Monilla koululaisilla lämmin kouluruoka jää saamatta – Mikael 8, ja Gabriel, 12: ”Onneksi tämä kestää vain kaksi päivää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Monilla koululaisilla lämmin kouluruoka jää saamatta – Mikael 8, ja Gabriel, 12: ”Onneksi tämä kestää vain kaksi päivää”

Seinäjokelaiset Sillanpäät uskovat perheen lasten selviävän JHL:n kaksipäiväisestä lakosta tuhdin aamupalan ja hyvien eväiden voimin.

Mikael ja Gabriel valmistavat eväitä, taustalla äiti Hanna-Leena Sillanpää.

22.10.2018 2:47

Sunnuntaina illalla seinäjokelaisen Sillanpään perheen kotona tunnelma oli odottava. 8-vuotias Mikael ja 12-vuotias Gabriel Sillanpää valmistivat vanhempiensa avustuksella eväitä maanantain koulupäivää varten. Mukaan laitettiin ainakin sämpylöitä, mehua, hedelmiä ja porkkanoita.

Kuten Sillanpäiden, myös monen muun lapsiperheen viikko alkaa nyt eväiden pakkaamisella. Keskiyöllä alkaneen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) poliittisen lakon vaikutukset vaihtelevat paikkakunnittain, mutta useassa koulussa muun muassa Seinäjoella, Turussa ja Jyväskylässä lasten on otettava maanantaina ja tiistaina omat eväät mukaan, sillä lakon vuoksi kouluruokailua ei järjestetä. JHL:n lakolla on vaikutuksia kiinteistöhuoltoon ja siivoukseen sekä ruoka-, liikunta-, kulttuuri ja urheilupalveluihin.

Tieto JHL:n lakon vaikutuksista koululaisten ruokailuun tavoitti Sillanpäät perjantaina. Hanna-Leena Sillanpään, 35, ensimmäinen ajatus oli, että voi ei, sillä Pohjan koulussa ei ole mahdollisuutta laittaa lasten eväitä päivän ajaksi jääkaappiin.

– Ajattelin, että tässä on nyt säätämistä, Hanna-Leena sanoo.

Sillanpäät arvelevat, että koulupäivästä selvitään eväillä, kunhan aamulla syödään himan tavallista tuhdimpi aamupala.

JHL on julistanut tämän viikon maanantaille ja tiistaille lakon, sillä liitto vastustaa hallituksen kaavailemaa lakia, joka helpottaisi irtisanomista pienissä yrityksissä. Jouni Sillanpää, 38, sanoo, että hänen sympatiansa ovat lakkoilijoiden puolella, mutta hän ei usko, että lakolla on kovinkaan suurta vaikutusta irtisanomislakiin.

– Eväiden pakkaaminen ei haittaa ollenkaan, mutta henkilökohtaisesti ajattelen, että lakon ajatus on hyvä, mutta ei se muuta herrojen ajattelumallia ollenkaan.

– Olen vähän skeptinen siitä, että vaikuttaako tämä mihinkään, Jouni Sillanpää miettii.

Seinäjoella ja useassa muussa kaupungissa yrittäjät ovat päättäneet vastaiskuna tarjota koululaisille JHL:n kaksipäiväisen lakon aikana ilmaisen kouluruuan. Seinäjoella yrittäjät tarjoavat ruokaa ainakin Lintuviidan ja Törnävän koululaisille.

Sillanpäät pitävät yrittäjien toimia pääasiassa positiivisina.

– Minusta se on kivasti ajateltu. Se on vähän turhaa, kun jotkut sanovat, että yrittäjät vain kalastelevat tällä tavalla taivaspaikkaa. Oikeasti yrittäjillä on halu auttaa lapsia, Jouni Sillanpää arvelee.

Hanna-Leena on yhtä mieltä. Hän kertoo harmistuneensa siitä, kun verkon keskustelupalstoilla yrittäjiä on sanottu tekopyhiksi.

– Tuli vähän sellainen olo, että voisiko joskus ajatella ihmisistä jotakin hyvääkin.

Sillanpäät myöntävät, että vaikka he politiikkaa seuraavatkin, ei kaikista irtisanomislakiin liittyvistä käänteistä ole jaksanut enää kiinnostua.

– Olen noihin herroihin ja päättäjiin sen verran pettynyt, etten ole enää jaksanut seurata, mitä siellä kikkaillaan, Jouni toteaa.

Mikael valmisti itselleen mehua maanantain koulupäivää varten.

Samalla kun vanhemmat puhuvat pimenevässä illassa hieman politiikasta, Mikael kaataa juomapulloon mehua ja Gabriel asettelee kasviksia kotona leivotun sämpylän päälle. Keittiössä mukana hääräävä pikkusisko auttaa, minkä pystyy.

Maanantaina Gabrielin koulu alkaa jo kahdeksalta, Mikael suuntaa koulun penkille kymmeneksi.

Vanhemmat uskovat, että Mikael ja Gabriel pärjäävät muutaman koulupäivän eväiden ja tuhdin aamupalan voimin, mutta kaikilla lapsilla tilanne ei välttämättä ole yhtä valoisa.

– Sen verran olen nähnyt maailmaa, että aivan varmasti on sellaisia tapauksia, ettei ruokaa ole mukana, Jouni Sillanpää harmittelee.

Joitain epäilyksiä lapsillakin on. Gabrielia arveluttaa oma jaksaminen tiistaina, kun koulupäivä on pitkä. 8-vuotiasta Mikaelia kismittää eväiden kanniskelu.

– Ärsyttää, kun reppuun tulee turhaa painoa, hän kommentoi.

Ilman hetkenkään epäilystä molemmat pojat tunnustautuvatkin vankoiksi kouluruuan kannattajiksi. Heidän mielestään ei olisi lainkaan mukavaa, jos kouluun pitäisi aina pakata omat eväät mukaan.

– Onneksi tämä kestää vain kaksi päivää, Gabriel sanoo ja huokaisee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?