Ilja Janitskin tuomittiin 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilja Janitskin tuomittiin 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tänään.

Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta.

18.10.2018 12:09 | Päivitetty 18.10.2018 13:26

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Janitskin tuomittiin 16 eri teosta, jotka liittyivät MV-lehden toimintaan.

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja MV-lehden toiminnassa mukana olleen naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vahingonkorvauksia ja hyvityksiä käräjäoikeus tuomitsi maksettavaksi yhteensä noin 136 000 euroa. Esimerkiksi vainon ja törkeiden kunnianloukkausten kohteeksi joutuneelle Ylen toimittajalle Jessikka Arolle määrättiin kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

Käräjäoikeuden mukaan kyse on ollut täysin poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta, jossa MV-lehti ja toinen verkkojulkaisu Uber Uutiset valjastettiin asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin oli MV-lehden omistaja ja päätoimittaja vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018. Hän viime kädessä päätti kaikesta julkaistusta aineistosta.

MV-lehdessä julkaistiin oikeuden mukaan lukuisia rasistisia ja yksittäisiä henkilöitä loukanneita kirjoituksia. Ne sisälsivät valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia ja niissä levitettiin uhrien arkaluonteisia yksityisasioita. Kirjoitukset leimasivat ja halvensivat uhreja äärimmäisen loukkaavalla tavalla.

Käräjäoikeuden mukaan toiminta pyrittiin joukkoistamaan ja siinä myös onnistuttiin. Teot ovat oikeuden mukaan olleet erittäin vahingollisia.

Ilja Janitskinin asianajaja kertoo aikovansa valittaa päämiehensä kanssa käräjätuomiosta hovioikeuteen. Janitskinia puolustanut Anu Koivu sanoo, että pitää päämiehensä kanssa rangaistusta ankarana ja vahingollisena sananvapaudelle.

Syyttäjällä tuskin on tarvetta valittaa tänään tulleesta MV-jutun tuomiosta, arvioi jutun syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Ainoastaan kolme vähäistä syytekohtaa meni hylkyyn, ja niillä tuskin olisi ollut Hämäläisen mukaan vaikutusta rangaistukseen.

Hämäläisen mukaan jutun suurempi merkitys piilee sen ennakkotapausluonteessa. Jutussa on piirretty hänen mukaansa sananvapauden ja toisaalta yksityiselämän suojan välille rajoja nimenomaan internetin ja sosiaalisen median ympäristössä.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi Ilja Janitskinia koskevan oikeudenkäynnin asianomistajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?