Pitääkö Suomen yksin pelastaa koko maailma? Asiantuntija vastaa, mitä hyötyä on pienen maan toimista ilmastonmuutosta vastaan

Tätä miettii nyt moni: mitä pienen Suomen ponnistelut hyödyttävät ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

9.10.2018 9:39 | Päivitetty 9.10.2018 9:44

IPCC:n ilmastoraportin julkistamisen jälkeen Suomessa on herättänyt keskustelua, vaikuttavatko väkiluvultaan pienen maan toimet todella ilmaston lämpenemiseen.

– Suomessa on tehty ilmaston eteen niin paljon töitä, että antaa vuorostaan muiden maiden tehdä sama, Ilta-Sanomien verkkosivuilla keskusteltiin.

– Tuntuu, että Suomen pitää yksin pelastaa maailma. Eiköhän olisi syytä lähteä suurista teollisuusmaista, ennen kuin Suomessa kielletään autoilu ja pirtin lämmitys.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Asiantuntijoiden näkemys on kuitenkin selvä: Suomen on kannettava muiden maiden tavoin kortensa kekoon ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

– Jokainen maa sanoo ihan samalla tavalla, että juuri kyseisen maan oma osuus päästöistä on pieni. Mutta kun kaikki tekevät oman osuutensa, vaikutus on suuri, professori Markku Ollikainen tiivistää.

Ollikaisen mukaan Suomelle on IPCC määritellyt reilun tavoitteen, jossa on otettu huomioon se, että Suomi kuuluu pienempiin saastuttajiin. Ollikainen toteaa myös, että Suomen on yhdessä Euroopan unionin kanssa edistettävä ilmastotoimia Kiinan kanssa.

– Kiina olisi valmis aktiivisiin toimiin. Nyt, kun Yhdysvalloista ei ole sen pariksi, Euroopan unionin pitää ryhtyä toimeen. Jos taas EU ei kykene siihen, Pohjoismaiden ja muutaman EU-maan kuten Iso-Britannian ja Ranskan koalition tulisi toimia Kiinan parina.

Lue lisää: Suomalaistutkijoilta kovaa puhetta ilmastoraportista: ”Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan”

Professori Markku Kanninen myöntää, että määrällisesti Suomen päästöt jäävät kauas esimerkiksi Kiinan tai Yhdysvaltojen päästöistä. Kanninen kuitenkin uskoo, että Suomi voi näyttää esimerkkiä muille maille siitä, että päästöjen hillitseminen on mahdollista.

– Emme voi vaatia Kiinaa, Intiaa tai Yhdysvaltoja tulemaan ilmastosopimuksen piiriin, jos emme itse ole valmiita toteuttamaan niitä tavoitteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?