Yksi asia mykisti kongolaisen Bellen, 35, kun hän astui suomalaiseen bussiin – Jarnon, 40, kanssa kulttuurierot eivät haittaa

– Keittiö on naisten valtakuntaa, Belle Manangou-Laakso kertoo nauraen kongolaisen ja suomalaisen kulttuurin eroista.

21.10.2018 9:01

Ennen kuin oululainen Jarno Laakso, 40, tutustui vaimoonsa Belle Manangou-Laaksoon, 35, hän oli ehtinyt tutustua miltei tämän koko perheeseen.

– Olen mukana Punaisen ristin toiminnassa ja siellä tutustuin Bellen kahteen veljeen. Myöhemmin bussipysäkillä tapasin naisen, joka kutsui minut kotiinsa surujuhlaan, jota vietettiin hänen miehensä vuotta aikaisemmin tapahtuneen kuoleman kunniaksi, Jarno kertoo.

Kutsuja sattui olemaan Bellen äiti, ja surujuhlassa Belle ja Jarno tapasivat ensimmäisen kerran. Elettiin kevättä 2015.

Pakolaisina Suomeen Ranskan kautta kolme vuotta aiemmin tullut kongolainen Manangoun perhe opiskeli tuolloin tiiviisti suomea. Kun Jarno ja Belle ystävystyivät, he kävivät yhdessä oululaisessa kahvila Makiassa puhumassa suomeksi ”ihan kaikesta”.

– Jarno oli aluksi hiljainen, mutta minulla oli paljon kysyttävää suomen kielestä ja kulttuurista, Belle nauraa.

Jarnon mielestä Belle oli hyvin kaunis. Naisen positiivisuutta pulppuava luonne ja puheliaisuus tekivät vaikutuksen hiljaisempaan Jarnoon.

– Sovimme, että pyrimme löytämään hyvän tasapainon puheliaisuuden ja puhumattomuuden välillä, Belle kertoo.

Pian tutustumisen jälkeen Jarno lähti aiemmin varaamalleen matkalle Roomaan. Reissun aikana suhde Bellen kanssa syventyi viestittelyn myötä, ja aiempi hyvä kaveruus alkoi saada romanttisia vivahteita.

Bussissa tuli yllätys

Pari muutti yhteen viime vuoden alussa. Häitä vietettiin saman vuoden juhannuksena. Vieraita oli 12 eri maasta ja tarjolla oli suomalaisten ruokien lisäksi myös kongolaista, kreikkalaista ja senegalilaista ruokaa.

 Keittiö on naisten valtakuntaa.

Belle on asunut myös Ranskassa, joten hän tunsi kyllä eurooppalaista kulttuuria, mutta silti Suomi yllätti. Ainakin aluksi.

– Minulle oli sokki, että bussissa kukin istuu omalle penkkirivilleen ja viestittää koko olemuksellaan, että älkää vain tulko lähemmäksi, Belle nauraa.

– Ranskassakin oli helpompi tutustua ihmisiin.

Häitä vietettiin viime vuoden juhannuksena.

Vastaavasti Jarno tunsi itsensä alkuun tuppisuuksi Bellen sukulaisten seurassa.

– Nyt olen vanhempieni luona käydessä huomannut, että vastaan heille aika lyhyesti. Jos niin käy, Belle vihjaa, että voisin kertoa enemmänkin, Jarno hymyilee.

Kongolaisen ja suomalaisen kulttuurin suurin ero lienee kuitenkin se, että siinä missä Suomessa kulttuuri on yksilökeskeinen, Kongossa ajatellaan ensin yhteisöä ja itseä osana sitä.

 Alussa meitä tuijotettiin niin tarkkaan, että piti itsekin oikein katsoa, olenko lähtenyt ulos vääränlaisissa vaatteissa.

Seurustelun alkuaikoina pariskunta myös keräsi joskus huomiota Oulussa.

– Alussa meitä tuijotettiin niin tarkkaan, että piti itsekin oikein katsoa, olenko lähtenyt ulos vääränlaisissa vaatteissa, Belle sanoo.

Suunnitelmissa yhteinen perhe

Pari ei riitele oikeastaan mistään, vaan pyrkii ymmärtämään toistensa näkemykset. Piintyneetkin ajattelutavat löytävät yhdessä ollessa uusia uomia. Esimerkiksi Bellen syntymäpositiivisuus on vastapainoa Jarnon pessimistiselle realismille.

– Kun kommentoin jotain entiseen tapaani, Belle kysyy, että miksi sanot noin. Siten huomaan sen itsekin, Jarno näkee.

– Olen tottunut siihen, että saa kysyä suoraan, Belle nauraa.

Nykyään Jarno Laakso uskaltaa astua keittiöön oikeastaan vain vaimonsa Belle Manangou-Laakson kutsusta. Kongolaislähtöisen vaimon myötä miehen ruokamieltymykset ovat myös vaihtuneet afrikkalaisiksi niin, että työpaikan ruokalan tarjonta maistuu vahvaan chiliin tottuneen suomalaismiehen suussa aika vaisulta.

Jarnolle suurin muutos kongolaisen aviovaimon myötä on kuitenkin ollut se, että mies ei saa kerätä edes kahvikuppeja pöydästä anopin luona.

– Keittiö on naisten valtakuntaa, Belle nauraa.

Suvun naiset ovat opettaneet Bellelle aviovaimon hyveitä jo tytöstä saakka.

– Minulle sanottiin, että kun menet naimisiin, aviomiehesi pitää sinusta huolta kuin isäsi. Samalla hän on kuin paras kaverisi ja ensimmäinen lapsesi, jota pitää hoitaa, Belle kuvailee.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa Jarnolla ja Bellellä on yhteisen perheen kasvattaminen. Siitä puhuminen saa molempien olemuksen loistamaan.

Sitä ennen Belle aikoo viimeistellä lähihoitajan opintonsa ja oppia lisää suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?