Soppatykki koulun pihalle – näin vanhempainyhdistykset ja ravintoloitsijat riensivät hillitsemään JHL:n lakon vaikutuksia

Julkaistu:

Ruokatarjoilun keskeytyminen kouluissa ja päiväkodeissa on saanut sekä vanhemmat että yrittäjät liikekannalle eri puolella maata. Suomen Yrittäjät ei ole operaation takana, sanoo järjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
JHL:n lakko keskeyttää koulujen, päiväkotien ja vanhuspalveluiden ruokatarjoilun maanantain ja tiistain ajaksi.

Tästä harmistuneina muutamat vanhempainyhdistykset ja ravintoloitsijat ovat nyt ryhtyneet toimiin, joilla ne aikovat hillitä JHL:n lakon vaikutuksia.
Viikonlopun aikana muun muassa Kurun yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ilmoitti, että se järjestää oppilaiden ruokailun talkoohengessä.

– Koulun pihalle kärrätään soppatykki, josta oppilaille tarjoillaan jauhelihakeittoa kahden päivän ajan. Kasvissyöjille on luonnollisesti tarjolla kasvisvaihtoehto, tempauksen takana oleva äiti ja ravintovalmentaja Eveliina Maajaakkola kertoo.

Maajaakkola oli sunnuntaina paikallisessa Vänrikki-ravintolassa sopimassa alkuviikon järjestelyistä. Vänrikin henkilökunta on luvannut toimittaa koululle astioita ja auttaa vanhempainyhdistystä sopan keittämisessä.

Maajaakkola kertoo, että avuntarjouksia on tullut myös kurulaisilta yrityksiltä.

– Tempaus on herättänyt kylän yhteishengen. Palaute niin ikään on ollut kannustavaa eikä kukaan ole lähtenyt syyttämään vanhempainyhdistystä miksikään lakkorikkuriksi. Meidän huoli kuitenkin koskee ensisijaisesti lasten ruokailua.

Poliittinen leimautuminen askarrutti ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalaista, kun hän pohti, voisiko auttaa helsinkiläisiä päiväkoteja lakon aikana.

Lopulta Karjalainen kuitenkin lisäsi johtamansa Elmo Bistron Facebook-sivuille ilmoituksen: ”Elmo Bistro tarjoaa yhdelle päiväkotiryhmälle, vanhainkodille tai koululuokalle pizzat päiväksi!”

– Totesin itselleni, että minähän teen tämän pelkästään auttamismielessä. Lakosta kärsivät lapset ja vanhukset, joista kannan huolta.

Elmo Bistron tarjoukseen vastasi ensimmäisenä päiväkoti Laivuri. Karjalainen toimittaa sinne tiistaina yhteensä 15 pizzaa.

– Olen hyvilläni, kun voin olla avuksi. Lisäksi ilahduin kuultuani, että Pizza Express Kruununhaka tarttui ilmoitukseeni ja lisäsi samaisen tarjouksen myös omalle seinälleen, Karjalainen sanoo.
Vantaalaisen Ylästön päiväkodissa syödään maanantaina hirvenlihaa ja makaronilaatikkoa. Jälkiruoaksi tarjoillaan marjarahkaa. Tiistaina pääruokana on lihapullia ja perunasosetta, jälkiruokana pannukakkua.

Kattauksesta vastaa paikallinen ravintola Backas.

– Minulla ei ole omia lapsia, joten jouduin kysymään lasten vanhemmilta hiukan neuvoa, kun aloin laatia ruokalistaa, ravintolan 25-vuotias yrittäjä Lauri Kaivoluoto kertoo.

Kaivoluoto olisi ollut valmis tarjoamaan ruoka-apua laajemmallekin, mutta joutui lopulta myöntämään, etteivät ravintolan resurssit riitä kuin yhden päiväkotiruokailun järjestämiseen.

Ravintoloitsija on Suomen yrittäjien Vantaan aluejärjestön jäsen. Hän kuitenkin korostaa, ettei ole järjestämässä ruokatarjoilua vastatoimena JHL:n lakolle, vaan läheistä päiväkotia auttaakseen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vakuuttaa, että yrittäjät hillitsevät JHL:n lakon vaikutuksia omasta aloitteestaan.

– Kyse ei ole järjestön masinoimasta operaatiosta.

Pentikäisen mukaan yritykset tekevät kosolti yhteistyötä lakkopäivinä. Kun osa yrittäjistä valmistaa ruoan, toiset hoitavat kuljetukset. Jotkut puolestaan ovat mukana rahoittamassa ruokatarjoilun järjestämistä.

– Yrittäjät jakavat kustannuksia, jotta ruokahuolto toimisi tehokkaasti. Paikkakunnilla on esimerkiksi kerätty kolehtia, jotta lakkopäivien lasku ei lankeisi yhden ravintoloitsijan niskaan.

Sitä Pentikäinen ei osaa sanoa, moniko ruokatarjoilua järjestävistä yrityksistä kuuluu Suomen Yrittäjiin. Lakon vastatoimiin osallistuu hänen arviolta kuitenkin ”useita kymmeniä yrityksiä ympäri Suomea”.