Lokakuun lämpö hellii Suomea – kaikkien aikojen lämpöennätys meni rikki Pohjanmaalla: 20,3 astetta! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lokakuun lämpö hellii Suomea – kaikkien aikojen lämpöennätys meni rikki Pohjanmaalla: 20,3 astetta!

Entinen ennätys on kaatunut jo useammalla paikkakunnalla.

14.10.2018 13:11 | Päivitetty 14.10.2018 14:37

Suomen uusi lokakuun lämpöennätys on syntynyt. Uusi ennätys on STT:n mukaan 20,3 astetta ja se on mitattu Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitos kertoi aiemmin Twitterissä, että 20 asteen raja saavutettiin iltapäivällä Kruunupyyssä ja Ylivieskassa. Lisäksi 20 asteen raja on ylitetty Siikajoella.

Vanha ennätys oli 2.10.1985 Helsingissä 19,4 astetta.

Alla Ylivieskan sääennuste.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että yleensä päivän korkein lukema saadaan noin kello 15 aikaan.

Kaksikielinen, vahvasti ruotsinkielinen Kruunupyy eli ruotsiksi Kronoby sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa.

Nykyinen Kruunupyy muodostui vuonna 1969, kun Kruunupyyhyn liitettiin Teerijärven ja Alavetelin kunnat. Kunnassa toimii Kokkola-Pietarsaaren lentoasema.

Jo viime yönä Kruunupyyssä mitattiin kaikkien aikojen lämpimin lokakuun yö Suomessa: 14,4 astetta. Kaikkien aikojen tarkoittaa sääennätyksissä Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriaa, joka on huomattavasti lyhyempi ajanjakso.

Ulkoilijoita lämpimässä syyssäässä Mustikkamaan sillalla, Helsingissä, 14. lokakuuta 2018.

Vielä aamulla Ilmatieteen laitoksella uskottiin, että vanhan Suomen ennätyksen rikkoutuminen menee tiukoille.

– Fifty-fifty, tiukkaa tekee, ei tämä mikään varma juttu ole, meteorologi Henri Nyman mietti aamulla.

Suomen ilmassa on parhaillaan kaukokulkeumana Keski-Euroopasta tullutta pienhiukkassaastetta ja mahdollisesti myös Saharan hiekanjyviä.

Virtaus Keski-Euroopasta on ollut voimakas, ja se on tuonut lämmintä ilmaa.

Kun tähän päivään asti voimassa ollut vanha Suomen ennätys syntyi 2. lokakuuta vuonna 1985, Suomessa sitä ei huomannut juuri kukaan, ehkä ei Ilmatieteen laitoskaan.

Tuohon aikaan ei ollut nykyisenkaltaista sääjournalismia.

Ennätys syntyi Helsingissä, mutta ei ”virallisella” mittausasemalla Kaisaniemessä, vaan Helsinki-Malmin lentoasemalla, joka sijaitsee kauempana merestä ja Nymanin sanoin ”ikään kuin kattilan pohjalla”.

Kaisaniemessä mitattiin vain 17 astetta, eikä ennätystä uutisoitu millään tavalla. Lehdissä kerrottiin tavanomaiseen tapaan osioissa ”Sää maa-asemilla eilen kello 14” Kaisaniemen lämpötila.

Tuolloinen kello 14 vastaa nykyistä kello 15, koska silloin elettiin talviaikaa, nyt kesäaikaa.

Ennätysluvut käytiin päivän päätteeksi lukemassa Malmin lentokentän mittarista. Nykyisin mittausasemien seuranta on reaaliaikaista.

Ennätystä ei mainittu vielä silloinkaan, kun Ilmatieteen laitos julkaisi marraskuun alussa yhteenvedon lokakuun 1985 säästä. Kuukauden todettiin vain olleen ”normaalia lämpimämpi ja erityisesti alkupuoleltaan huomattavan lämmin”.

Ennätys tallentui tilastoihin.

Ja nyt se on vanha.

Näkyvätkö lämpöaallon seuraukset luonnossa tai puutarhassa? Lähetä kuva Whatsappiin 040 660 9019, kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?