Kotimaa

16-vuotias iski avutonta miestä 2,6 kilon kivellä päähän ja potki, pyysi kaveria kuvaamaan – alaikäiselle 3 vuotta vankeutta

Julkaistu:

Helsingin hovioikeus piti tekoa niin vakavana, että se tuomitsi alaikäisen kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.
Helsingin hovioikeus on antanut 16-vuotiaalle nuorelle kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion tapon yrityksestä, joka tapahtui Vantaan Tikkurilassa kesällä 2017.

Oikeuden mukaan nuori heitti humalassa avuttomana makaavaa miestä päähän noin 2,6 kilon painoisella kivellä täydellä voimalla. Lisäksi nuori potki ja talloi miestä voimakkaasti päähän yhteensä kuusi kertaa sekä potkaisi tätä vartaloon kaksi kertaa.

Samalla nuori pyysi tuttavaansa kuvaamaan teon videolle, minkä tämä tekikin. Oikeuden mukaan videolla näkyy, kuinka nuori naureskelee ja käyttäytyy uhkaavasti.

Hän nostaa kätensä korkealle ja paiskaa kiven kohti sammuneen miehen päätä sanoen ”nyt sä kuolet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuslääkärin mukaan teko oli hengenvaarallinen ja mies sai väkivallan seurauksena useita vammoja. Vakavimmat vammat olivat yläleuan murtuma, poskiluun siirtyminen paikaltaan, neljän hampaan katkeaminen tai irtoaminen sekä silmäkuopan pohjan murtuma.

Nuori väitti oikeudessa, että mies olisi aiemmin huitaissut tätä veitsellä, mutta tästä ei löytynyt pitävää näyttöä, eikä oikeus pitänyt kertomusta uskottavana.

Todistajan mukaan nuori oli ärsyyntynyt miehen ulkoisesta olemuksesta ja siitä, että mies oli vahingossa kaatanut olutta hänen päälleen.

16-vuotias sai teosta tammikuussa ehdollisen vankeusrangaistuksen käräjäoikeudelta, mutta sekä syyttäjä että uhri valittivat siitä hovioikeuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hovioikeus totesi teon olleen niin vaarallinen ja vahingollinen, ettei ehdollinen vankeusrangaistus ole oikeudenmukainen tuomio.

Kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion lisäksi nuori joutuu korvaamaan uhrille yhteensä 17 000 euroa.

IS ei julkaise tuomitun nimeä tämän alaikäisyyden vuoksi.