Itkua ja kiivailua ex-kuntapoliitikon rahanpesukäräjillä – oikeuden puheenjohtaja uhkasi heittää kaksi naista ulos salista

Tunteet olivat pinnassa, kun Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin Saido Mohamedin syytettä siskon lapsilisärahojen piilottamisesta.

Törkeästä rahanpesusta epäilty Saido Mohamed Helsingin käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Entinen kunnallispoliitikko Saido Mohamed puhkesi useaan otteeseen kyyneliin, kun häntä kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Syytteen mukaan Mohamed nosti kymmenen vuoden ajan siskolleen Suomessa maksetut lapsilisät, vaikka sisko asui Britanniassa. Sisko on jo aiemmin tuomittu petoksesta.

– Sisko ei missään tapauksessa kertonut, että hän sai samaan aikaan tukea Englannissa. En missään tapauksessa olisi lähtenyt tällaiseen, jos hän olisi kertonut, Mohamed vakuutti.

Kihlakunnansyyttäjä Satu Pomoell vaatii Mohamedille vähintään kymmenen kuukauden ehdollista vankeutta törkeästä rahanpesusta. Syyttäjän mukaan Mohamed nosti pankkikortilla Kelan siskolleen perusteetta maksamia lapsilisiä yli 44 000 euroa vuosina 2003–2013.

Mohamed kiistää syytteen. Hän sanoi, että nosti rahat siskonsa pyynnöstä ja lähetti ne siskolleen Britanniaan eri kanavia pitkin. Osalla rahoista hän osti siskonsa lapsille vaatteita.

– Sisko on kertonut, ja olen häntä uskonut, ettei hänellä ole ollut Britanniassa oikeutta saada lapsilisää, koska hän on suomalainen, Mohamed sanoi.

Hän sanoi, ettei hänellä itsellään ole lapsia, joten hän ei tuntenut lapsilisäjärjestelmää hyvin.

Sisko – tarkkaan ottaen sisarpuoli – kertoi oikeudessa eri lailla. Hän sanoi, että ei ole saanut rahoja.

Siskon mukaan Saido Mohamed oli ennenkin hoitanut hänen asioitaan ja ollut hänen lapsilleen toinen äitihahmo. Kun hän muutti Britanniaan vuonna 2003, hän pyysi Mohamedia sulkemaan hänen suomalaiset pankkitilinsä ja ilmoittamaan muutosta Kelalle, jotta lapsilisät lakkautettaisiin.

– Hän sanoi minulle, että on sulkenut kaikki ja ilmoittanut muutosta Kelalle, että sinä voit keskittyä lasten kasvattamiseen, sisko sanoi.

Tunnelma oikeussalissa muuttui kiivaaksi, kun sisarukset olivat salissa yhtä aikaa. Tulkkaus aiheutti kiivasta sanailua ja toisten päälle huutamista, kun Mohamed epäili tulkin lisäävän käännöksiin omiaan. Sisko puhuu suomeakin, mutta hänen kuulemisessaan käytettiin somalin kielen tulkkia.

Huuteluun osallistui kaksi naista yleisöstäkin. Oikeuden puheenjohtaja uhkasi heittää heidät ulos salista, jos tämä toistuisi. Lopulta kiivailijat rauhoittuivat ja siskon kuuleminen saatiin vietyä loppuun.

– Siinä tein virheen, että luotin (Mohamediin). En arvannut, että tällaista voisi tapahtua, sisko sanoi.

Sisarukset esittivät oikeudessa vastakkaiset väitteet jopa siitä, oliko sisko vieraillut Suomessa muuttonsa jälkeen. Sisko sanoi, ettei hän käynyt Suomessa syytteen ajanjaksona.

Mohamedin mukaan sisko kävi Suomessa viisi tai kuusi kertaa, kolmesta neljään viikkoon kerrallaan, ja käytti aina Suomessa ollessaan itse pankkikorttiaan.

Saido Mohamed peitti valokuvaajien edessä kasvonsa takilla käräjäoikeuden odotusaulassa. Hän kertoi oikeudessa olleensa ensin sairauslomalla ja sitten työttömänä siitä lähtien, kun siskon petosrikosjuttu tuli julki vuonna 2016.

– Lehdistössä on kirjoitettu aika paljon, mutta pahinta on ollut uhkailu ja uhkakirjeet. Jopa kotiovella on käyty, poliiseja on tarvittu.

Mohamed kertoi saaneensa Facebookin, sähköpostin ja puhelimen kautta tappouhkauksia. Hän on vältellyt yleisillä paikoilla liikkumista.

– Tämä on vaikuttanut työhön. Yli 15 vuotta olen tehnyt töitä, nyt olen siitä jäänyt kokonaan. Vapaaehtoistyötäkään en ole kolmeen vuoteen pystynyt tekemään turvallisuus- ja muista syistä.

Mohamed nousi Helsingin varavaltuutetuksi kokoomuksen edustajana vuoden 2012 vaaleissa, mutta loikkasi sitten vihreisiin. Rikosepäilyn takia hän vetäytyi vuoden 2017 kuntavaaleista.

Mohamed on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Suomen Pakolaisapu valitsi hänet Vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2011.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?