Mikael Jungner hämmästelee Ylen toimittajan Louhimies-viestejä – ”Erikoinen tapaus”

Entinen Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner kommentoi Aku Louhimiehen tapausta Twitterissä.

–Ristiretkellä oleva toimittaja ei ole riippumaton toimittaja, Jungner kirjoittaa Twitterissä Louhimiehen tapauksesta.

16.10.2018 22:00

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Aku Louhimiehen tulevaisuus Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n suursarjassa on auki. Louhimies on ollut mukana toisesta maailmansodasta kertovassa World on Fire -sarjassa.

Louhimiehen agentin Richard Cookin mukaan Louhimies suostui astumaan syrjään projektista sen jälkeen, kun Ylen virkavapaalla oleva toimittaja Sara Rigatelli oli ottanut yhteyttä BBC:hin ja kertonut briteille ohjaajaa viime keväänä ympäröineestä kohusta. Rigatellin maaliskuisessa jutussa useat naisnäyttelijät kritisoivat Louhimiehen työtapoja ja muun muassa kertoivat kokeneensa alistamista ja nöyryyttämistä.

Tiistai-iltana tapausta hämmästeli myös Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner Twitter-tilillään.

– Erikoinen tapaus tämä Aku Louhimiehen tapaus. Jos toimittaja vapaa-ajallaan näkee vaivaa haitatakseen aiemmin journalisminsa kohteena olleen ihmisen elämää, saattaa se kyseenalaiseksi myös sen aiemman journalismin. Ristiretkellä oleva toimittaja ei ole riippumaton toimittaja, hän sanoo.

Jungner on entinen SDP:n poliitikko. Hän oli kansanedustaja vuosina 2011–2015. Vuosina 2005–2010 hän toimi Yleisradion toimitusjohtajana.

Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että Ylessä käsitellään Louhimiestä koskeva tapaus sisäisesti.

– Varmaan meidän pitää taas uudestaan käydä läpi, mitä tarkoittaa se, että ollaan virkavapaalla, opintovapaalla, vanhempainvapaalla tai ihan kesälomalla. Mielestäni olisi hyvä, että työ ja vapaa erotettaisiin selkeästi, Jokinen sanoi.

Louhimies: Pidetään Ylestä hyvää huolta

Myös Aku Louhimies kommentoi asiaa vielä tiistai-iltana. Louhimies kiitti omassa Facebook päivityksessään ihmisiä saamastaan tuesta ja puolusti myös Yleisradiota.

– Median toimintaa on toki voitava arvioida kriittisesti, mutta tehdään se sivistyneesti. Toimituksissakin sattuu virheitä, Louhimies kirjoittaa.

Louhimiehen mukaan Yle on tärkeä.

– Se on keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa. Siellä on myös töissä paljon erittäin hyviä ja osaavia ihmisiä. Se on meidän kaikkien. Pidetään Ylestä hyvää huolta.

Mikael Jungner toimi vuosina 2005–2010 Yleisradion toimitusjohtajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?