Kotimaa

18-vuotiaan Jyrkin elämä oli päättyä tien varteen – maajoukkueurheilijan kaahailulla oli pysäyttävät seuraukset: ”Ajattelin, että olen kuolematon”

Julkaistu:

Jyrki Itäsalmi kaahasi 18-vuotiaana kesäyössä ja uskoi olevansa kuolematon.
Jyrki Itäsalmi on yksi niistä monista suomalaisista miehistä, joka on nuorena ajatellut, ettei juuri hänelle voi sattua mitään.

Nyt, nelikymppisenä, Itäsalmi ei ole ollut päivääkään töissä. Ulosajon seurauksena tullut vakava aivovamma tuhosi nuoren maajoukkueurheilijan haaveet. Usein on tylsää, sillä vamma väsyttää. Hän toivoo, että hänen tarinansa pysäyttäisi nuoria miettimään.

Itäsalmen elämä muuttui peruuttamattomasti 6. heinäkuuta 1995, kun hän oli ajamassa selvinpäin kotiin seurakunnan kesäleiriltä kotipaikkakunnalla Seinäjoella.

Oli kaunis kesäyö. Itäsalmi nautti 18-vuotiaana autoilijana kovasta vauhdista ja pienistä sivuluisuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajattelin, että olen kuolematon, eikä mitään voi sattua, kun turvavyökin on kiinni.

Nuori mies ajoi pikkutiellä 80–90 kilometrin tuntinopeudella kohtaan, jossa asvaltin päälle oli ajautunut soraa. Auto lähti hallinnasta ja meni katon kautta ympäri. Takakontissa ollut 15 kiloa painava laatikko tuli kulma edellä Itäsalmen päähän.

Kolmasosa kallosta murtui neljään osaan ja painui sisäänpäin.

Itäsalmen ystävät löysivät hänet tunnin päästä. Sairaalassa neurokirurgi päätti leikata, koska sydän kuitenkin löi ja potilas hengitti. Tilanne näytti toivottomalta. Aivokudosta oli tuhoutunut desilitra.

Itäsalmen elämä jatkui, mutta täysin erilaisena kuin ennen. Hän oli ollut maajoukkueeseen hyväksytty, keskimatkoja juokseva yleisurheilija, joka haaveili EM-kisoista ja urasta urheilun parissa tai talouselämässä.

Unelmat kaatuivat vaikeaan aivovammaan.

Itäsalmi on ollut koko aikuisikänsä työkyvyttömyyseläkkeellä. Hänellä on joka päivä kipuja, hän väsyy normaalia helpommin ja kärsii heikentyneestä muistista.

Itäsalmi tekee vapaaehtoistöitä sosiaali- ja terveysalan järjestöissä sekä urheiluseurassa sen, mitä jaksaa.

Usein työnteko tai jopa kavereiden tapaaminen on liikaa, sillä hän voi tarvita jopa kahdet päiväunet päivässä.

– On tylsää, kun ei meinaa jaksaa tehdä oikein mitään.

Itäsalmi on järkyttynyt Kalajoen onnettomuudesta. Hän esittää nuorille ihmisille toiveen, että nämä noudattaisivat nopeusrajoituksia.

– Ne ovat siellä sitä varten, että kaikilla olisi turvallista. Onnettomuus ja aivovamma voivat tapahtua kenelle tahansa.

Itäsalmi kertoo omaa tarinaansa pysäyttääkseen nuoria miettimään.

– Sinulla on vain yksi elämä ja yhdet terveet aivot. Ei kannata pilata niitä kaahaamalla.

Jyrki Itäsalmi käy puhumassa Liikenneturvan tilaisuuksissa varoittavana esimerkkinä ja on muutenkin aktiivinen vapaaehtoistyössä. Aivovamman takia hän ei ole koskaan voinut osallistua normaaliin työelämään.