Kotimaa

Luomutilan emäntä Taru, 49, nappasi vuoden luontokuvan – Lumoava otos ”vangitsee katseen”

Luomutilan emäntä Taru, 49, nappasi vuoden luontokuvan – Lumoava otos ”vangitsee katseen”

Julkaistu:

Seinäjokelainen Taru Rantala otti vuoden luontokuvan.
Seinäjokelaisella luomutilan emännällä Taru Rantalalla on nyt aihetta iloon.

Hänen ottamansa kuva kissankellosta valittiin vuoden 2018 luontokuvaksi. Vuoden luontokuva valittiin nyt 38. kerran, ja kisan järjesti Suomen Luonnonvalokuvaajat ry. Kilpailuun sai osallistua viime ja toissa vuonna Suomessa otetuilla kuvilla.

Rantalan ottamassa kuvassa kissankello liplattelee kesäillan valossa. Kuvan nimi oli Iltakello.Kilpailun tuomaristo kehui eritoten voittokuvan tunnelmaa ja tarkkaan mietittyä sommitelmaa taustan valopalloineen.

– Kissankellon raikas sininen kukka vangitsee katseen ja muodostaa hyvän vastakohdan rauhalliselle taustalle. Kellokukka on sommiteltu juuri oikeaan kohtaan ensimmäistä valoympyrää, muut ympyrät tukevat sommittelua ja tuovat syvyysvaikutelmaa.

– Kaiken kaikkiaan kuva huokuu kesän lämmön ajatonta tunnelmaa, kisan tuomaristo suitsuttaa.

Rantalan mukaan niityllä heinäkuisena iltana kukkivat kissankellot ovat hänelle loputon ihastuksen aihe. Rantala kuvaa paljon lähikuvia, ja hänelle nimenomaan kuvien tunnelmat ovat tärkeitä.

– Oikein hyvä kuva, se ei ole enää kuva, se on jo oikeastaan tunne, joka antaa mielikuvitukselle tilaa ja tulkinnalle varaa, 49-vuotias Rantala summaa kuvaustyyliään.

Rantala oli ensimmäinen nainen, joka voitti kilpailun.

Kilpailua järjestävässä Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:ssä naisvoittajaa tervehditään erityisellä ilolla.

– Naisten kiinnostus luontokuvaukseen on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut valtavasti, ja jäsenistössämmekin naisten määrä on melkein kolminkertaistunut.

– Tuntuu mukavalta, että kun meillä on paljon erittäin lahjakkaita naisluontokuvaajia, niin heille tulee myös kilpailussa menestystä. Kameratekniikan kehittymisen ja naisten mukana luontokuvaukseen on tullut uusia näkemyksiä, Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n puheenjohtaja Kari Wallgren toteaa.

Vuoden luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna lähes 14 000 kuvaa. Kuvia lähetti lähes 900 eri kuvaajaa.