IAU:n työntekijöitä marssi ulos Helsinki-Vantaalta Roosa nauhaa työasussaan pitäneen työntekijän potkujen vuoksi

Ulosmarssi alkoi kello 12 ja jatkuu puoli viiteen asti iltäpäivällä.

Ilmailualan Unioni IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat marssivat ulos työpaikaltaan maanantaina puolilta päivin.

22.10.2018 13:42

Ilmailualan Unioni IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät tänään ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla solidaarisuudesta perjantaina irtisanomisilmoituksen saaneelle työntekijälle.

Ulosmarssi alkoi kello 12 ja jatkuu puoli viiteen asti iltapäivällä.

IS kertoi tänään, että Airpro Oy:n Helsingissä töitä tekevä työntekijä sai perjantaina irtisanomisilmoituksen pidettyään työasussaan Roosa nauha -merkkiä.

Roosa nauha on Syöpäsäätiön kampanja, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta.

Lue lisää: Työntekijä piti Roosa nauhaa työasussaan – sai potkut

Airpro Oy:n toimitusjohtaja Janne Hattulan mukaan kyseessä on muutaman työntekijän laiton ulosmarssi, jolla ei ole vaikutusta turvatarkastuksiin.

– Ei puhuta edes kymmenestä ihmisestä. Meillä on satoja henkilöitä töissä, tässä on hyvin pieni osa.

– Toistaiseksi ei ole vaikutuksia liikenteeseen, pystymme esimiesvoimin paikkaamaan näitä vajeita, mitä tässä on muutamien henkilöiden osalta tullut, Hattula sanoo.

Työnantajan mukaan potkuissa oli kyse on siitä, että työssä käytettävien asujen tulee olla siistejä ja yhtenäisiä. Potkut saanut työntekijä oli jatkanut merkin käyttämistä varoituksesta huolimatta.

– Työasumme ovat sellaisia, että niillä taataan työntekijöiden turvallisuus ja töiden sujuminen. Toimimme turvallisuusalalla ja siksi meillä on tarkka linja siitä, että työasuihin ei saa kiinnittää mitään työtä haittaavaa. Tämä koskee myös muita esineitä kuten esimerkiksi isoja koruja.

Syksyn Roosa nauha -kampanjalla kerätään varoja syöpätutkimuksen edistämiseksi.

IAU järjesti kaksi vuotta sitten syksyllä vastaavanlaisen ulosmarssin sen jälkeen, kun Airpro kielsi ammattiliittojen pinssien käyttämisen työasuissa.

Tuolloin ulosmarssi käsiteltiin liittojen välisessä työtuomioistuimessa ja todettiin laittomaksi.

– Viime kerralla ulosmarssi oli laiton ja myös tällä kerralla se on laiton, Hattula sanoo.

Tuolloin tarkennettiin hänen mukaan työasujen ohjeita ja korostettiin, että mitään ylimääräisiä koruja tai pinssejä saa työasussa olla.

IAU:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen pitää tapausta omituisena.

– Totta kai työnantaja saa linjata virkapuvun käyttöä sinänsä, mutta onkohan tässä menty vähän turhan pitkälle, Kähkönen sanoo.

Hänen mukaansa työnantajan perusteet eivät myöskään ole riittäviä.

– Sen nyt varmaan jokainen ymmärtää, että sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Ei se varmaan mitään työturvallisuuteen liittyvää oikeasti ole. Tietysti jos se hakaneula sattuu aukeamaan ja tökkää rintaan, niin voihan siinä pieni riski olla. Mutta ehkä tässä on kysymys jostain muusta.

Kähkönen muistuttaa, että lentokentällä on paljon firmoja ja henkilöstöryhmiä, jotka käyttävät virkapuvuissa Roosa nauhaa.

– Omituinen periaatteellinen kiista. Tällä ei ole mitään tekemistä käytännön elämän kanssa.

Ulosmarssin laillisuuteen Kähkönen ei suoraan ota kantaa.

– Ilmeisesti he pitävät työtaistelua laittomana. Sehän sitten ratkeaa vasta myöhemmin työtuomioistuimessa. Sinänsä tämä ei kohdistu työehtosopimukseen, vaan on henkilöstöpolitiikkaan liittyvä mielenilmaus.

Airpro on Finvian tytäryhtiö. Airpro tuottaa lentoliikenteen maa- ja matkustajapalveluita 16 lentoasemalla Suomessa sekä Cabin Crew -palveluita Pohjoismaissa. Yrityksessä on töissä 1400 henkilöä.

Juttua täydennetty klo 13:50 Kähkösen ja Hattulan kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?