4 avointa kysymystä: Nämä asiat ovat yhä hämärän peitossa Kalajoen onnettomuudessa

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoki heräsi lauantaina murheelliseen päivään.

13.10.2018 20:17

Kolme kalajokelaista nuorta miestä oli kuollut ja yksi loukkaantunut ulosajossa lauantain vastaisena yönä.

Tänä vuonna ajokortin saaneen 18-vuotiaan nuoren miehen ohjaama henkilöauto suistui rajusti Ylivieskantieltä Tyngän kylän lähistöllä aamuyhden jälkeen.

Turmassa henkensä menettänyt kuljettaja ja toinen kuolleista matkustajista olivat veljeksiä.

Henkilöauto oli ajautunut loivasti vasemmalle kaartuvalla tieosuudella pientareelle, minkä jälkeen se törmäsi tierumpuun ja päätyi ulos tieltä ojaan katolleen.

1. Turma-auton nopeus: ”Kuinka paljon yli 150”

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisarion Jan Sormusen mukaan turma-auton kuljettaja ajoi huomattavaa ylinopeutta onnettomuuden sattuessa. Auton nopeus on Sormusen mukaan voitu päätellä onnettomuuden jäljistä paikkatutkinnassa.

– Tilanteessa käytetty nopeus oli reilusti yli 150 kilometriä tunnissa. Kuinka paljon yli 150, sitä me yritämme nyt tutkimuksissa tarkentaa, Sormunen sanoi STT:lle lauantaina iltapäivällä.

Nopeusrajoitus onnettomuuspaikalla on poliisin mukaan 100 kilometriä tunnissa. Sormusen mukaan poliisi ei havainnut turmapaikan tutkinnassa tiellä jarrutusjälkiä.

Ilmatieteen laitokselta kerrottiin lauantaina STT:lle, että Kalajoen seudulla oli yöllä vähintään viisi lämpöastetta, joten Ylivieskantie ei ollut ulosajon sattuessa jäässä. Pintasäähavainnot eivät tue myöskään sitä, että turmapaikalla olisi ollut sumun takia huono näkyvyys.

Auto ajautui kymmenien metrien matkan ulos tieltä ja päätyi ojaan katolleen. Poliisi sai tiedon ulosajosta, kun onnettomuuspaikan ohi ajoi sivullinen, joka oli kiinnittänyt huomiota tiellä olleisiin autonosiin.

2. Oliko alkoholilla osuutta turmaan?

Sormusen mukaan ylinopeus näyttää olevan yksi keskeisimmistä onnettomuutta selittävistä tekijöistä. Poliisilla ei Sormusen mukaan ole tietoa siitä, oliko alkoholilla osuutta turmaan.

– Siitä saadaan tietoa vasta oikeuskemiallisissa tutkimuksissa ruumiinavauksen yhteydessä. Siinä menee taas oma aikansa, Sormunen sanoo.

3. Ajoneuvon kunto

Sormusen mukaan poliisi tutkii edelleen muun muassa onnettomuusajoneuvon kuntoa ja muita onnettomuuteen mahdollisesti vaikuttaneita tekijöitä.

Ulosajossa loukkaantunut nuorukainen jouduttiin irrottamaan pahasti vaurioituneen auton takapenkiltä. Yksi turma-autossa olleista, takapenkillä henkensä menettänyt matkustaja, ei Sormusen mukaan käyttänyt turvavyötä. Muilla turvavyöt olivat kiinni.

Kyydissä olleet olivat alaikäisiä, kaikki syntyneet vuonna 2001.

Tieltä suistunut auto on merkkiä Mercedes-Benz ja valmistettu 2000-luvulla.

Turmapaikalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä.

4. Nuorten illan kulku

Auto oli turman sattuessa matkalla Kalajoen suunnasta Ylivieskan suuntaan. Poliisilla ei Sormusen mukaan ollut lauantaina tietoa nuorten illan kulusta eikä esimerkiksi siitä, mistä nuoret olivat matkalla ja mihin.

Onnettomuuden uhrien omaisille järjestettiin Sormusen mukaan kriisiapua heti lauantaiaamuna.

Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoi, että kaupunki järjestää kalajokisille kriisiapua yhteistyökumppaniensa, kuten seurakunnan, kanssa. Nuorille on määrä tarjota tukea Kalajoella ainakin ammattioppilaitoksessa ja lukiossa.

– Tämä on pieni paikkakunta. Suru-uutinen koskettaa meitä kaikkia, Puoskari sanoi.

Päättyvä viikko on ollut Kalajoella liikenteessä muutenkin synkkä. Torstaina paikkakunnalla menetti henkensä nuori nainen ajettuaan henkilöautolla nokkakolarin rekan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?