Kotimaa

Nyt eletään kuumaa murtosesonkia: Poliisi kertoo vinkit, joilla asuntoihin tunkeutujat pysyvät loitolla

Julkaistu:

Poliisi kertoo, ettei asuntoa ja lomalle lähtöä pidä esitellä sosiaalisessa mediassa
Jos olet lähdössä syyslomalle, muista vielä yksi asia ennen kuin pakkaat matkalaukut ja suuntaat lomalle.

– Loma-ajat ovat asuntomurtojen kuuminta sesonkia rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Hän korostaa, että lomasuunnitelmistaan kannattaa kertoa tutuille naapureille etukäteen, jotta he osaavat tarvittaessa kiinnittää huomiota tyhjässä asunnossa tapahtuvaan epäilyttävään toimintaan ja pitää asuntoa asutun näköisenä.

– Pyydä naapuria tarkkailemaan ja huolehtimaan postista, ettei se pullota laatikosta, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soveliuksen mukaan ihmisten kannattaa ylipäätään tutustua naapureihin.

– Naapuriapu toimii monissa paikoissa hienosti ja estää murtoja, hän sanoo.

Lue lisää: Ulkomaalaisten rikollisten osuus lisääntynyt asuntomurroissa: ”Omaisuusrikoksia tehdään nopeasti suuria määriä”

Tilastot kertovat rajua kieltään

Helsingin poliisin tietoon on tullut tänä vuonna jo yli 300 asuntomurtoa. Aivan viime aikoina poliisi on saanut havaintoja mahdollisten murtokohteiden merkkauksista ja muutamista toteutuneista asuntomurroista Pohjois-Helsingin alueella.

‒ Valtaosa asuntomurroista on muutaman ammattimaisesti toimivan ulkomaalaisen ryhmän tekosia. Ryhmät ovat usein Suomessa vain lyhyen ajan ja pyrkivät tuona aikana maksimoimaan saaliin eli tekemään mahdollisimman monta murtokeikkaa, hän sanoo.

Soveliuksen mukaan koplat suunnittelevat tekonsa tarkasti ja iskevät useampaan kohteeseen samalla alueella tai vierekkäisiin asuntoihin kerrostalossa.

Ilmoita poliisille epäilyistä

Poliisille tulee säännöllisesti havaintoja henkilöistä, jotka etsivät mahdollisesti murtokohteita.

Sovelius korostaa, että poliisi on kiitollinen havainnoista ja pyytää ilmoittamaan niistä jatkossakin osoitteeseen asuntomurrot.helsinki@poliisi.fi.

Käynnissä olevista ja toteutuneista asuntomurroista pitää soittaa heti hätänumeroon 112.

– Tekijöiden jäljille pääseminen on vaikeaa, jos ilmoitus tehdään vasta jälkikäteen esimerkiksi sähköisesti. Rikoksen selvittäminen on sitä todennäköisempää mitä nopeammin rikospaikkatutkijat pääsevät taltioimaan murtojälkiä asunnosta.

Jos jotain kuitenkin sattuu, toimi näin

Poliisi kertoo, että asukkaiden pitää välttää tavaroihin koskemista ja asunnossa liikkumista siihen saakka, kunnes poliisi on päässyt paikalle.

Kun kiireelliset tutkintatoimenpiteet on tehty, asukkaiden on selvitettävä mahdollisimman tarkasti, mitä asunnosta on varastettu. Jos asunnosta on viety verkkopankkitunnuksia tai pankkikortteja, täytyy asukkaan ottaa yhteyttä pankkiin näiden käytön estämiseksi.

– Poliisin toive on, että läheiset muistuttaisivat erityisesti vanhuksia siitä, ettei esimerkiksi erittäin arvokkaita koruja tai suuria summia käteistä rahaa ole turvallista säilyttää piirongin laatikossa, Sovelius kertoo.

Asuntomurrot tehdään yleensä päiväsaikaan, joten edes työpäivän ajaksi ei kannata jättää ikkunaa auki.

Sosiaalisen median vaarat todellisia

Jos ei halua houkutella varkaita omaan kotiinsa, ei kodin sisältöä kannata esitellä kovin yksityiskohtaisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Toinen konkreettinen vinkki Soveliuksen mukaan on se, että avaimiin ei ole järkevää kiinnittää avaimenperää, jonka avulla voi selvitä, kenen avaimet ovat tai missä asunto sijaitsee. Mikäli tällaiset avaimet katoavat, tulee vakavasti harkita lukkojen nopeaa vaihtoa.

Lue lisää:Helsingin ja Espoon asuntomurtosarja ratkesi – näin poliisi pääsi tekijöiden jäljille

Lukituksen kunto kannattaa tarkistaa silloin tällöin ja varmistaa, että takalukitustoiminto on käytössä. Toiseksi lukoksi hankittu turvalukko antaa varsin hyvää suojaa, eikä ole kovin kallis hankinta.

Asunnossa oleva takaovi on yleinen murtokohde, joten myös sen murtoturvallisuuteen tulisi kiinnittää samaa huomioita kuin pääoveen. Jos on hankkinut kiinteistöön murtohälytysjärjestelmän tai videovalvonnan, sen toimintakunto on hyvä varmistaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt