EU-komissio epäilee hallituksen suunnitelmia kieltää alkoholin etämyynti – ymmärtää kansanterveydelliset syyt, mutta ei ole niistä vakuuttunut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

EU-komissio epäilee hallituksen suunnitelmia kieltää alkoholin etämyynti – ymmärtää kansanterveydelliset syyt, mutta ei ole niistä vakuuttunut

Suomea pyydetään harkitsemaan, voitaisiinko alkoholijuomien etämyynti sallia siten, että tuotteet luovutettaisiin hyväksytyistä luovutuspaikoista.

Julkaistu: 9.10.2018 15:11

EU-komissio kehotti Suomea harkitsemaan, voisiko etämyynti olla mahdollista, jos tuotteet luovutettaisiin hyväksytyistä luovutuspaikoista.

EU-komissio suhtautuu varauksella Suomen suunnitelmiin kieltää etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonti.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti heinäkuussa EU-komissiolle notifikaatio-ilmoituksen, jonka mukaan etämyynti kiellettäisiin Suomessa yli 2,8-prosenttisten alkoholituotteiden osalta.

STM:n mukaan komissio pitää maahantuontikieltoa perustamissopimuksen vastaisena tuonnin rajoituksena.

Suomea pyydetään sen takia harkitsemaan, voitaisiinko alkoholijuomien etämyynti sallia siten, että tuotteet luovutettaisiin hyväksytyistä luovutuspaikoista.

– Komissio ymmärtää, että kiellon perusteena ovat kansanterveydelliset syyt, mutta ei ole niistä vakuuttunut, STM kertoo tiedotteessaan.

Suomen on vastattava komission esittämiin huomioihin, eikä lakiesitystä saa hyväksyä ennen 7. tammikuuta. Lain valmistelun ei tästä huolimatta tarvitse pysähtyä.

Lakiesityksen hyväksyminen eduskunnassa ei kuitenkaan STM:n mukaan edellytä komission tai minkään muunkaan tahon lupaa.

Etämyynti jätettiin tarkoituksella auki

Asiasta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) toteaa, että lausunto huomioidaan lainvalmistelussa.

– EU-komission yksityskohtainen lausunto otetaan ilman muuta huomioon osana lainvalmistelua ja sen edellytyksiä. Lausuntoon perehdytään nyt huolella ja poliittiset neuvottelut asiasta jatkuvat ensi viikolla ministerien ulkomaan virkamatkojen jälkeen.

Saarikko myös muistuttaa, että eduskunta velvoitti alkoholilain käsittelyn yhteydessä selkiyttämään etämyynnin tilannetta lainsäädännössä.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden joulukuussa alkoholilain uudistuksen.

Maalikuussa voimaan astunut uudistus jätti kuitenkin etämyyntiä koskevan kohdan tarkoituksella auki hallituksen erimielisyyksien vuoksi.

Kokoomus on puoltanut etämyynnin sallimista, kun taas keskusta ajaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa.

STM:n työryhmä saikin keväällä valmiiksi esityksensä alkoholin etämyynnin selkiyttämisestä.

Työryhmä esitti etämyynnin sallimista Alkon monopolin ulkopuolella oleville tuotteille, eli sellaisille, joiden alkoholipitoisuus on maksimissaan 5,5 %.

Lakimuutoksen tavoitteena on selventää alkoholin etämyyntiä eli sitä, missä määrin suomalaiset saavat ostaa ulkomailta alkoholia.

Etämyynnissä tuotteiden kuljetuksesta ja verotuksesta vastaa myyjä.

Juttua muokattu klo 17:10: Lisätty ministeri Annika Saarikon kommentit

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?