Kotimaa

Terveydenhuollon 600 miljoonan suursatsaus otetaan käyttöön

Julkaistu:

Parituhatta terveydenhuollon ammattilaista testaa järjestelmää, jonka on määrä olla täysin käytössä parin vuoden päästä.
Sote-tietojärjestelmä Apotin ensimmäinen tulikoe on luvassa ensi kuun alussa, kun järjestelmä on määrä ottaa käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Peijaksen sairaalassa. Tuolloin Apotin ottaa käyttöön 2 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Peijaksen jälkeen Apotin käyttöönottoa jatketaan porrastetusti niin, että vuoden 2020 lopussa järjestelmällä on tarkoitus olla 40 000 käyttäjää ja sen piiriin kuuluisi 1,6 miljoonaa kuntalaista. Apotti maksaa kokonaisuudessaan noin 600 miljoonaa euroa.

Apotin vastuuvalmistelijajohtajan, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Apotin myötä "Suomen terveydenhoito siirtyy maailmanliigaan".

– Nyt meillä on välineet vuoropuheluun kansalaisten kanssa. Kansalainen siirtyy terveydenhoidossa kuskin penkille, Mäkijärvi iloitsee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vantaa siirsi käyttöönottoa

Apotti oli tarkoitus ottaa käyttöön marraskuussa myös Vantaalla. Kaupunki otti kuitenkin aikalisän, ja käyttöönottoa siirrettiin myöhemmäksi niin, että erillinen hyväksymistestaus alkaa marraskuun alussa. Sen jälkeen selviää tarkempi aikataulu.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen vakuuttaa, ettei siirtoon liity mitään dramatiikkaa. Julkisuudessa on arveltu siirron johtuvan siitä, ettei alun perin erikoisterveydenhuollon tarpeisiin suunniteltu järjestelmä ole kääntynyt ongelmattomasti perusterveydenhuollon tarpeisiin.

– Haluamme varmistaa potilasturvallisuuden ja tietokanta-asiat. Tuemme kuitenkin täysillä Husin käyttöönottoa, Salminen sanoo.

Apotin toimitusjohtajan Hannu Välimäen mukaan syynä on myös se, että suuren hankkeen käyttöönotto on varminta toteuttaa vaiheistetusti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niveltyminen soteen vielä auki

Apotin kunnianhimoinen tavoite on olla alueellisesti yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jossa kaikki tieto olisi yhdessä paikassa. Kuntalainen saisi ajantasaisesti käyttöönsä omat tietonsa hallinnollisista rajoista riippumatta.

Apotin osalta on kuitenkin edelleen auki, miten se niveltyy sote-uudistukseen. Kun osaa sote-keskustoiminnasta kaavaillaan yksityisten järjestämäksi, tulisi valinnanvapauslaissa erikseen mainita, että sote-keskuksilla on oikeus käyttää liikelaitoksen tuottamia tukipalveluita, joihin Apottikin kuuluu. Apotin tekijöiden mukaan ongelmaa ei ole, jos sote-keskukset ovat maakunnan omistamia.

Välimäki uskoo edelleen, että Apotti toteutuu suunnitellusti ja nykyisellä budjetilla.

– Totta kai uskon. Nykyisessä budjetissa on jo otettu huomioon nämä tähän mennessä esiin tulleet asiat.

Kaikki potilastieto samaan paikkaan

  • Apotti on alueellisesti yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä, jonka tarkoituksena on saada kaikki potilastieto yhteen paikkaan.
  • Hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen ja Tuusula. Myös Kerava on tehnyt päätöksen Apottiin liittymisestä.
  • Apotti maksaa noin 600 miljoonaa, ja sen on määrä olla koko laajuudessaan valmis vuonna 2020. Tuolloin Apotilla olisi 40000 terveydenhuollon ammattilaista käyttäjänä ja sen piirissä olisi 1,6 miljoonaa ihmistä.
  • Apotin tarkka niveltyminen sote-järjestelmään on vielä auki.
  • Apotti-järjestelmän ytimessä on amerikkalainen Epic-järjestelmä, jota käytetään jo useissa sairaalaorganisaatioissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt