Laitettiinko Aku Louhimies hyllylle Ylen toimittajan viestien seurauksena? Yle: ”Hyvin absurdi väite” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Laitettiinko Aku Louhimies hyllylle Ylen toimittajan viestien seurauksena? Yle: ”Hyvin absurdi väite”

Aiheuttiko Ylen toimittajan yhteydenotto sen, että ohjaaja Aku Louhimies unelmatyö BBC:n suurproduktiossa laitettiin jäihin? Louhimiehen mukaan kyllä, Ylen mukaan kyse on ”normaalista uutistyöstä”.

Aku Louhimies väitti Ylen toimittajan tiedustelujen vaikuttaneen hänen työtilanteeseensa BBC:n tuotannossa.

16.10.2018 13:02 | Päivitetty 16.10.2018 14:42

Kohu ohjaaja Aku Louhimiehen ympärillä otti maanantai-iltana uudet kierrokset.

Ilta-Sanomat uutisoi ohjaaja Aku Louhimiehen tulevaisuuden BBC:n suurproduktiossa olevan auki. Louhimies on ollut mukana toisesta maailmansodasta kertovassa World on Fire -sarjassa. Louhimiehen mukaan BBC kuitenkin pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän sen jälkeen, kun suomalainen toimittaja oli ”halunnut saattaa tietoon raskauttavia asioita” ohjaajasta.

Virkavapaalla oleva Yleisradion toimittaja Sara Rigatelli myönsi IS:lle olleensa BBC:hin yhteydessä, kertoneensa Louhimiehen taustasta ja perusteli asiaa sillä, että kyseessä on uutinen.

Helsingin Sanomat kertoi tänään nähneensä Rigatellin ja BBC:n välisen englanninkielisen kirjeenvaihdon. Siinä Rigatelli esiintyy Ylen toimittajana ja kirjoittaa HS:n mukaan: ”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”

Louhimiehen agentti Richard Cook vahvisti HS:lle, että Louhimies on työskennellyt neljä viikkoa World on Fire -sarjan tuotannossa. Agentti vahvisti myös, että BBC sai kuulla Louhimiestä vastaan ilmi tulleista syytöksistä Rigatellin kautta.

Mitä tietoa BBC:lle on Aku Louhimiehestä välitetty, Ylen kulttuuri- ja elämäntapa -toimituksen vt. päällikkö Tuomas Ferm?

– Emme ole välittäneet tietoa. Ei toimittajamme ole tietoja välittänyt vaan kysynyt, mistä on kysymys.

Sanot, että kulttuuritoimittajanne ei ole tietoja välittänyt ja, että tiivistelmää ei ole lähetetty. Mutta onko esimerkiksi Rigatelli tai joku muu Yleltä välittänyt muuten tietoa Louhimiehestä BBC:lle? Mikä on kantanne tällaiseen tiedonvälitykseen?

– Ei, asian päällä ollut uutistoimittajamme on ainoastaan esittänyt kysymyksiä.

Rigatelli kertoo kysyneensä, oliko BBC tietoinen Louhimiehen taustasta palkatessaan hänet ja kertoneensa, että jos uusi työ pitää paikkansa, tieto on uutisarvoinen Suomessa. Eikö tämä mene pidemmälle kuin uutisvinkin todenperäisyyden tarkistaminen?

– Ei.

Rigatellin kommentista voi saada käsityksen, että Louhimiehen uusi työ oli kiinnostava hänen keväisen kohunsa takia eikä vain, koska hänellä oli rooli kansainvälisessä tuotannossa. Oliko tämä jutun ja yhteydenottojen lähtökohtana?

– Ei missään nimessä, lähtökohtana oli nimenomaan se, että ylipäätään suomalaisten kulttuurin- ja taiteentekijöiden työkuviot ulkomailla kiinnostavat yleisöjämme.

Lue lisää: Aku Louhimies kertoo joutuneensa yllättäen hyllylle BBC:n suursarjasta – syyttää Ylen toimittajaa ”raskauttavien asioiden” levittämisestä

IS tavoitti eilen Ylen uutistoiminnan johtajan ja päätoimittajan Jouko Jokisen, joka ei voinut kommentoida virkavapaalla olevan toimittajan toimintaa.

– Hän ei ole meidän palveluksessa, joten en voi kommentoida tätä.

Jokisen mukaan virkavapaalla oleva toimittaja voi tehdä juttuja Ylelle, jos niin on erikseen sovittu. Lähtökohtana kuitenkin on, että virkavapaa on vapaa.

Saako virkavapaalla oleva Ylen toimittaja esiintyä tällaisessa asiassa Ylen nimissä, Tuomas Ferm?

– Hän oli saanut tällaisen vinkin ja ihan normaalia toimintaa, ei siinä ollut mitään kiellettyä. Mitään juttua hän ei tehnyt eikä ollut tekemässä. Hän oli omien kontaktiensa kautta saanut tällaisen vinkin ja tehnyt lyhyen, pienen esiselvityksen ja sen jälkeen varsinaista uutistyötä on tehty täällä meidän toimituksessa.

– Yleisellä tasolla en näe siinä mitään väärää vaan näen, että se on sellaista toimintaa, että varmaan kuka tahansa uutisihminen olisi toiminut samalla tavalla.

Louhimies kertoo, että Ylen aktiivisuuden seurauksena hänen tulevaisuutensa kansainvälisessä produktiossa on auki. Miten kommentoitte?

– Se kuulostaa minusta erikoiselta, sillä normaalista uutistyöstä oli kyse. Ihan peruskulttuuriuutista on selvitetty, joten tällainen väite on hyvin absurdi.

Aku Louhimiehen mukaan yhteydenottoja on ollut useita. Pitääkö paikkansa?

– Ihan normaalista uutistyöstä oli kyse ja aivan kuten Sara kertoo, hän oli saanut vinkin ja oli sitä itse lyhyesti tsekannut BBC:n media officesta. Sen jälkeen hän siirsi sen tänne toimitukseen, sillä hän on Amerikassa virkavapaalla. Sen jälkeen olemme sitä selvittäneet. Meidän mielestä oli nimenomaan kiinnostavaa saada tietää, jos näin tunnettu ohjaaja on mukana kansainvälisessä tuotannossa. Se olisi meistä ollut kiinnostava kulttuuriuutinen ja siitä oli kysymys.

– Minulla ei ole mitään tietoa siitä, että joku tiivistelmä olisi täältä lähtenyt. En ole tietoinen, että Sara tai kukaan muukaan olisi sellaista lähettänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?