Kotimaa

Testasimme, miten tavalliset suomalaiset alkavat kylmiltään puhua englantia – rakennusmies Heikki ei paljon häkeltynyt: ”I think it is very nice!”

Julkaistu: , Päivitetty:

Rallienglanti toimii, kun rohkeutta ja tunnetta on riittävästi.
Ilta-Sanomat kertoi tällä viikolla tutkimuksesta, josta saatujen tulosten mukaan selkeää rallienglantia ei tarvitse hävetä maailmalla.

Lue lisää: Helpottava tutkimustulos: Rallienglantia ei tarvitse hävetä – sillä voi tehdä lähtemättömän vaikutuksen.

Tunne ja ammattisanasto voivat olla jopa yritysviestintätilanteissa kielioppia ja ääntämistä tärkeämpiä asioita.

Oulun yliopistossa englannin kielen käytöstä brändäyksessä väittelevä kauppatieteiden ja filosofian maisteri Anna Alapeteri kertoi, että tunteet ja ammattisanasto korostuvat, kun kumpikaan keskustelija ei puhu englantia äidinkielenään.

ISTV pyysi suomalaisia keskustelemaan rohkeasti englanniksi. Artikkelin videolta voit katsoa ja kuunnella, miten yllättävä small talk -tilanne sujui rallienglanniksi.

Espoolainen rakennusmies Heikki Mattila pysähtyy Helsingin keskustassa työhaalarit päällään. Hän kertoo opetelleensa englantia lähinnä elokuvista. Vaikuttaa siltä, että Mattila murtaa kielimuurit vaikka puhtaalla tahdonvoimalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuvailee kotikaupunkiaan englanniksi lyhyesti, ytimekkäästi ja kauniisti.

– I think it is very nice. Not like Helsinki. There is, you know, forest and... nature.

Mattilan mukaan Espoossa on erittäin mukavaa, eikä samanlaista kuin Helsingissä. Espoossa on metsää ja muuta luontoa.

Heikki Mattila näyttää ymmärtäneen, että ilman rohkeutta ei ole keskusteluakaan. Väärinymmärryksiä voi tietenkin joskus tulla.

– Joskus turistit ovat tulleet kysymään reittiä jonnekin. Kyllä se on selvinnyt, kun on alkanut vain rohkeasti puhua. Pari kertaa he ovat kyllä lähteneet väärään suuntaan, vaikka ovat näyttäneet ymmärtäneensä. En sitten tiedä, mistä se on johtunut, Mattila toteaa ja nauraa päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Englanninkielinen small talk sujuu ohikulkijoilta yllättävänkin hyvin. Asiat selviävät, vaikka kielioppiin ei kiinnitetä juurikaan huomiota. Muutamalla sanalla saa jo paljon aikaan.

Lue lisää: Suomalaiset ovat yksi parhaiten englannin kieltä osaavista kansoista maailmassa.

Kauppatorin kojuilla on paljon ulkomaisia asiakkaita, lokakuisena keskiviikkona etenkin saksalaisia ja aasialaisia. Myyntityössä englantia on vaikea välttää.

Kauppatorin edustalle on pysähtynyt kaljaasi Olga, vuonna 1885 valmistunut puupurjealus. Kimmo Hotanen ja Ville Tuominen kuvailevat kaljaasin lohikeittoa englanniksi.

– You make a nice creamy sauce and then you add salmon. When there is a nice chef it knows what to be in this creamy soup, Tuominen toteaa.

Tuomisen mukaan ensin on tärkeää tehdään hyvä ja kermainen kastike. Lohi lisätään lopuksi kastikkeeseen. Hyvä kokki tietää, mitä lohikeittoon tulee.

Selkeä puhe ja avoimuus näyttävät vetävän ihmisiä aluksen kannelle ja ravintolatiloihin. Lohisoppaa kuluu.

Lue lisää: Kuinka hyvin osaat englantia? Testaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt