Kotimaa

Suomen hävittäjähankinta: ”F-35 on ehdokkaani”, paljastaa ilmavoimien ex-komentaja uutuuskirjassa

Julkaistu:

Kenraalit kannattavat tulevaisuuden amerikkalaista häivehävittäjä F-35:sta Suomen Hornetien seuraajaksi.
”F-35 on minun ehdokkaani, koska se on tulevaisuuden kone. Se on pitkäaikainen ja sillä on todella suuri käyttäjäkunta, jonka resursseja voidaan käyttää koneen kehittämiseen. Sillä on myös parhaat mahdollisuudet saada laaja ja tehokas asevarustus, ilman että joutuisimme integroimaan sitä itse.”

Näin toteaa nimettömänä yksi Suomen ilmavoimien entisistä komentajista keskiviikkona julkistetussa uutuuskirjassa. Ilmailutoimittaja Pentti Perttulan tietoteoksessa Paras hävittäjä Suomelle – Hornetin seuraajaehdokaat (Docendo) ruoditaan läpi Suomelle ehdolla olevat viisi hävittäjäehdokasta.

Kirjan kiintoisin anti löytyy teoksen lopusta, jossa kaksi entistä ilmavoimien komentajaa kommentoivat nimettöminä HX-hankintaa ja sen ehdokkaita.
  • Katso yllä olevalta videolta, miten F-35-hävittäjät lensivät viime vuonna Virossa.

Ainakin toisen kenraalin mielestä paras valinta olisi ehdokkaista ainoa viiden sukupolven monitoimihävittäjä, amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35. Useat Yhdysvaltain liittolaismaat ovat jo tilanneet F-35:ia, joita aiotaankin valmistaa ainakin 2 500 kappaletta.

F-35 on todettu usein maailman kaikkien aikojen kalleimmaksi yksittäiseksi ase­järjes­telmäksi kehittely- ja käyttö­kustannusten suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kenraalit luettelevat kirjassa useita Suomen tulevan hävittäjäpäätöksen kannalta mielestään olennaisia seikkoja, joista voi lukea kenraalien suosivan juuri F-35:n valintaa:

”Mitä enemmän yrityksellä on myytyjä koneita, sitä helpompi sen on ylläpitää sitä muutosvauhtia, mitä tarvitaan koneen pitämiseksi kilpailukykyisenä.”

”Se, että olisimme ainoa käyttäjämaa ulkomailla valmistetun koneen kanssa, on huono yhtälö.”

”Pitkä käyttöikä on todella tärkeää. Ei näitä hankintoja tehdä tuosta vaan.”

”F-35:llä on jo niin monta ostajaa, että on vaikea kuvitella, että ne kaikki tekisivät virheratkaisun.”

Toisaalta ilmaistaan myös huoli siitä, että Suomen hankinnan ajankohta ajoittuu maailman hävittäjäkehityksen osalta hankalaan vaiheeseen:

”Muutama vuosi lisää voisi tarjota ehkä lisää hävittäjävaihtoehtoja. Nyt ollaan ehkä vähän päänavaajia, mikä on huono tilanne. Jos pystyisimme venyttämään päätöstä niin pitkälle, että näkisimme Euroopan isojen maiden valinnat, valinta olisi helpompi”, huomauttaa kenraali.

Suomi lähetti huhtikuun lopussa tarjouspyynnöt uudesta hävittäjästä Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Ruotsin hallituksien kautta viidelle valmistajalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hornetien seuraajaksi ovat Yhdysvalloista ehdolla Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35. Euroopasta kilpailuun osallistuvat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen E.

Uusi monitoimihävittäjä on määrä valita vuonna 2021.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt