Kotimaa

Marissa Jaakola luuli saaneensa unelmatyön – kertoo nyt kirjassa, kuinka työmatkalla Tunisiassa alkoi karmiva painajainen

Julkaistu:

Tapahtumat alkoivat keväällä 2007, kun liiketaloutta opiskellut Marissa Jaakola, 25, näki työvoimatoimiston nettisivulla ilmoituksen projektiassistentin paikasta lakiasiaintoimistossa.
Työpaikkahaastattelussa ulkomaisella korostuksella suomea puhunut mies kertoi laajentavansa Turun seudulla toimivaa lakiasiaintoimistoa.

Kun Jaakola sai paikan, hän luuli saaneensa unelmatyön.

Toisin kävi.

Jaakola kertoo tarinansa vasta nyt, vuosia myöhemmin. Euroopan ihmiskaupan vastaisena päivänä (18.10.) julkaistaan Takaisin valoon -kirja (Like), jonka kirjailija-toimittaja Ari Väntänen on tehnyt Jaakolan kanssa. Ohjaaja Arto Halonen on tehnyt Jaakolan kokemuksista myös Takaisin valoon -dokumenttielokuvan, jossa Jaakola on itse kertojana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lakimies” kehotti hankkimaan luottokortteja ja autoja

Marissa Jaakola kutsuu miestä kirjassa ”Lakimieheksi”. Mies oli Jaakolan mukaan karismaattinen ja vaikutti empaattiselta.

Jaakola kertoo, että hänen tehtävänään oli perustaa Helsinkiin yrityksen toimipiste. ”Lakimies” myös kehotti Jaakolaa hankkimaan luottokortteja kunnon luottorajoilla. Kulut hän saisi yrityksestä takaisin kuitteja vastaan.

Jaakola oli tyytyväinen: 3700 euron palkka tuli tilille, ja työ oli mielenkiintoinen.

Pian Jaakolaa tarvittiin myös ulkomailla uusien toimipisteiden aloittamisessa. Heinäkuussa 2007 hän lähti yksin työmatkalle Düsseldorfiin.

Jaakola kertoo kirjassa, että Saksassa hänet määrättiin ostamaan halpa ja edustava auto. ”Laskuta auton hinta sitten normaalisti meiltä, kun palaat Suomeen”, ”Lakimies” viestitti puhelimessa.

Rahojaan Jaakola ei koskaan saanut takaisin.

Jaakola kertoo, että hän ajoi ympäri Eurooppaa tapaamisiin, joiden ”Lakimies” ilmoitti aina peruuntuneen viime hetkellä. Välillä piti vaihtaa autokin.

Kerran ”Lakimies” ilmoitti, että auto seuraa Marissaa turvallisuussyistä. Ja tosiaan: takana auto väläytteli merkiksi valojaan. Silloin alkoi pelottaa.

 

Tämä on minun maani, täällä noudatetaan minun sääntöjä.

Marissa Jaakola kertoo kirjassa, että hän tapasi esimiehensä lopulta Genovassa.

Pian hän ja ”Lakimies” olivat jo laivassa matkalla kohti Tunisiaa – sielläkin piti avata toimipiste.

”Tämä on minun maani, täällä noudatetaan minun sääntöjä”, kirjassa kerrotaan miehen ilmoittaneen, kun hän Tunisiassa määräsi Marissan auton takapenkille lapsilukon taakse.

Jaakola kertoo kirjassa, miten painajainen alkoi: hän heräsi oudossa paikassa huonovointisena. Hän kuvailee, että oli nukahtanut juotuaan autossa vettä, joka ei ollut vain vettä.

Silloin Jaakola tiesi, että työpaikkailmoitus oli ollut syötti. Poukkoilu ympäri Eurooppaa oli ollut saaliin väsyttämistä.

Jaakola kertoo, että häneltä vietiin passi, lompakko ja lentoliput. Puhelinta, jonka liittymä vaihdettiin, hän ei saanut käyttää.

”Lakimies” teki selväksi, että pakoyritykset olivat turhia.

Jaakola kertoo kokeneensa väkivaltaa, myös seksuaalista. Hänen mukaansa myös huumeita pakkosyötettiin niukkojen ruoka-annosten mukana.

Jaakola arvelee, että hänen kohtalokseen oli luultavasti suunniteltu ihmiskauppaa.

Tyttö paljasti osoitteen sattumalta

Kirjassa kerrotaan myös pelastumisesta. Kun Jaakola sai tilaisuuden soittaa äidilleen, paikalle tuli nuori tyttö, joka sattumalta paljasti osoitteen Jaakolan äidille.

Kun Jaakola lopulta saatiin pelastettua, hän oli jo erittäin sairas.

Oli jouluaatto, kun Marissa Jaakola palasi Suomeen 15 kiloa laihtuneena ja heikkokuntoisena.

Jaakolan taistelu jatkui Suomessa. Hän on yhä velkavankeudessa.

Hyvääkin on tapahtunut: Marissa Jaakola on nyt perheellinen, pienen tytön äiti.


Poliisi vahvistaa

Helsingin käräjäoikeudessa ”Lakimies” sai 2010 neljän kuukauden vankeusrangaistuksen petoksesta ja 10 200 euroa vahingonkorvausta maksettavaksi.

”Vaikka minä voitin, en koe saaneeni oikeutta”, Jaakola toteaa monimutkaisesta oikeusprosessista.

Vapaudenriistoa oli määrä käsitellä Tunisiassa, mutta 2012 tuli tieto, että ”Lakimies” oli kuollut auto-onnettomuudessa Tunisiassa.

Poliisista vahvistetaan Ilta-Sanomille, että poliisi on tutkinut kyseistä tapausta vapaudenriistona. Tutkinta jatkui, kunnes epäilty yllättäen kuoli. Poliisin mukaan uhrin kertomaa ei ole syytä epäillä.

Ilta-Sanomat hankki myös Suomessa oikeudessa käsitellyn petosjutun tuomion. Se vahvistaa oikeudenkäynnistä kirjassa kerrotut perustiedot paikkansa pitäviksi. Petostuomio miehelle tuli kahdesta autosta, jotka Jaakola oli ostanut Euroopasta ja jotka vietiin Tunisiaan.

Jutun istuntopöytäkirjoista ilmenee myös kirjassa kuvailtu episodi, jonka takia yksi istunto jouduttiin peruuttamaan. Pöytäkirjan mukaan syytetty oli vahingoittanut itseään vankikuljetuksen aikana, teki passiivista vastarintaa oikeussaliin tuotaessa eikä pystynyt tai halunnut vastata syytteeseen.

Miehen valituksen käsittely Helsingin hovioikeudessa raukesi, koska mies kuoli 25. helmikuuta 2012. Hän oli 45-vuotias.

Marissa Jaakolan kertomus on tänään julkaistavasta kirjasta Takaisin valoon (Like).