SE on siinä: Lokakuun uusi lämpöennätys on 20,9 astetta! Näillä alueilla päästiin yli 20 asteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

SE on siinä: Lokakuun uusi lämpöennätys on 20,9 astetta! Näillä alueilla päästiin yli 20 asteen

Vanha SE-tulos ammuttiin lopulta reikäjuustoksi.

14.10.2018 17:05 | Päivitetty 14.10.2018 22:36

Ilmatieteen laitoksen mittarit ovat alkaneet hitaasti rauhoittua ja jäähtyä.

Takana on on historiallinen päivä.

Suomen uusi lokakuun lämpöennätys on nyt 20.9 astetta, ja tulos syntyi Kruunupyyssä eli Pietarsaaren-Kokkolan seudun lentokentällä. Iltapäivällä Ilmatieteen laitos kertoi lämpöasteita olleen 21, mutta myöhemmin illalla virallinen lukema tarkentui asteen kymmenyksen alemmas.

– Nyt viimeisen 20 minuutin aikana lämmöt eivät ole enää nousseet, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juho Tuomala pian kello 16 jälkeen.

Tarkistuslaskenta ei yleensä kaada lämpöennätyksiä. Eikä protesteja ole tapana tehdä. Nyt ennätys tarkentui asteen kymmenyksen alemmas, mutta ennätys se on silti.

Kaksikielinen, vahvasti ruotsinkielinen Kruunupyy eli ruotsiksi Kronoby sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa.

Nykyinen Kruunupyy muodostui vuonna 1969, kun Kruunupyyhyn liitettiin Teerijärven ja Alavetelin kunnat.

Vanha Suomen ennätys särkyi hiukan yllättäen jo kello 13 aikoihin, jolloin Kruunupyyssä mitattiin 19,6 astetta.

Aurinko on tähän aikaan vuodesta korkeimmillaan Suomessa juuri kello 13 aikoihin.

Yleensä vuorokauden korkein lämpötila mitataan vasta myöhemmin, kun aurinko on ehtinyt tehdä säteilytyötä sopivan rupeaman, mutta ei ole vielä liian alhaalla.

Hyppäys eilisestä lauantaista tämän päivän ennätyskuntoon oli pitkä, sillä lauantain kärkitulos oli Raumalla mitattu 16,8 astetta.

Kruunupyyn tavoin myös vanha ennätys 19.4 astetta syntyi lentokenttäolosuhteissa. Se kirjautui säätilastoihin 2. lokakuuta vuonna 1985 Helsinki-Malmin -lentokentällä.

Samana päivänä Helsingin Kaisaniemen ”virallisella” mittausasemalla elohopea näytti vain 17 astetta.

Niinpä tuolloin ei julkisuudessa osattu iloita tai ihmetellä tai kauhistella uuden Suomen ennätyksen syntyä. Se tapahtui julkisuudelta piilossa.

Asiaa ei uutisoitu edes silloin, kun Ilmatieteen laitos julkisti lokakuun 1985 sääyhteenvetonsa. Julkisuudessa tyydyttiin vain tietoon, että lokakuu oli ollut tavallista lämpimämpi, ja alkukuusta ”huomattavastikin tavallista lämpimämpi”.

Sääjournalismi ei vielä viime vuosituhannella ollut intensiteetiltään sitä, mitä se on tänään, eikä Ilmatieteen laitoksen laitteilla kyetty reaaliajassa seuraamaan lämpötilojen kehitystä eri mittausasemilla.

Uudistermi seksihelle oli esimerkiksi täysin tuntematon.

Tänään on nautittu mukavasta ulkoilusäästä eri puolilla Suomea. Kuva Helsingin Mustikkamaalta.

Tänään vanha ennätys ylitettiin useilla mittausasemilla Pohjanmaalla ja keskisessä Suomessa.

Pohjanmaan alueella Siikajoen Ruukki teki tuloksen 20,7, Seinäjoki 20,6, Ylivieska 20,6 ja Pyhäjoen Ojankylä 20,5.

Keskisessä Suomessa 20-asteen raja rikkoutui Viitasaarella, Kuopion Savilahdessa, Juupajoella ja Jyväskylän lentokentällä.

Jo sunnuntain vastaisena yönä Kruunupyyssä mitattiin kaikkien aikojen lämpimin lokakuun yö Suomessa: 14,4 astetta. Kaikkien aikojen tarkoittaa sääennätyksissä Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriaa, joka on huomattavasti lyhyempi ajanjakso.

Lue myös: Lukijoiden kuvat: Tällainen oli historiallisen lämmin sunnuntai – käärmeitä, kukkiva mansikka, romanttisia tunnelmia...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?