Mika Aaltolan kolumni: Trump on taituri

Kun Trumpin ehdokas korkeimpaan oikeuteen joutui vaikeuksiin senaatissa, moni suomalainen seurasi spektaakkelia viihdyttävänä näytelmänä, jossa oli hyviksiä ja pahiksia.

16.10.2018 8:08

USA:ssa, kuten Suomessakin, presidentin täytyy ottaa huomioon julkinen mielipide. Helsingin tapaamisen jälkimainingeissa Trump törmäsi tähän perusfaktaan. Amerikkalaiset ovat vihaisia Venäjälle, koska se sotki vuoden 2016 vaalit. Presidentin kyky muokata yleistä mielipidettä on rajallinen. Myös Trump on loppujen lopuksi melko sidottu ihmisten mielipiteisiin ja -aloihin, joita he voivat vapaasti ilmaista äänestyskopissaan.

Yhdysvaltoja tykätään seurata Suomessa. Kauhistella. Se on myös peiliin katsomista. Kun Trumpin ehdokas korkeimpaan oikeuteen joutui vaikeuksiin senaatissa, moni suomalainen seurasi spektaakkelia viihdyttävänä näytelmänä, jossa oli hyviksiä ja pahiksia. Melko helposti näytelmä sovitettiin kotimaisiin politiikan kuvioihin, aikamme yleiskuvaukseksi. Mitä enemmän seuraamme yhdysvaltalaista politiikkaa, sitä enemmän se vaikuttaa meihin.

 Mitä enemmän seuraamme yhdysvaltalaista politiikkaa, sitä enemmän se vaikuttaa meihin.

Oletus äänestäjästä rationaalisena valitsijana, joka äänestyskopissa puntaroi ehdokkaitten tekemisiä suhteessa yhteisen hyvän maksimointiin, on ollut aina hieman naiivi. Fiilikset, tuntemukset ja samaistumiset ovat aina vaikuttaneet paljon. Samoin halu ilmaista omaa brändiä. Minä olen edistyksellinen ihminen! Minä kerron totuuden maahanmuutosta! Minä olen tasa-arvon kannattaja! Minäpä olen rohkea ja näytän keskisormea!

Äänestyskoppiin mennään yhä enemmän saamaan välitöntä tarpeen tyydytystä. Tarve on kuuluminen. Yhden ihmisen äänellä ei miljoonien joukossa ole tyydytystä antavaa painoarvoa. Yhden henkilön tarpeiden näkökulmasta voi olla palkitsevampaa ostaa jäätelö kuin mennä äänestämään eurovaaleissa. Mutta monet äänestävät saadakseen maiskutella heimoon kuulumisen tuottamaa makeutta.

 Identiteettijäätelöä on mukava nuoleskella. Jopa ne, joita tämä herkku inhottaa, nauttivat jostain toisesta identiteettimakeisesta, koska Trump.

Trump on taituri. Hän on huomannut maailman muuttumisen. Identiteettijäätelöä on mukava nuoleskella. Jopa ne, joita tämä herkku inhottaa, nauttivat jostain toisesta identiteettimakeisesta, koska Trump. Yliseurattu asetelma kiihottaa myös Suomessa. Melkoinen presidentti, joka pystyy valtaistamaan sekä kannattajia että vastustajia täällä asti. Poliittisten tunteiden yhä jännitteisemmässä kentässä ihmiset ovat mieltä asioista, tai ainakin omaksuvat sen, mitä mieltä heidän vertaisryhmänsä on tästä ja tuosta.

Kun auktoriteetti on luiskahtanut sivusuunnassa pois ylhäältä-alaspäin-asennosta kohti vaakatasoa, syntyy paljon toisistaan nopeasti erkanevia me-ryhmiä, joilla kuitenkin on kiihkeän tiivis tuntemus toisistaan. Näitä kutsutaan vanhahtavasti mutta paljon puhuvasti heimoiksi. Heimot helpottavat elämää, koska tarjoavat kokonaispakettia ja ristiriitaviihdettä.

Aikamme on mahdollistanut identiteettivarkaudet. Mutta niitä ei tarvitse enää varastaa, jos oma ei tuota tarpeeksi potkua. Identiteettiä on paljon tarjolla. Ongelmana vain on hajanaisuus.

 Presidentti Niinistöstä toivottaisiin Dalai Laman ja Äiti Teresan yhdistelmää. Hänen pitäisi hyvän paimenen tavoin kaitsea mutta jättää rauhaan.

Suomessa on paljon nostalgiaa laajempaan ja kokonaisvaltaisempaan yhteenkuulumiseen. Presidentti Niinistöstä toivottaisiin Dalai Laman ja Äiti Teresan yhdistelmää. Hänen pitäisi hyvän paimenen tavoin kaitsea mutta jättää rauhaan. Hän ei saisi tuohtua edes itseensä kohdistuvista syytöksistä, jotka jäävät kirjan kansiin ja jotka presidentti varmastikin tietää vääriksi. Itsekin uskon niiden sitä olleen. Kiistämistä, varsinkaan jos se on tunteenomaista, ei pidetä sopivana.

Presidentti on Suomessa varsin sidottu. Tuntuu vain siltä, että lukuisat heimot eivät ole ollenkaan kiinni. Ne mellastavat varsin irrallaan. Kiihottuvat poukkoilevasti ja tuottavat impulsiivisia ilmiöitä. Ovat vaikutettavissa, jos lähistöllä on jokin taituri.

Kirjoittaja on Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?