Kotimaa

Syksyn sää meni sekaisin: mansikka rupesi uudestaan kypsymään Helsingissä

Julkaistu:

Lokakuu jää historiaan säästä, joka saa jopa mansikan kypsymään.
Kotipihan mansikkamaa tuotti iloisen yllätyksen Helsingissä. Mansikoissa oli kolme eri vaihetta yhtä aikaa. Mansikat kukkivat iloisesti ja samaan aikaan yksi mansikka oli kypsynyt kokonaan ja tulossa kypsymässä oli lisää mansikoita.

– En ole tällaista ennen kohdannut, Eeva Ylipekkala Helsingin Tapaninvainion alueelta kertoo.

Hän uskoo, että loistava kesäsää on yhtenä syynä erikoiseen ilmiöön. Kuvan ottamisen hetki eli keskiviikko 10.10.2018 voi jäädä vielä historiaan säästä, joka saa jopa mansikan kukkimaan uudelleen.

– Onhan tämä ihan mielettömän hienoa. Sekin ihmetyttää, että vaikka on ollut pakkasöitä, mansikka on säilynyt näin pitkään ja jaksaa kukkia, Ylipekkala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa vallitsee ajankohtaan nähden selvästi tavanomaista selvästi lämpimämpi sää. Talveen varautuva luonnolle se ei ole ihan helppo asia, vaan luonnon on sopeuduttava siihen.

Lue lisää: Intiaanikesä sekoittaa Suomen luonnon – tutkija pelkää, että silmut puhkeavat uudelleen

Luonnontieteellisen keskusmuseon eli Luomuksen kasvitieteen yksikön ylipuutarhuri Pertti Pehkonen kertoo käsityksensä Eeva Ylipekkalan mansikoiden erikoisuudesta.

Luomus on Helsingin yliopiston alainen erillinen tutkimuslaitos ja luonnontieteellinen museo.

– Mansikan kasvattajan puutarhassa on todennäköisesti vallinnut erikoinen mikroilmasto. Mansikka on erityisen herkkä hallalle. Jos halla pääsee puraisemaan, kukka on sen jälkeen mennyttä, ylipuutarhuri Pehkonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onnen ja hyvän hoidon lisäksi paikan pitää olla siis erityinen.

– Tällaista kyllä tapahtuu joskus, mutta mansikalla on selkeä kasvujakso, jonka jälkeen kukkiminen ei enää jatku, ylipuutarhuri Pehkonen kertoo.

Erikoisen lämmin lokakuu ei siis vielä riitä.

– Tämän mansikan kasvujakso on siis jo kertaalleen päättynyt. Sen jälkeen on ollut viileää. Kun syksy muuttui jälleen harvinaisen lämpimäksi, mansikka on herännyt uudelleen kukintaan ja kypsymään. Mansikka on ikään kysynyt itseltään ”Onkos taas tullut kesä?” ja sitten kasvi on toiminut sen mukaan, ylipuutarhuri arvioi mansikan uuden kukinnan alkamista.

Eeva Ylipekkala kertoo, että keskiviikkona pihasta poimittu mansikka ei jäänyt vain näytekappaleeksi.

– Söimme herkullisen mansikan päivällisen päätteeksi puoliksi mieheni kanssa. Jos kuvaa katsoo tarkkaan, näkyy että kypsymässä on lisää mansikoita, taitava mansikoiden kasvattaja Eeva Ylipekkala kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt