Vainottu toimittaja: Uskon, että tuomio hillitsee törkyä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vainottu toimittaja: Uskon, että tuomio hillitsee törkyä

Toimittaja Jessika Aro.

Julkaistu: 18.10.2018 17:53

Vihakampanjan uhriksi joutunut Jessikka Aro pitää MV-lehden saamaa tuomiota merkittävänä kaikille toimittajille.

Vainotuksi joutunut Ylen toimittaja Jessikka Aro uskoo, että Helsingin käräjäoikeuden MV-lehteä koskeva tuomio on omiaan hillitsemään törkyistä keskustelua. Langettava tuomio osoittaa Aron mukaan, että sitä saa mitä tilaa – törkeistä loukkauksista voi joutua tuomituksi.

– Luulen, että tämä rauhoittaa todella törkeäksi äitynyttä keskustelukulttuuria, jonka ammattipropagandistit ja ammatti- ja taparasistit ovat valitettavasti saaneet luotua nettiin ja keskustelupalstoille. Uskon, että tuomio hieman hillitsee sitä, ja toivon, että ihmiset tämän jälkeen vähän tarkemmin miettivät, mitä nettiin laittavat, Aro sanoi.

Hän pitää 178-sivuista tuomiota huolellisesti ja hyvin argumentoituna.

– Olen erityisen otettu siitä, miten suurella tarkkuudella näinkin pitkäkestoinen ja poikkeuksellinen vihakampanja on käsitelty käräjäoikeudessa.

Aron mukaan tuomiolla on merkitystä kaikille suomalaisille toimittajille.

– Pidän sitä todella merkittävänä en ainoastaan itselleni, vaan kaikille suomalaisille toimittajille. Kaikille, jotka ehkä pelkäävät, että saattavat joutua vihakampanjan kohteeksi, tai ovat joskus jo joutuneet.

Käräjäoikeus tuomitsi torstaina MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin, dosentti Johan Bäckmanin ja 54-vuotiaan naisen vankeusrangaistuksiin rikoksista, joista vakavimpien uhri oli Aro.

Lue lisää: Ilja Janitskin tuomittiin 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen

Kyse oli käräjäoikeuden mukaan suunnitelmallisesta ja pitkäkestoisesta vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli Aron maineen tuhoaminen. Bäckman aloitti vainon vuonna 2014, kun Aro oli kirjoittanut palkitut artikkelinsa Venäjän informaatiosodankäynnistä.

Janitskin, Bäckman ja nainen tuomittiin maksamaan Arolle yhteensä lähes 135 000 euroa korvauksia kärsimyksestä, henkilövahingoista, kustannuksista, ansionmenetyksistä ja oikeudenkäyntikuluista.

Janitskin sai kolmikosta ainoana rangaistukseksi ehdotonta vankeutta. Hänen avustajansa arvioi STT:lle, että tuomiosta luultavasti valitetaan hovioikeuteen.

Lue lisää: Tästä kaikesta Ilja Janitskin ja Johan Bäckman tuomittiin

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?