Intiaanikesä sekoittaa Suomen luonnon – tutkija pelkää, että silmut puhkeavat uudelleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Intiaanikesä sekoittaa Suomen luonnon – tutkija pelkää, että silmut puhkeavat uudelleen

Jos kasvit ovat asettuneet talvilepoon, uusi lämpeneminen johtaa silmujen puhkeamiseen. Se on kasville haitallista.

9.10.2018 12:02

Suomessa vallitsee tavanomaista selvästi lämpimämpi sää ja viikonloppua kohti sää vain lämpenee. Talveen varautuva luonnolle se ei ole ihan helppo asia.

– Tilanne peltokasvien kannalta on monipuolinen kuivan kesän jälkeen. Nyt on ollut jo jonkin verran viileätä ja kasvit ovat alkaneet valmistautua talveen. Viileä jakso hillitsi syysviljoilla esiintyneitä tuholaisia, joten niistä ei enää sään lämmetessä ole suurta haittaa. Joillain alueilla kylvöt myöhästyivät kuivuuden takia ja lämpö voi nyt vahvistaa varsinkin öljykasvien juuristoa ja parantaa talvehtimista, Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Högnäsbacka kertoo.

Hänen mukaansa se, millä tavoin uusi lämpeneminen sekoittaa luontoa riippuu siitä, miten kauan lämmin jakso kestää.

– Viljakasveille pitkään jatkuva lämpö voi vaikuttaa siten, että kasvustot tulevat liian reheviksi ja se altistaa kasvitaudeille kuten lumihomeelle, jos lumi sataa sulaan maahan, hän sanoo.

Keskiviikkona Suomeen saapuu länsilounaisen tuulen myötä lämmintä ilmaa ja sää on aurinkoinen. Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa lämpötilat voivat nousta jopa 15–16 asteeseen ja voidaan puhua jopa intiaanikesästä, kun lämmin jakso tulee nyt tulee syyskylmien alettua.

Viljakasveille pitkään jatkuva lämpö voi vaikuttaa siten, että kasvustot tulevat liian reheviksi.

Uusi lämpeneminen johtaa silmujen puhkeamiseen

Högnäsbacka kertoo, että luonnonvaraisille kasveille uusi lämpeneminen kylmän jälkeen voi olla pahasta.

– Jos kasvit ovat asettuneet talvilepoon, uusi lämpeneminen johtaa silmujen puhkeamiseen. Se on kasville haitallista, kun pakkanen iskee pieniin kasvuun lähteneisiin silmuihin, kun taas kylmenee, hän sanoo.

Luonnonkasveille ja peltokasveille syksyn lämpimän ja kylmän sään vaihtelun lisäksi tuhoja voivat hänen mukaansa aiheuttaa vielä talven olosuhteet, kuten lämpötilojen ja lumipeitteen esiintymisen vaihtelut.

Valkoposkihanhet muuttavat Suomesta yleensä lokakuun aikana.

Jääkö entistä isompi joukko valkoposkihanhista Suomeen?

Muuttolinnuille sää on tärkeä asia.

– Lämpimällä ilmalla on sellainen vaikutus, että loppusyksyn muuttajat jäävät pidemmäksi aikaa Suomeen, sillä ne reagoivat säätiloihin, BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo.

Intiaanikesä koskee vain osaa muuttajista, mutta loppusyksyn lämmöllä on silti oma vaikutuksensa

Södersved kertoo, että esimerkiksi jotkut valkoposkihanhet saattavat jopa jäädä koko talveksi Suomeen.

– Valkoposkihanhi on karaistunut laji, mutta valkoposkihanhet muuttavat Suomesta yleensä lokakuun aikana. Viime vuosina joka talvi yksittäisiä lintuja on jäänyt Suomeen talveksi. Viime vuonna lintuja oli kaksi, hän sanoo.

Lue lisää: Nyt tulee intiaanikesä! Meteorologi kertoo käänteestä säässä: Loppuviikolla lämpenee entisestään

Oletko nähnyt merkkejä luonnon heräämisestä uudelleen kesään? Osallistu keskusteluun tai lähetä kuva Ilta-Sanomien Whatsapp-numeroon 040 660 9019 tai tällä lomakkeella!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?