Aku Louhimies kertoo joutuneensa yllättäen hyllylle BBC:n suursarjasta – syyttää Ylen toimittajaa ”raskauttavien asioiden” levittämisestä

Ohjaaja Aku Louhimies kertoo olleensa mukana BBC:n suurtuotannossa, kunnes yllättäen Ylen toimittaja oli ottanut yhteyttä Britanniaan ja välittänyt ”raskauttavia asioita” Louhimiehestä. Louhimiehen mukaan yhteydenoton seurauksena hänen työnsä on nyt katkolla ja tuotantoyhtiö on ottanut aikalisän.

Aku Louhimies kertoo päivityksessään olleensa mukana BBC:n tilaamassa sarjassa. Nyt hänen tulevaisuutensa ohjelmassa on vaakalaudalla.

15.10.2018 22:34 | Päivitetty 16.10.2018 8:57

Ohjaaja Aku Louhimies julkaisi maanantai-iltana Facebook-päivityksen, jossa kertoo työskennelleensä viimeisen kuukauden BBC:n eurooppalaisessa suuressa historiallisessa draamasarjassa. Louhimiehen rooli tuotannossa on kuitenkin nyt auki.

Ilta-Sanomat on selvittänyt asiaa useiden päivien ajan.

Ohjaaja väittää päivityksessään taustalla olevan suomalaistoimittajan yhteydenotto BBC:hen.

– Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta, Louhimies kirjoittaa.

Louhimiehen mukaan toimittaja otti yhteyttä syyskuun lopussa BBC:hen. Louhimiehen mukaan toimittaja kertoi Louhimiestä viime keväänä ympäröineestä kohusta. Louhimiehen mukaan yhteydenotto ei jäänyt yhteen ja toimittaja muun muassa lähetti BBC:lle Ylen maaliskuussa julkaisemasta artikkelista englanninkielisen tiivistelmän.

 Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän.

– Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän. Toimittajan esittämien väitteiden todenperäisyyttä ei tässä yhteydessä vielä ole tutkittu, eikä minua vielä ole kuultu.

Yle julkaisi maaliskuussa artikkelin, jossa useat naisnäyttelijät kritisoivat Louhimiehen työtapoja. Näyttelijät muun muassa kertoivat kokeneensa alistamista ja nöyryyttämistä. Näyttelijöiden mukaan ohjaaja oli käyttänyt valtaansa väärin.

Louhimies kirjoittaa pitävänsä tärkeinä jutussa esiintyneiden haastateltavien kokemuksia ja tunteita ja haluavansa kehittyä ohjaajana. Hänen mukaansa Ylen jutussa oli kuitenkin asiavirheitä.

– Yleisradion maaliskuisessa jutussa on minua, perhettäni ja läheisiäni vahingoittavia virheellisiä ja halventavia väitteitä. Ajan kuluessa nämä asiavirheet elävät omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntuvat vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi, Louhimies kirjoittaa päivityksessään.

Yle on aiemmin sanonut, ettei jutussa ole virheitä. Louhimies nostaa kirjoituksessaan esille myös Heidi Lindénin toimittaman kirjan #metoo-vallankumous, jonka väittää myös sisältävän asiavirheitä liittyen hänen työhönsä.

– Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Louhimies oli mukana toisesta maailmansodasta kertovassa World on Fire -produktiossa. Peter Bowkerin käsikirjoittaman draamasarjan päätähtinä nähdään muun muassa Oscar-palkittu Helen Hunt ja Oscar-ehdokkaana ollut Lesley Manville.

– World on Fire on adrenaliinintäytteinen, tunteita nostattava ja resonoiva draama, joka seuraa toisen maailmansodan ensimmäistä vuotta. Tapahtumista kerrotaan tavallisten, Britanniasta, Puolasta, Ranskasta, Saksasta ja Yhdysvalloista kotoisin olevien ihmisten yhteen kietoutuvien kohtaloiden kautta, kun he painivat sen kanssa, miten sota vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämään, BBC:n sivuilla kuvataan ohjelmaa.

Sarjaa tehdään seitsemän jaksoa, joista kolme ensimmäistä ohjaa Adam Smith. Muiden jaksojen ohjaajia ei ole julkisuuteen kerrottu. Kuvaukset alkoivat viime viikolla Prahassa. Muita kuvauspaikkoja ovat muun muassa Manchester, Lontoo, Pariisi ja Berliini.

Ohjelman tuotantoa lähellä oleva lähde kertoo Ilta-Sanomille, että ”Aku Louhimies ei ole osa tuotantoa”. Hänen mukaansa Louhimies ei koskaan aloittanut ohjelman kuvauksia.

Sarjan tuottaa Mammoth Screen. Ilta-Sanomat ei tavoittanut sarjan tuotannosta ketään kommentoimaan Louhimiehen väitteitä. Puhelimeen vastannut tuottaja katkaisi puhelun kuultuaan, mitä asia koski. Hän ei vastannut enää viesteihin.

 Kysyin, onko BBC ollut tietoinen Louhimiehen taustasta palkatessaan hänet.

IS tavoitti Louhimiehen tarkoittaman toimittajan Sara Rigatellin.

– Motiivi on hyvin yksinkertainen: kyseessä on uutinen. Olen uutistoimittaja, hän viestittää.

– Eikö kenen tahansa suomalaistoimittajan mielestä kyseessä ole uutinen, jos vuoden kohutuin ohjaaja palkataan isoon kansainväliseen tuotantoon?

– Kysyin, onko BBC ollut tietoinen Louhimiehen taustasta palkatessaan hänet, Rigatelli sanoo.

– Yle kulttuurin esimies voi kertoa siitä, miten uutisen selvittely on Pasilan päässä edennyt. Mitään ”uutistiivistelmää” en ole BBC:lle toimittanut, Rigatelli viestittää.

– Kulttuurin esimies voi kertoa, että ihan uutismielessä Yle on tätä tsekannut, Rigatelli toteaa.

Hän kiistää myös Louhimiehen väitteet Ylen julkaisemista vääristä tiedoista.

Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen ei voinut alkuillasta kommentoida virkavapaalla olevan toimittajan toimintaa.

– Hän ei ole meidän palveluksessa, joten en voi kommentoida tätä.

Jokisen mukaan virkavapaalla oleva toimittaja voi tehdä juttuja Ylelle, jos niin on erikseen sovittu. Lähtökohtana kuitenkin on, että virkavapaa on vapaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?