Poliisin luonnehdinnat ulkomaalaisista ällistyttivät: ”Timo on kolmen vaimon somali, jolle viinakin maistuu”

Ulkomaalaispoliisi esitteli seminaarissa ”Nykypäivän seitsemän veljestä”, joka sisälsi luonnehdintoja ulkomaalaisista.

Jouko Turkan ohjaamaa Seitsemän veljestä -televisiosarjaa kuvattiin Rengossa elokuussa 1986. Kuvassa veljekset palaneen saunan raunioilla. Komisario Heli Aaltonen esitelmöi tänään Aleksis Kiven päivän innoittamana erilaisista ulkomaalaistyypeistä otsikolla ”Nykypäivän seitsemän veljestä”.

10.10.2018 20:08

Komisario Heli Aaltosen vauhdikas Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä ammentanut esitelmä Helsinkiin kadonneet -seminaarissa ällistytti osaa kuulijoista, jotka jakoivat esityksen teesit sosiaalisessa mediassa.

Aaltosen aiheena ja otsikkona olivat ”Nykypäivän seitsemän veljestä” eli erilaiset ulkomaalaistyypit.

Häntä syytetään nyt stereotypioiden ja luomisesta ja ennakkoluulojen lietsomisesta.

Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisilaitoksen keskiviikkona Aleksis Kiven päivänä järjestämässä seminaarissa olivat aiheina paperittomat ulkomaalaiset ja heidän valvontansa.

Helsingin poliisilaitos kiirehti jo illalla twiittaamaan, että seminaarissa esiintyneen ulkomaalaispoliisin edustajan esityksen ”tarkoituksena oli esitellä ulkomaalaisvalvonnassa esille tulleita esimerkkitapauksia Aleksis Kiven päivän teeman kautta”.

”Poliisi ei missään nimessä halua vahvistaa rasistisia stereotypioita”, twiitti jatkui, vaan ”poliisi ja muut seminaariin osallistuneet viranomaiset tekevät Helsingissä päivittäin työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi”.

Aaltosen esittämät Seitsemän veljestä -henkiset luonnehdinnat eri ulkomaalaisryhmistä tulivat laajempaan julkisuuteen, kun Valtakunnallisen rasismin ja muukalaispelon vastaisen verkoston Rasmuksen Sanna Valtonen jakoi ne sosiaalisessa mediassa saatteilla ”Olenko hereillä” ja ”Istun ulkomaalaispoliisin Helsinkiin kadonneet- seminaarissa. Uskomaton esitys by komisario Heli Aaltonen”.

Toinen ihmisoikeusaktivisti ja esityksen julkisuuteen jakaja Mirka Seppälä kommentoi ”Etnistä profilointia? Ennakkoluuloja? Suomen Poliisin tavanomaista mielenmaisemaa?”

Wilho Ilmari ohjasi vuonna 1939 ilmestyneen Seitsemän veljestä -elokuvan. Elokuva perustuu Aleksis Kiven seitsemästä Jukolan pojasta kertovaan romaaniin, joka puolestaan ilmestyi vuonna 1870.

Mistä oli kyse?

Komisario Aaltonen heijasti seinälle seitsemän erilaista kuvitteellista ulkomaalaistyyppiä.

  1. Vanhin veljeksistä Juhani on vironvenäläinen duunari, joka asuu ”luvattomaksi asuntolaksi” muutetussa teollisuushallissa Tattarisuolla, on luonteeltaan äkkipikainen, määräilevä ja viinaan menevä ja maksaa veronsa Suomeen. Hän on ollut kuusi kuukautta töissä suomalaisella rakennusfirmalla.

  2. Harteikas Tuomas on Espanjan oleskeluluvalla Suomeen saapunut gambialainen, vakaa, sovitussa pysyvä ja hyvä kauppamies, jolla on useita sakkoja huumeiden käytöstä ja hallussapidosta viimeisen viiden kuukauden ajalta. Tuomas asuu kaverinsa luona eikä noudata poliisin kutsua saapua kuulemisiin, vaikka hänellä on auki rikostutkinta huumausainerikoksesta ja poliisitutkinta maassa olon edellytyksistä.

  3. Pisin veljeksistä, perheensä kanssa saapunut Aapo on georgialainen turvapaikanhakija, harkitsevainen ja järkevä ja veljesten puhemies ja heistä paras tarinankertoja. Aapolle on kerrottu, että Suomesta saa paremman ja ilmaisen terveydenhuollon sairaalle lapselle. Viisumilla Suomeen tullut ja rahoissaan oleva Aapo työskentelee Tuomaksen kaverin ravintolassa.

  4. Simeoni, kiinalainen kokki, on hengellisen herätyksen saanut kokenut saarnamies ja tuurijuoppo, joka vastaa veljesten ruokahuollosta. Hän on saanut kielteisen päätöksen työntekijän oleskelulupa-asiassa, mutta ei valittanut päätöksestä, vaan jäi Suomeen tehden työtä majoitusta ja ruokaa vastaan.

  5. Timo on kolmen vaimon somali, jolle viinakin maistuu, mutta kuitenkin harvemmin. Hän tuli Suomeen vaimonsa perässä, joka on ”perheenkokoaja” ja nykyisin Suomen kansalainen. Saatuaan oleskeluluvan Timo erosi ja haki itse perheenkokoajana Suomeen uuden vaimon, joka sai oleskeluluvan. Kolmas vaimo tuli Suomeen ensimmäisen papereilla eikä hänellä ole oleskelulupaa eikä papereita. Lapsia Timolla on kaikkien kolmen kanssa.

  6. Lauri on käsistään taitava brasilialainen seksuaalivähemmistöön kuuluva nuori mies, hiljainen ja yksinään metsässä viihtyvä taiteilijaluonne. Lauri sai oleskeluluvan sf-vaimonsa ansiosta, mutta lupa peruttiin eron jälkeen ja Lauri asuu nykyisin poikaystävänsä kanssa eikä ole laittanut vireille uutta lupahakemusta. Avioliittonsa aikana Lauri sai asunnon kaupungilta, jota hän nyt vuokraa eteenpäin ystävilleen saaden kuitenkin Kelalta asumistukea mainittuun asuntoon.

  7. Eero on irakilainen turvapaikanhakija, älykäs toisinajattelija ja veljeksistä nuorin ja lyhyin. Hän kertoi olevansa 16-vuotias, mutta tarinan edetessä onkin 25-vuotias. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Eero on kadonnut. Supon lausunnon perusteella hän on vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle.

Lopuksi komisario Aaltonen esitti kysymyksen, missä on Aino. Kielitaidoton Aino on kotona eikä osallistu työmarkkinoihin. Uskonto velvoittaa häntä. Aino kokee perheväkivaltaa ja ihmiskauppaa, jopa prostituutiota. Hän saattaa olla firman nimellinen osakas.

Komisario Aaltonen kommentoi kohua Uudelle Suomelle. Hän kertoi esitelleensä esimerkkejä tapauksista, joita poliisi kohtaa tehdessään vaikkapa ravintola- tai työmaatarkastuksia ja kiisti kyseessä olevan etnisen profiloinnin.

Hän kertoi keskustelleensa esityksestään ihmisoikeusaktivistien kanssa heti sen pidettyään.

”Mielestäni siinä päästiin ihan hyvään konsensukseen. Mutta he halusivat ymmärtää tämän rasistisesti, se kävi ilmi. Sille en voi mitään”, Aaltonen sanoi Uudelle Suomelle.

Korjattu Rasmuksen nimi kello 11.10. klo 9.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?