Yle käsittelee Aku Louhimiestä koskevan tapauksen sisäisesti: ”Kun ihminen on virkavapaalla, hän on virkavapaalla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle käsittelee Aku Louhimiestä koskevan tapauksen sisäisesti: ”Kun ihminen on virkavapaalla, hän on virkavapaalla”

Ylen mukaan BBC:hin yhteyttä ottanut toimittaja ei toiminut työtehtävissä. Tapaus käsitellään Ylen sisällä.

Aku Louhimies (vas.) väittää, että hänen jatkonsa BBC:n suurproduktiossa on auki, koska Ylen virkavapaalla oleva toimittaja otti yhteyttä BBC:hin. Ylen uutistoiminnan johtaja Jouko Jokisen mukaan tapausta käsitellään Ylen sisäisesti.

16.10.2018 16:57

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Aku Louhimiehen tulevaisuus BBC:n suursarjassa on auki. Louhimies on ollut mukana toisesta maailmansodasta kertovassa World on Fire -sarjassa.

Louhimiehen mukaan taustalla on Ylen virkavapaalla olleen toimittajan Sara Rigatellin yhteydenotto BBC:hin. Rigatelli on IS:lle myöntänyt kertoneensa BBC:lle Louhimiehen viime keväisestä kohusta.

Helsingin Sanomien mukaan Rigatelli lähetti BBC:lle kaksi sähköpostia. Rigatelli esiintyi Ylen toimittajana ja kirjoitti:

”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”

Louhimiehen agentti Richard Cook vahvisti HS:lle, että BBC sai kuulla ohjaajaa vastaan esitetyistä syytöksistä Rigatellin kautta.

Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokisen mukaan Ylessä käsitellään Louhimiestä koskeva tapaus sisäisesti.

– Varmaan meidän pitää taas uudestaan käydä läpi, mitä tarkoittaa se, että ollaan virkavapaalla, opintovapaalla, vanhempainvapaalla tai ihan kesälomalla. Mielestäni olisi hyvä, että työ ja vapaa erotettaisiin selkeästi, Jokinen sanoo.

– Toki ymmärtää, jos vapaalla törmää kolaripaikkaan, että silloin soittaa toimitukseen ja vaikka lähettää kuvan ja tietoa. Mutta se on eri juttu.

Jokinen kertoi maanantaina, ettei Rigatelli ole tällä hetkellä Ylen palveluksessa.

Hän on kuitenkin esittäytynyt Ylen toimittajaksi. Saako virkavapaalla oleva toimittaja esiintyä tällaisessa asiassa Ylen nimissä?

– Kyllähän hän palaa Ylen palvelukseen ensi kesänä. Siinä mielessä hän on Ylen toimittaja edelleen. Mutta ei hän Ylen virkatehtävissä asiaa tehnyt, Jokinen kommentoi uusia tietoja tapauksesta.

– Selvä asia on, että kun ihminen on virkavapaalla, hän on virkavapaalla.

Jokisen mukaan myös virkavapaalla voi tehdä töitä, jos siitä on toimittajan kanssaan erikseen sovittu. Tosin Rigatelli on Yhdysvalloissa opiskelemassa Helsingin Sanomain säätiön stipendillä, jolloin töiden tekeminen ei ole sallittua. ”Stipendiaattiaikana ei voi tehdä töitä. Säätiön stipendiapuraha on tarkoitettu kokopäiväistä opiskelua varten,” säätiön sivuilla todetaan.

– Silloin ei voi ylipäätään kirjoittaa juttuja omalle viestimelle tai freelancerina. Stipendi on mahdollisuus irtautua työnteosta ja saada uusia ajatuksia ja opiskella siellä kohteessa, virkettä avaa säätiön yliasiamies Ulla Koski.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, onko Rigatelli mahdollisesti rikkonut sääntöä.

– Varmaan kysyn, mikä hänen kantansa tähän on ja, miten hän on toiminut.

Rigatelli on kiistänyt tehneensä töitä. Hänen mukaansa yhteydenotoissa oli kyse uutisvinkin tarkistamisesta. Hän välitti tiedon vinkistä Ylen kulttuuritoimitukseen, jossa ryhdyttiin selvittämään uutista.

Mitä tarkoittaa Ylellä uutisvinkin tarkistaminen?

– Raja menee siinä, että sen verran tarkistaa uutisvinkkiä, että kehtaa ja tohtii sen kertoa toimitukseen. Sen verran tarkistaa, että onko siinä perää, ettei turhaan hätyyttele ihmisiä soittelemaan. Jonkin verran työtä saa tehdä, mutta vinkki on kuitenkin vinkki. Se ei ole juttu, Jouko Jokinen sanoo.

Jokinen ei ole keskustellut Rigatellin kanssa eikä ole tietoinen toimittajan ja BBC:n välisestä keskustelusta eikä siksi halua ottaa kantaa siihen, oliko Louhimiehen tapauksessa kyse vinkin tarkistamisesta vai ylittyikö juttukynnys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?