HS: Huippukokous taas Suomeen? Trump ja Putin keskustelemassa ilmastonmuutoksesta olisi ”suuri voitto” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Huippukokous taas Suomeen? Trump ja Putin keskustelemassa ilmastonmuutoksesta olisi ”suuri voitto”

Trump on haukkunut ilmastosopimuksen lyttyyn ja Putin ei usko ilmastonmuutokseen. Arktisen huippukokouksen toteutuminen tällaisena aikana olisi presidentti Sauli Niinistölle suuri voitto.

HS:n lähteiden mukaan Trumpin ja Putinin huippukokouksen valmistelut ovat kuitenkin jo niin pitkällä, että kokoukselle on alettu etsiä päivämäärää vuoden 2019 helmikuulta.

10.10.2018 20:54

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin saattavat tavata uudelleen Suomessa alkuvuodesta, kertoi Helsingin Sanomat keskiviikkoiltana lähteisiinsä nojaten.

Kysymys olisi arktisesta huippukokouksesta, jonka järjestämisestä Suomi on haaveillut pidemmän aikaa.

Helsingin Sanomien mukaan Trump tekee päätöksen osallistumisesta Yhdysvaltojen 6. marraskuuta järjestettävien välivaalien jälkeen.

HS:n lähteiden mukaan huippukokouksen valmistelut ovat kuitenkin jo niin pitkällä, että kokoukselle on alettu etsiä päivämäärää vuoden 2019 helmikuulta.

Huippukokouksen järjestäminen on ollut Suomen kiikarissa jo vuodesta 2016 lähtien, kun Suomi alkoi valmistautua Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudelle 2017–2019.

Tavoite alkoi kuitenkin vaikuttaa yhä enemmän virvatulelta, sillä Yhdysvalloissa tapahtui sangen merkittävä muutos. Ilmastonmuutosta ihmiskunnan suurimpana tulevaisuusuhkana pitänyt presidentti Barack Obama vaihtui liikemies Trumpiin, joka ensitöikseen haukkui lyttyyn Pariisin ilmastosopimuksen.

Eihän se hyvältä näyttänyt.

– Trumpin vaikutus oli voimakas. Vaikka puheenjohtajuusohjelmassa olikin mainittu huippukokouksen järjestäminen, ymmärtääkseni sen tavoittelu oli pitkään hiljaisella liekillä. Trump ja Putin eivät kuitenkaan näytä olevan kovin kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta, ympäristönsuojelusta tai kestävästä kehityksestä, sanoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Timo Koivurova.

– Putinhan on sanonut suoraan, ettei hän usko ilmastonmuutokseen.

Funktio toimii onneksi myös toiseen suuntaan. Trump on niin äkkinäinen ja ennakoimaton liikkeissään, että hän voi hyvinkin olla nopeasti sitä mieltä, että arktinen huippukokous onkin erinomainen juttu. Ja sitten panssaroitu limusiini The Beast jo huristaakin Tuusulanväylää.

Vai olisiko kukaan lyönyt vielä pari vuotta sitten vetoa siitä, että Yhdysvaltain presidentti nähdään kättelemässä Pohjois-Korean diktaattoria ja kehumassa häntä ystäväksi?

Keskiviikkona ei ulkoasiainvaliokunnasta eikä edes arktisesta neuvostosta osattu sanoa, ovatko huhut huippukokouksen etenemisestä totta.

Arkisten asioiden suurlähettiläs Aleksi Härkönen sanoi asian olevan täysin presidentti Sauli Niinistön käsissä, eikä tasavallan presidentin kanslia vastannut Ilta-Sanomien kommenttipyyntöön.

Olipa niin tai näin, nimenomaan Niinistö on pitänyt toivetta huippukokouksesta yllä, vaikka on ollut aikoja, ettei juuri kukaan muu ole sen toteutumiseen uskonut.

– Jos kokous toteutuisi, kyllä se pääasiassa Niinistön aikaansaannosta olisi. Ei kukaan muu olisi voinut tätä eteenpäin viedä valtionpäämiestasolla, Koivurova sanoo.

Samaa käytännössä sanoo ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok).

– Käsitykseni on, että Suomen diplomatia on tehnyt paljon töitä kokouksen eteen. Presidentti Niinistö on puhunut asiasta sekä Trumpin että Putinin kanssa ja tuonut esille keskusteluissa etenkin mustan hiilen problematiikan.

”Mustan hiilen problematiikalla” Salolainen viittaa siihen, että Arktisen alueen lämpenemisestä noin 20–25 prosenttia on peräisin mustasta hiilestä eli nokipölystä. Nokipölyä syntyy muun muassa puun poltosta kotitalouksissa, tieliikenteestä ja metsäpaloista.

Koivurova nostaa Niinistölle hattua jo pelkästään siksi, että hän on saanut nostettua mustan hiilen agendalle keskustellessaan miesten kanssa, jotka lähtökohtaisesti suhtautuvat nuivasti ympäristöasioihin.

Siksi Niinistö ei menettäisi kasvojaan, vaikka huippukokous jäisi vuosien haaveilun jälkeen toteutumatta.

– Sellaista kun ei ole koskaan järjestetty, niin olisi ennemminkin suuri voitto, jos kokous toteutuisi tällaisena aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?