Kotimaa

Sipoon murhasta epäilty seurasi toistakin ex-työkaveriaan Ilmariselta – tieto ravisutti työyhteisöä: ”Porukka on ollut järkyttynyttä”

Julkaistu:

Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtajan mukaan tiedossa ei ole, että Sipoon heinäkuisesta henkirikoksesta epäillyn miehen ja toisen hänen seuraamansa ex-työkaverin välillä olisi ollut henkilökonfliktia.
Poliisi on kertonut, että 49-vuotiaan sijoitusjohtajan murhasta epäilty 34-vuotias mies oli seurannut henkirikoksen uhrin lisäksi pidempään myös toista henkilöä, joka niin ikään oli epäillyn entinen työtoveri Ilmariselta.

Ensimmäiset tiedustelut henkilöistä epäilty oli tehnyt poliisin mukaan jo viime vuoden puolella.

Asian Ilta-Sanomille vahvistava tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo, että epäilty, henkirikoksen uhri ja toinen seurattu olivat olleet samassa työtiimissä Ilmarisella ennen kuin epäilty irtisanoutui itse yhtiön palveluksesta vuoden 2016 alkupuolella.

– Tiedämme sen, että he ovat olleet kaikki silloin Ilmarisella, Minkkinen vahvistaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäilty työskenteli Ilmarisessa salkunhoitajana. Sijoitusjohtajana työskennellyt uhri oli ollut Ilmarisella epäillyn esimies.

49-vuotias sijoitusjohtaja surmattiin päähän ampumalla 23. heinäkuuta Sipoon Söderkullassa sijaitsevassa yksityisasunnossaan. Erityisen raa’aksi ja julmaksi kuvailemastaan teosta poliisi epäilee 34-vuotiasta ex-salkunhoitajaa.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäillyn toiminnan perusteella voi päätellä, että myös toinen seurattu olisi mahdollisesti saattanut olla vaarassa. Koska epäilty on kuollut, ei tätä kuitenkaan saada selvitettyä.

– Kun on käynyt ilmi, että yhtä tapahtunutta rikosta on suunniteltu pitkään ja yritetty tehdä se niin, ettei siitä kiinni jäisi, niin siitä voi vetää johtopäätöksiä jokainen ihan itse, että kyllä siinä varmaan on ollut tosi kyseessä ja todellinen vaara ollut myös tällä toisella henkilöllä, Minkkinen kommentoi IS:lle aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Sipoon murhaepäilty seurasi myös toista henkilöä: ”Kyllä siinä varmaan on ollut tosi kyseessä”

”Meillä ei ole tiedossa, että tässä takana olisi ollut jotain henkilökonfliktia”

Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander sanoo, että Ilmarisessa ei ole tietoa tai havaintoa siitä, mistä syystä epäilty on toista Ilmarisen ex-työkaveriaan seurannut.

– Emme tiedä. Hänellä (epäillyllä) on saattanut olla joku henkilökohtainen motiivi takana, mutta meillä ei ole siitä tietoa. Meillä ei ole tiedossa, että tässä takana olisi ollut jotain henkilökonfliktia.

Kianderin mukaan epäilty ja toinen seurattu olivat suurin piirtein samalla tasolla työorganisaatiossa.

– Eli ei ollut kyse tällaisesta alais-pomo -suhteesta, hän tarkentaa.

Hän arvioi, että epäilty, henkirikoksen uhri ja toinen seurattu olivat samanaikaisesti työtovereita aikoinaan ”varmaan noin muutaman vuoden.”

Kiander sanoo, että kukaan Ilmarisella ei ole missään vaiheessa ennen poliisitutkintaa saanut vihiä siitä, että henkirikoksen uhria tai toista työntekijää olisi seurattu. Myöskään seurattu itse ei ole tiennyt asiasta ennen kuin kuuli asiasta poliisilta.

– Ei näistä kukaan ollut tietoinen, ennen kuin poliisi otti yhteyttä. Poliisi oli yhteydessä Ilmariseen heti kun tämä seurantaepäily heille tuli.

Kiander kuvailee poliisitiedon Ilmarisen toisenkin työntekijän seuraamisesta olleen työyhteisössä järkytys.

– Kyllähän täällä on porukka ollut järkyttynyttä, kun on tullut näitä kaikenlaisia detaljeja esiin poliisitutkinnan myötä.

– Erityisesti on järkytytty, kun on ymmärretty, että tässä olisi saattanut joku muukin joutua henkirikoksen uhriksi sen lisäksi, mitä tapahtui, hän lisää.

Näin epäilty poliisin mukaan seurasi kahta ex-kollegaansa

Tutkinnanjohtaja Minkkinen kertoi IS:lle aiemmin, että epäilty hankki tietoa ja seurasi sekä uhria että toista ex-työkaveriaan usealla tavalla, muun muassa autoon asennettujen seurantalaitteiden avulla. Epäilty oli myös kuvannut uhrin ja toisen seuratun liikkeitä.

– Hän on itse henkilökohtaisesti seurannut ja ottanut valokuvia. Henkirikoksen uhrin autosta on valokuvia, kun hän on ollut autolla liikkeellä pääkaupunkiseudulla. Uhrin autossa oli seurantalaite, eli hän on tiennyt sen avulla missä uhri on liikkunut.

– Myös tämän toisen henkilön autoa on kuvattu esimerkiksi parkkipaikoilla. Muun muassa eräällä mökkipaikkakunnalla, kun hän on käynyt kauempana pääkaupunkiseudulta.

Poliisin mukaan henkirikoksen uhrin autossa oli ollut seurantalaite, jonka epäilty oli poistanut autosta poistuessaan tekopaikalta. Toisen seuratun henkilön autosta löytyi esitutkinnan aikana kaksi seurantalaitetta, jotka poliisi poisti.

Poliisi epäilee, että epäillyn murhan motiivi perustuisi epäillyn pettymykseen liittyen lähtöönsä Ilmarisesta. Epäilty oli ollut jossain vaiheessa tyytymätön palkkaansa Ilmarisella.

Poliisi kertoi aiemmin, että sillä ei ole tiedossa, mikä olisi voinut olla epäillyn mahdollinen motiivi toisen ex-työkaverin seuraamiseen.

Epäilty ampui itsensä poliisin mentyä ottamaan häntä kiinni asunnostaan Helsingissä 2. elokuuta. Tätä ennen hän oli ampunut oven läpi poliisia kohti.

Poliisi löysi epäillyltä muun muassa kymmenkunta luvallista asetta, 12 000 patruunaa, useita seurantalaitteita ja sitomisvälineitä.

Koska henkirikoksesta epäilty henkilö on kuollut, ei tapaus päädy oikeuden käsiteltäväksi, mutta poliisin esitutkinta tullaan saattamaan loppuun.

Lue lisää: Kylmäävät kuvat: Sipoon murhasta epäillyltä paljastui järeä asearsenaali