Seuraako intiaanikesää lämmin talvi? Meteorologi kertoo, mikä talven lämpötiloihin vaikuttaa eniten: ”Se on niin yksinkertaista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Seuraako intiaanikesää lämmin talvi? Meteorologi kertoo, mikä talven lämpötiloihin vaikuttaa eniten: ”Se on niin yksinkertaista”

Talvi ei vielä koputtele ovella, vaikka eletään jo lokakuun puoliväliä.

15.10.2018 17:43

Lämpimän syksyn jatkeeksi on odotettavissa lämmin talvi, lupailevat pitkän aikavälin ennusteet.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen mukaan marraskuusta tammikuuhun ulottuvalla ajanjaksolla odotettavissa on keskimäärin 0,5–2,0 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Suhteellisesti kaikkein lämpimintä on Lapissa, lupailee ennuste.

Sademäärästä – joka voi tulla myös lumena – ennuste kertoo vain, ettei viitteitä tavanomaisesta poikkeavasta ole.

Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksestä kerrotaan, ettei lämpimän syksyn ja talven välille kuitenkaan voi vetää yhtäsuuruusmerkkejä.

– Se on vähän sellaista karvalakkimallityyppistä ennustamista, että kun tänään on lämmin niin huomenna on lämmin, tuumaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen.

Eilen on rikottu lokakuun lämpöennätyksiä monella sääasemalla ympäri Suomea mittarien huidellessa yli 20 asteen. Kaikkein lämpimintä oli Pohjanmaalla Kruunupyyssä, jossa mitattiin 20,9 astetta.

Lue lisää: SE on siinä: Lokakuun uusi lämpöennätys on 20,9 astetta! Näillä alueilla päästiin yli 20 asteen

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi miinusasteisiin. Tyypillisesti se tapahtuu Pohjois-Suomessa lokakuussa ja Oulusta etelään marraskuussa.

– Viime vuosina on Etelä-Suomessa, esimerkiksi Turussa ja Helsingissä, on ollut paikoitellen kiven alla, että ollaan saatu terminen talvi ollenkaan alkamaan, kertoo Tuovinen.

Hän kertoo, että ilmastonmuutoksen edetessä on mahdollista, että etelässä termisestä syksystä hypätään suoraan termiseen kevääseen.

Vielä terminen talvi ei ole alkanut missään päin maata.

Ensilumi eli ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Suomessa tyypillisesti loka–marraskuussa.

– Sehän tarkoittaa meidän tilastoissa, että kahdeksalta havaintoaseman mittarilla on sentin verran lunta.

Tänä vuonna ensilumi mitattiin Kilpisjärvellä 25. syyskuuta.

Yleensä ensilumi sulaa pois suojasäiden myötä. Sitä tärkeämpi tilasto onkin pysyvän lumipeitteen satamispäivä.

– Siitä päivästä asti lunta on niin sanotusti kevääseen asti, vaikka Etelä-Suomessa sekin on nykyään joskus vaikea määritellä, Tuovinen kertoo.

Tuulet vaikuttavat eniten

Tuulet vaikuttavat talven lämpötiloihin eniten, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Se on niin yksinkertaista, että kesällä tulee lämmintä etelästä ja talvella kylmää pohjoisesta. Etelässä on kuumaa ja Sahara ja pohjoisessa kylmää ja Jäämeri, sanoo meteorologi.

Myös lämmin merivesi lykkää talven saapumista, koska vesi varastoi lämpöä.

– Veden täytyy ensin viilentyä lämpömassastaan, ennen kuin se voi jäätyä.

Tällä hetkellä merivesi on Suomenlahden pohjoisrannalla 10–12-asteista ja Pohjanlahdella Porista pohjoiseen 6:n ja 10 asteen välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?