Myytti Suomen puhtoisista SS-vapaaehtoisista mureni tutkijan silmien edessä – ”Kyllä he tiesivät” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myytti Suomen puhtoisista SS-vapaaehtoisista mureni tutkijan silmien edessä – ”Kyllä he tiesivät”

Tutkija ja kirjailija Andre Swanström Kansallisarkistossa Helsingissä 11. lokakuuta 2018.

Julkaistu: 17.10.2018 6:05

Uusi kirja kuvaa uskottavasti, kuinka SS-miesten on täytynyt olla tietoisia siitä, mitä tuhoamissodassa heidän ympärillään tapahtui.

Dosentti André Swanström aiheutti vuosi sitten kohua kertomalla todisteista, jotka viittaavat suomalaisten SS-miesten rooliin sekä sotarikosten ja julmuuksien todistajina että myös niiden tekijöinä Saksan itärintamalla. Siitä hän sai paljon ala-arvoista ja henkilökohtaisuuksiin mennyttä palautetta.

Swanströmin blogitekstit ovat nyt kasvaneet kirjaksi nimeltä Hakaristin ritarit – suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset (Atena), joka julkaistiin keskiviikkona.

– Miellän itseni isänmaalliseksi henkilöksi, sanoo Swanström IS:lle.

– Varmasti SS-pataljoonalla on ollut oma poliittinen merkityksensä siinä, että on saatu Saksalta aikoinaan apua kiperässä tilanteessa. Liiallinen gloorian ja ihannoinnin liittäminen siihen, mikä vaikeassa historiallisessa tilanteessa oli ikään kuin välttämätön paha – sen näen ongelmallisena.

Lomalla olevia suomalaisia SS-miehiä IKL:n eduskuntaryhmän vieraina.

Hakaristin ritarit on tutkimustyö, jota varten Swanström on käynyt läpi laajan aineiston – muun muassa uraauurtavan Panttipataljoona-kirjan kirjoittaneen professori Mauno Jokipiin arkiston. Vaikka kirja ampuukin alas Jokipiin tutkimuksen, ei Swanström pidä teostaan poliittisena puheenvuorona.

– Otetaan historia historiana. Minun tutkimustuloksiani voidaan sitten haastaa historiatieteen menetelmin.

Jokipii tuli 50 vuotta sitten siihen tulokseen, ettei suomalaisten SS-miesten kilpi tahriutunut. Tämä myytti on kestänyt vuosikymmenet.

– Lähdin puhtaalta pöydältä liikkeelle. En ajatellut, että minulla on tässä myytti murrettavana, mutta se mureni edessäni, kun porauduin asiakirjoihin.

Panttipataljoona-kirja oli Swanströmin mukaan tilaustyö, jonka taustavaikuttajana oli Jokipiin opiskelutoveri, entinen SS-mies Ensio Anttila. Ennen värväytymistään Anttila oli toiminut muun muassa Isänmaallisen kansanliikkeen IKL:n aktivistina.

Jokipii pimitti Swanströmin mukaan tietoa SS-vapaaehtoisten vahvasti fasistisista taustoista: palvelussitoumusten mukaan lähes puolet heistä ilmoitti puoluekannakseen IKL:n tai eri kansallissosialistiset järjestöt.

Vapaaehtoispataljoona rivissä.

Hakaristin ritarit kuvaa uskottavasti, kuinka SS-miesten on täytynyt olla tietoisia siitä, mitä tuhoamissodassa heidän ympärillään tapahtui. Sodan jälkeen SS-miehet ovat itse vähätelleet tietojaan.

– Kyllä he tiesivät, sanoo Swanström.

Jokipii puolestaan esittää, että juutalaisten murhaaminen ja sotarikokset olisivat loppuneet siinä vaiheessa, kun saksalaiset joukot, Wiking-divisioonan suomalaiset niiden mukana, etenivät hyökkäysvaiheessa itään juutalaisten pääasiallisen asutusvyöhykkeen läpi.

– Näin ei voinut olla, koska divisioonan toiminta-alueella Kaukasuksella liikkui Einsatzkommando, jolla oli käytössään juutalaisten kaasuttamiseen tarkoitettu auto, Swanström sanoo.

– Maikopissa ja Armavirissä Einsatzkommando tuhosi paikallisen juutalaisväestön. Vaikka tämä ei ollut suoraan suomalaispataljoonan toimialuetta, ne olivat liikenteen solmukohtia, joiden kautta suomalaisia SS-miehiä kulki. He ovat hyvin todennäköisesti olleet tietoisia siitä, että divisioonaan kuuluu tällainen juutalaisten tuhoamisyksikkö.

Andre Swanström sanoo lähteneensä puhtaalta pöydältä liikkeelle.

Todisteina suomalaisten näkemistä ja tekemistä sotarikoksista Swanströmin tuo esille kolme jo aiemmin tiedossa ollutta löytöä: SS-mies Olavi Karpalon kirjetekstin juutalaisten teloittamisesta, pastori Ensio Pihkalan realistisen päiväkirjan ja Jukka Tyrkön kirjemaininnan suomalaisten teloittamasta puna-armeijan komissaarista.

Pihkala muun muassa kuvasi päiväkirjassaan juutalaisten ampumisia. Ikävä kyllä Pihkala ei selvinnyt sodasta kertoakseen kokemuksistaan jälkipolville.

Swanström pystyy myös osoittamaan Waffen-SS:n ja keskitysleirijärjestelmän yhteydet. Muutama suomalainen muun muassa komennettiin Oranienburgin ja Dachaun leireille. SS-henkilöstöä myös kiersi eri tehtävissä järjestelmän sisällä: Wiking-divisioonassa oli muun muassa rykmentinkomentajana entinen Dachaun komendantti Hilmar Wäckerle ja sotilaslääkärinä myöhemmin ”kuoleman enkelinä” tunnetuksi tullut Josef Mengele – ennen siirtoaan Auschwitzin tuhoamisleirille.

Selvitys valmistumassa

Valtioneuvoston tilaama virallinen selvitys suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisista sotarikoksista valmistunee marraskuussa. Aloitteen selvityksen tekemisestä teki tasavallan presidentti Sauli Niinistö Simon Wiesenthal -keskuksen Jerusalemin-toimiston pyynnöstä.

SS-miesten perinteitä vaaliva Veljesapu-Perinneyhdistys ry suhtautuu selvitykseen myönteisesti.

– Mitään salaisuuksia panttipataljoonan aineistossa ei ole. Kyllä tässä haetaan neulaa heinäsuovasta, sanoi yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen IS:lle alkukesällä.

Saksaan lähti touko- ja kesäkuun aikana 1941 yhteensä 1 197 suomalaista SS-vapaaehtoista. Heistä talvisodassa kokemusta saaneet lähetettiin Wiking-divisioonan rintamayksiköihin. Pääjoukosta muodotettiin yhtenäinen pataljoona koulutusjakson jälkeen. Myöhemmin Saksaan saapui vielä 200 miehen täydennysjoukko.

SS-pataljoona kotiutettiin kesäkuun alussa 1943. Vapaaehtoisista 256 kaatui itärintaman taisteluissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?