Kotimaa

Nämä asiat johdattivat poliisin vaihe vaiheelta Sipoon murhaepäillyn jäljille – mies teki virheen ajaessaan pois surmapaikalta

Julkaistu:

Sipoon sijoitusjohtajan henkirikoksesta epäillyn miehen hopeanharmaa Volvo tallentui valvontakameroihin surmailtana liikkuessaan. Poliisi kiinnitti huomiota myös muun muassa kuskin ajokäyttäytymiseen.
Poliisi on kertonut uusia yksityiskohtia Sipoon heinäkuisen henkirikoksen esitutkintaan liittyen.

23. heinäkuuta 49-vuotias sijoitusjohtaja surmattiin teloitustyylisesti päähän ampumalla Sipoon Söderkullassa sijaitsevassa yksityisasunnossaan. Murhatutkinnassa epäiltynä on 34-vuotias mies, joka oli ollut aiemmin uhrin alainen.

Lue lisää: Murhasta epäilty ex-salkunhoitaja rakensi ovelaa alibia – kulmakivinä älykello ja metsälenkki

Ilta-Sanomat käy läpi tutkinnan tärkeimpiä vaiheita ja poliisin läpimurtoja 34-vuotiaan murhasta epäillyn miehen jäljille pääsemisessä.

Stop-merkin ohi porhaltanut hopeanharmaa auto tallentui valvontakameroihin

Poliisi sai heti esitutkinnan alkuvaiheessa silminnäkijähavaintoja tekopaikan läheisyydessä surmailtana liikkuneesta hopeanharmaasta autosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Saimme tiedon, että tekopaikan pihassa on ollut tällainen hopeanharmaa auto. Muutaman päivän päästä saimme valvontakamerakuvat. Sieltä löytyi silminnäkijähavaintoihin sopiva auto, mikä ajaa valvontakameran ohi muutama minuutti teon jälkeen poispäin tekopaikalta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.


Oheiset poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvat valokuvat ovat peräisin yhdestä auton liikkeitä tekoiltana tallentaneista valvontakameroista.

– Valvontakameran kuvien perusteella voitiin epäillä, että tässä ajaa todennäköinen henkirikoksen tekijä. Niistä ei kuitenkaan pysty tunnistamaan rekisterikilpeä tai kuskia. Kuljettajan henkilöllisyys selvisi myöhemmin, Minkkinen kertoo.

Poliisin mukaan toiseen valvontakameraan oli tallentunut, kuinka samainen hopeanharmaa auto ajoi uhrin asunnon suunnasta poispäin pysähtymättä risteyksessä Stop-merkin kohdalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi kiinnitti auton silminnäkijähavaintoihin täsmäävän ulkonäön lisäksi huomiota myös kuskin ajokäyttäytymiseen ja ajovirheeseen. Stop-merkin ohittaminen pysähtymättä loi poliisille vaikutelman siitä, että kuskilla olisi ollut kiire jonnekin.

– Tämä havainto on yksi osa suuresta määrästä muita havaintoja, kuten valvontakamerakuvat, silminnäkijähavainnot, tapahtuma-aika. Ne kaikki liittyvät toisiinsa.


Sähköpostiviesti paljasti katkeruuden

Sijoitusjohtajana työskennellyt uhri oli ollut aiemmin epäillyn esimies Ilmarisella. Epäilty puolestaan oli työskennellyt Ilmarisessa salkunhoitajana, mutta irtisanoutunut itse yhtiön palveluksesta vuoden 2016 alkupuolella.

Seuraava ratkaiseva etappi esitutkinnassa koitti heinäkuun lopulla, kun epäillyn entiseltä työpaikalta Ilmariselta kerrottiin poliisille tutkinnan kannalta merkittävä tieto epäiltyyn liittyen.

Ilmariselta kerrottiin poliisille, että epäilty oli lähettänyt muutamisen vuotta aiemmin sähköpostin, jossa oli ilmaissut lievää pettymystä ja katkeruutta uhria, eli tuolloista esimiestään kohtaan.

– Rupesimme selvittämään hänen (epäillyn) taustojaan, ja meille selvisi, että hän on maanpuolustushenkinen ja hänellä on paljon luvallisia aseita. Selvisi myös, että hänellä on hopeanharmaa Volvo, Minkkinen kuvailee.

Poliisi alkoi epäillä, että henkirikoksen motiivi perustuisi epäillyn pettymykseen liittyen lähtöönsä Ilmarisesta. Poliisin tietojen mukaan epäilty 34-vuotias mies oli ollut jossain vaiheessa tyytymätön palkkaansa yrityksessä.

Lopullinen läpimurto SIM-kortin avulla

Luvassa oli kuitenkin vielä lopullinen käänne ja läpimurto tutkinnassa. Se koitti, kun poliisi kävi läpi epäillylle kesäkuussa sattunutta automurtoa. Epäillyn autoon oli murtauduttu Helsingissä ja mieheltä oli varastettu reppu tavaroineen.

Sivullinen oli löytänyt repun myöhemmin ja palauttanut sen poliisille, ja poliisi oli ottanut repussa olleista tavaroista valokuvat.

Tutkinnanjohtaja Minkkisen mukaan poliisin valokuviin oli ikuistunut repussa ollut häirintälaite jammeri ja lukuisia SIM-kortteja.

– Repussa oli laatikko, missä oli kymmenen kappaletta SIM-kortteja ja niiden kantaosia, mistä näkyi myös puhelinnumerot. Yksi näistä liittymistä sitten paikantui tekopaikalle henkirikoksen tapahtuma-aikaan. Eli saimme epäillyn yhdistettyä näihin SIM-kortteihin ja tekopaikkaan, Minkkinen avaa.

Poliisi meni ottamaan epäiltyä kiinni tämän Helsingissä sijaitsevasta asunnosta 2. elokuuta. Epäilty ampui ensin asuntonsa ulko-oven läpi poliisia kohti, tämän jälkeen hän ampui itsensä.

Koska henkirikoksesta epäilty mies on kuollut, ei tapaus tule koskaan päätymään oikeuteen. Epäiltynä murhana tutkitun tapauksen yhä käynnissä oleva esitutkinta saatetaan kuitenkin loppuun.

Lue lisää: Kylmäävät kuvat: Sipoon murhasta epäillyltä paljastui järeä asearsenaali