Kotimaa

Heidi Foxellin ampumavammat olivat pahimmat, mitä kokenut kirurgi on siviilioloissa koskaan nähnyt

Julkaistu:

Hyvinkään ampumisessa hengenvaarallisesti haavoittunut nuorempi konstaapeli Heidi Foxell kävi läpi leikkauskierteen, jota hänen lääkärinsä arvelee jopa maailmanennätykseksi.
Uusi elämäkerta kertoo nuoresta naisesta, joka koki muutamassa vuodessa enemmän tragedioita kuin moni koko elämässään. Kenttäharjoittelussa olleen, tuolloin 24-vuotiaan Foxellin pitkä ja raskas selviytymistaistelu alkoi toukokuussa 2012, kun partio sai hälytyksen ampumisesta keskustassa.

Työpari pysäköi autonsa paikkaan, jonka luuli olevan suojassa. Kukaan ei tiennyt, että mies oli piilossa talon katolla, josta ampui kiväärillä moneen suuntaan.

Foxell meni hakemaan auton takaosasta raskaita taktisia liivejä, kun häneen osui. Hän itse arvelee, että vammoja pahensivat hänen päällään olleet kevyemmät vetoketjulliset liivit.

– Jos luoti ei olisi ottanut kimmoketta lukosta, se olisi suurella todennäköisyydellä mennyt läpi ja olisin selvinnyt vähemmin vammoin. Mutta vetoketjun lukko sai luodin muuttamaan suuntaansa, joten nyt se jäi poukkoilemaan vatsaani tuhoten suolistoni, kunnes se porautui lonkkaluuhuni, Foxell kertoo Teemu Potapoffin kirjassa Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina (Docendo).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Heidi Foxell kertoo uutuuskirjassa, kuinka kohtasi kuoleman jo ensimmäisellä poliisikeikallaan – ”Tajusin saman tien mokanneeni ja pahasti”

Kirjaan on haastateltu Foxellin lisäksi hänen äitiään, lääkäriään, työpariaan ja ystäviä. Siinä kerrotaan avoimesti paitsi päähenkilön rankoista sairauskokemuksista, myös hänen elämänvaiheistaan ja ihmissuhteistaan.

Kirurgi: Pahin vamma siviilioloissa

Ampumapaikalle nopeasti tullut ambulanssi lähti kuljettamaan Foxellia Meilahden sairaalaan Helsinkiin. Kuolema oli matkalla hiuskarvan varassa.

Kirurgi Ari Leppäniemi kertoo kirjassa, että leikkauksia kertyi yli 50 ja lisäksi muita anestesiaa vaativia toimenpiteitä vähintään saman verran. Myöhempinä vuosina operaatioita kertyi lisää.

– Olen pitkän urani aikana nähnyt todella vaikeasti loukkaantuneita ihmisiä. Sadoista näkemistäni vatsan ampumavammoista Heidin tapaus on pahimpia. Siviilioloissa se on pahin.

Vuosien leikkauskierteen jälkeen Foxell alkoi kuntoutua ja pääsi jo jaloilleen, kunnes epäonnistunut tähystysoperaatio vei hänet taas pyörätuoliin. Uutena takaiskuna tuli vielä sairastuminen leukemiaan.

Tänään Foxell voi paremmin ja myös nauttii elämästä, vaikka ei mitä ilmeisimmin koskaan kävele. Hän jatkaa poliisiopintoja ja käy osa-aikatyössä Vantaan poliisilaitoksella.

Murhaaja toimi vakaasti harkiten

Hyvinkään ampumisessa 26. toukokuuta 2012 kuoli kaksi ja haavoittui seitsemän ihmistä.

Kenttäharjoittelussa ollut 24-vuotias poliisiopiskelija Heidi Foxell sai vatsaansa hengenvaaralliset ampumavammat.

18-vuotias hyvinkääläinen Eero Samuli Hiltunen oli piiloutunut matalan rakennuksen katolle, josta hän tulitti kiväärillä kadulle kiikaritähtäimen avulla.

Hiltunen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhista, murhan yrityksistä ja vaaran aiheuttamisesta.

Tuomittu ei osannut kertoa veriteolle muuta syytä kuin kaverille hävityn painin ja siitä aiheutuneen raivon sekä häpeän.

Mielentilatutkimuksen mukaan Hiltunen oli syyntakeinen ja toimi vakaasti harkiten. Hän oli esittänyt tappouhkaukset tunteja ennen ampumista ja valmisteli tekoaan huolella.

Surmansa saivat 19-vuotias mies, joka oli Hyvinkään Tahkon pesäpalloilija, sekä 18-vuotias lähihoitajaksi opiskellut nainen.