Timo Soini lyttäsi ilmastonmuutoksesta käydyn keskustelun ”humpuukiksi” – näin vastaa hallituskumppani Petteri Orpo

Ulkoministeri Timo Soini otti perjantaisessa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan kantaa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raporttiin ja sen synnyttämään keskusteluun.

Petteri Orpo (vas.) kommentoi Timo Soinin kolumnia.

21.10.2018 6:34

Soini kirjoitti tyylilleen uskollisena reippain sanakääntein vouhottamisesta ja "vihreästä humpuukista". Sanavalinnat ja kolumnin asiasisältö ei ainakaan sivusta katsoen vastaa hallituksen linjaa.

– Se oli soinimaista kielenkäyttöä, vähän erikoista. Mutta kun katsoi mitä hän itseasiassa esittää, ei siinä yleisellä tasolla ongelmaa ollut, valtionvarainministeri Petteri Orpo toteaa IS:lle.

– Kolumni lähtee siitä, että ilmastonmuutos on oikea ongelma ja se pitää ratkaista.

Orpo korostaa, että hallitus on kuluneella viikolla tehnyt yksimielisesti ilmastotoimia, joita hän luonnehtii historiallisiksi.

– Hallituksen peruslinja on ollut yksimielisen voimakkaasti ilmastonmuutosta torjuva. Siksi en kiinnitä niin paljon huomiota Soinin kolumniin.

– Kyse on siitä, että IPCC:n raportti oli niin hälyttävä. Kaikki ovat tienneet, että on kiire, mutta raportti osoitti, että on vielä kovempi kiire. Tarvitsemme vielä enemmän toimia ja vielä nopeammin.

Näitä toimia hallituksen on Orpon mukaan istuttava alas pohtimaan.

– Jos sitten ilmenee, että hallituksen sisällä on joitakin erimielisyyksiä, ne täytyy ratkoa.

Yhden kiistanaiheen Orpo tietää etukäteen, ja sen myös paljastaa.

–  Olemme turpeesta hänen (Soinin) kanssaan vääntäneet hallistusneuvotteluista alkaen. Vapokin on muuttanut strategiaansa ja kehittää turpeelle muita kuin energiankäyttömuotoja. He hakevat tulevaisuuttaan siltä suunnalta, Orpo löytää tukea omalle kannalleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?