Hurja käänne säähän: Lunta sataa reippaasti loppuviikosta – luvassa jopa 10–15 senttimetriä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hurja käänne säähän: Lunta sataa reippaasti loppuviikosta – luvassa jopa 10–15 senttimetriä

Sää kylmenee selvästi. Foreca ja Ilmatieteen laitos kertovat, että viikonloppuna on luvassa lumisateita.

22.10.2018 16:11

Ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämmät säät ovat pian muisto vain. Loppuviikosta ei enää kannata kulkea nilkat paljaina edes maan eteläosissa, sillä sääennuste lupaa lumisateita.

Matalapaine tuo räntää ja lunta Suomeen perjantaina ja lauantaina. Taustalla on se, että perjantaina Suomeen virtaa pohjoisesta aiempaa kylmempää ilmaa.

– Siltä näyttää, että sää kylmenee tällä viikolla vähitellen selvästi. Tiistaina on tulossa uusi matalapaine Suomeen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo Ilta-Sanomille.

  • Katso yllä olevalta videolta tuorein sääennuste lähipäiville.

Helena Laakso kertoo, että räntää ja lunta tulee ennusteen mukaan maan keski- ja eteläosissa. Rannikolla sade voi hänen mukaansa tulla vetenä.

Forecan ennusteissa näkyy, että nyt pitää varautua jopa runsaaseen lumentuloon.

– Ennusteen mukaan perjantaina ja lauantaina voi tulla paikoin lunta jopa yhteensä 10-15 senttimetriä lunta, Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoo Ilta-Sanomille.

– Sellainen määrä vaikeuttaa jo huomattavasti liikkumista ja esimerkiksi autolla ajamista pienillä teillä, joita ei ole ehditty aurata.

Rinteen mukaan lumi voi olla maassa vielä maanantainakin. Laakso arvioi, että lumipeite voisi säilyä sunnuntaihin.

Lisää lunta voi olla Rinteen mukaan luvassa maanantaina 29.10. alkavalla viikolla.

– On mahdollista mutta vielä epävarmaa, että ensi viikolla tulee siis vielä runsaammin lunta kuin tämän viikon lopussa, hän kertoo.

Sää kylmenee jo tiistaina.

– Maan eteläisissä osissa on tiistaina 7–8 astetta lämmintä, keskiosissa maata on noin 5 astetta ja pohjoisosissa ja Lapissa lämpötila jää hieman plussan puolelle tai on lähellä nollaa, Laakso sanoo.

– Eteläisissä osissa maata on 5–6 astetta keskiviikkona, maan keskiosissa noin 3–5 astetta ja pohjoisemmassa ollaan nollan tuntumassa, Laakso kertoo.

Torstaina kylmyys kiristää entisestään otettaan, ja perjantaina pitää siis varautua lumen tuloon.

– Etelä- ja Keski-Suomessa on noin 5–6 astetta torstaina. Maan pohjoisosissa lämpötila on jo nollassa. Ennuste näyttää perjantaiksi etelään enää alle 5 astetta ja maan keskiosiin enää noin yhden asteen. Lapissa jäädään nollan alapuolelle, hän kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?