18 kuvaa näyttää, miten kaunis Karjala oli ennen

Katso, miltä Karjalan pitäjissä näytti silloin, kun ne olivat osa Suomea.


18.10.2018 17:38

Tämän viikon uutiset siitä, että Venäjä on sallinut maakauppoja luovutetun Karjalan alueella, ovat herättäneet monenlaisia Karjala-muistoja. Karjalassa käytiin vilkkaasti kauppaa, vietettiin tapahtumia, kylvettiin Itämeressä ja Laatokassa ja rakennettiin komeita kaupunkeja. IS kokosi arkistokuvia vanhasta Karjalasta ja sen ihmisistä sekä Karjalassa vierailleista merkkihenkilöistä.

  • Katso alla olevalta Ylen Elävän arkiston matkailufilmiltä, miltä Viipurissa, Sortavalassa ja Lahdenpohjassa näytti ennen sotia.

Viipuri

Vakavailmeinen mies, hevonen ja Viipurin linna ”tasapäänä” 1880-luvulla.

Viipurin linna otaksuttavasti 1930-luvulla. Liikennettä riitti sillalla lähestulkoon ruuhkaksi asti.

Viipurin kirjasto valmistui vuonna 1935. Valokuva on otettu samana vuonna. Kirjaston suunnitteli arkkitehti Alvar Aalto, joka seisoo on kuvassa keskellä.

Heinäkuu ei jäänyt kuivaksi Karjalassa vuonna 1935. 26. heinäkuuta Viipuria koetteli varsinainen vedenpaisumus. Poikkeuksellinen keli inspiroi valokuvaajan uhmaamaan säätä.

Myrsky sai Viipurin kadut tulvimaan myös marraskuussa 1938. Kaupunkilaiset katselivat vedensaartamaa autoilijaa mukulakivetyksen päällä.

Silinterihattuinen herra vasemmalla on presidentti P. E. Svinhufvud. Presidentti on tutustumassa Viipurin maatalousnäyttelyyn vuonna 1932.

Paikoillanne, valmiit, hep! Naiset ottivat toisistaan mittaa perunankuorimakilpailussa Viipurissa suvena 1932. Kilpa järjestettiin yleisessä maatalousnäyttelyssä 27. kesäkuuta.

Viipuri oli kansainvälinen satamakaupunki. Laivat kuljettivat Viipuriin elintarvikkeita muualta maailmasta.

Sortavalan kauppatori vuonna 1934.

Sortavala

Katukuva Sortavalasta.

Sortavalan kirkontornista valokuvattu maisema päätyi postikorttikuvaksi.

Insinöörintaidot ne osattiin myös 1930-luvulla. Kuvan etualalla näkyy vielä uusi Karjalansilta, joka oli aikanaan varsinainen taidonnäyte. Silta valmistui vuonna 1932. Taka-alalla seisoo Sortavalan kansakoulu. Sortavalassa oli myös opettajaseminaari. Valokuva on vuodelta 1934.

Sortavalan kaupungin siluetti kukkulalta. Valokuvan keskellä näkyy Sortavalan luterilainen kirkko. Kirkko paloi pommitusten yhteydessä vuonna 1940.

Valokuvaaja ikuisti rinnemaiseman ja rinteelle rakennetun talon Karjalankannaksella.

Käkisalmi ennen vanhaan. Keski-Karjalan osuusliike sijaitsi Käkisalmen kaupungin keskustassa.

Yleiskuva Terijoelta. Kuvassa näkyy Terijoen kirkko. Neuvostovallan aikana ja vuoteen 1998 kirkko oli elokuvateatterikäytössä, minkä jälkeen rakennus palautettiin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Valokuva on peräisin 1920-luvulta.

Käkisalmi

Auringonpalvojia hiekkarannalla Terijoella. Mies ja nainen pitivät pienen voimistelunäytöksen omaksi ja toisten ratoksi.

Terijoki

Osuustoiminta kävi Karjalassa vilkkaana. Kannaksen osuusliike sijaitsi aikanaan Terijoella.

Lähteet: Karjalan liitto, Terijoki-seura ry, Järvenpään seurakunta, Suomen sotahistoriallinen seura

Onko sinulla tallessa vanhoja valokuvia Karjalasta? Lähetä kuvia tai kerro niistä sähköpostitse osoitteeseen karoliina.paananen@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?