Avustusjärjestölle satoja avunpyyntöjä köyhiltä perheiltä JHL:n lakon vuoksi – mistä lapsille ruokaa kouluun? ”Nyt on iso hätä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Avustusjärjestölle satoja avunpyyntöjä köyhiltä perheiltä JHL:n lakon vuoksi – mistä lapsille ruokaa kouluun? ”Nyt on iso hätä”

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n poliittinen lakko iskee vähävaraisiin perheisiin. Kaikki lapset eivät saa kouluissa ruokaa.

Kaikki lapset eivät saa kouluissa ruokaa. Omien eväiden tekeminenkin on vaikeaa, jos kodin jääkaapissa on pelkkä valo.

22.10.2018 5:59

Helsinkiläistä perheenäitiä Miaa ei paljon naurata. Eikä hänen lapsiaan.

Nälkä on nimittäin todellinen huolenaihe.

JHL:n lakon takia kaikissa Suomen kouluissa, esikouluissa ja päiväkodeissa ei ole ruokailua maanantaina ja tiistaina. Tai jos ruokaa tarjotaan, se voi olla huomattavasti kevyempää kuin normaaleina koulupäivinä. Paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria.

Mian lapset käyvät alakoulua Itä-Helsingissä. Mia oli sunnuntai-iltana epätietoinen siitä, saavatko hänen lapsensa ollenkaan ruokaa koulussa.

– En usko, että on mitään tarjolla, Mia sanoo huolestuneena.

Samaa asiaa on pohdittu monissa muissakin vähävaraisissa perheissä ympäri Suomen.

Vähävaraisia perheitä pääkaupunkiseudulla tukeva Apuna ry on saanut parisensataa yhteydenottoa tilanteeseen liittyen. Kurjuutta on lisännyt se, että lapset viettivät pääkaupunkiseudulla viime viikolla syyslomaa, eivätkä he siten saaneet jokapäiväistä ja tavanomaista kouluruokaa.

– Lomat ovat aina tosi vaikeita tämmöisille (vähävaraisille) perheille, kun lapset ovat himassa ja heiltä puuttuu päivittäinen kouluruoka. Ja kouluruokaa menisi muutenkin kaikkein eniten maanantaisin nälkäisen viikonlopun jäljiltä. Ja nyt tilanne vielä jatkuu lakon takia. Se on tosi iso juttu, Apuna ry:n toimintaa pyörittävä Heidi Jaari sanoo.

– Nyt siellä perheissä on iso hätä.

– Ja ihmiset ottavat usein vasta siinä kohtaa yhteyttä, kun siellä jääkapissa on enää se valo, Jaari lisää.

Yhdistys on toimittanut apua tarvitseville perheille ruokaa ja lahjakortteja ruokakauppoihin.

– Ne viestit, mitä me yleensä saadaan, ovat yleensä todella epätoivoisia. Yhteydenotto on ikään kuin viimeinen oljenkorsi, Jaari selvittää.

Myös Mian perhe joutui turvautumaan yhdistyksen apuun. Tilanne on tukala.

– Tämä on iskenyt hyvinkin pahasti, Mia toteaa.

– On tietysti hirveä stressi ja huoli, Mia jatkaa.

Ruokalahjoituksilla perhe on saanut kuitenkin mahat täyteen. Mia aikoo tehdä aamulla myös lapsilleen eväät kouluun.

– Täytyy jotain voileivän tynkää heille tehdä. Sekä antaa porkkanaa ja omenaa, Mia sanoo.

Helsingin kaupungilta kerrottiin sunnuntai-illalla IS:lle, että koulussa, jossa Mian lapset käyvät koulua, ruokaa kylläkin tarjotaan, mutta kevennettynä versiona. Lapset saavat evästyyppistä ruokaa, kaupungilta viestitetään.

Sama tilanne on joka viidennessä helsinkiläisessä päiväkodissa ja koulussa. Jos lapsilla on erityisruokavalio tai ruoka-allergioita, silloin heidän kannattaa omat eväät mukaan, Helsingin kaupunki ohjeistaa.

Muissa Helsingin kouluissa ruoka tarjotaan ”listan mukaan”, myös erityisruokavaliot huomioiden.

Mia uskoo asioiden loppujen lopuksi järjestyvän.

– Päivä kerrallaan, Mia tuumaa.

JHL:n poliittinen lakko hallituksen kaavailemaa irtisanomislakia vastaan alkoi maanantaina kello 00.00 ja se päättyy tiistaina kello 24.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?