Kiinteistökuningatar puolustautui käräjillä: ”Jos mun halutaan olevan johtaja, mun pitää tuntea olevan johtaja”

Televisiosta tuttu kiinteistövälittäjä Kaisa Liski puolustautui oikeudessa häntä esitettyjä väitteitä vastaan.

Kaisa Liski kuvattuna viime vuoden huhtikuussa.

8.10.2018 14:56

Televisiosta tutun kiinteistövälittäjän Kaisa Liskin entinen työnantaja Uudenmaan Viva Oy vaatii häneltä noin 900 000 euron saatavia, jonka päälle tulevat oikeudenkäynti- ja korkokulut. Riidan taustoista voi lukea tarkemmin täältä.

Liski työskenteli Uudenmaan Vivassa vuoden 2011 joulukuun ja vuoden 2016 maaliskuun välisenä aikana, minkä jälkeen hän perusti oman yrityksen. Vivan mukaan se ei mennyt kuitenkaan oikeudellisesti oikein.

Uudenmaan Viva Oy on sitä mieltä, että se lainasi Liskille tämän työsuhteen aikana yli 170 000 euroa rahaa, jota Liski ei ole maksanut takaisin.

Samaten ex-työnantaja on sitä mieltä, että Liski rikkoi työsopimuksessa sovittua kilpailukieltoa, rekrytointikieltoa, salassapitovelvollisuusehtokieltoa, minkä lisäksi hän ei olisi noudattanut irtisanomisaikaista työaikaa. Näistä ”rikkeistä” syntyvät pääpiirteittäin loput yrityksen kokonaiskorvausvaateesta.

Liski kiittää kaikki väitteet. Liskin mukaan hän ei ole esimerkiksi lainannut rahaa, vaan kyse on ollut hänen saamistaan allekirjoitusbonuksesta sekä palkkaennakosta.

– Allekirjoitusbonus oli allekirjoitusbonus. Ei sitä ollut tarkoitus maksaa takaisin. He ostivat minun tunnettavuutta ja saadakseen tv-näkyvyyttä. He maksoivat minulle saadakseen itselleen käyttöön, Liski puolustautui Hyvinkään käräjäoikeudessa maanantaina.

Uudenmaan Vivaa edustavan asianajajan Matti Penttisen mukaan Liski vei Vivalta mennessään esimerkiksi noin 40 asuntokohdetta oman toimistonsa välitettäväksi.

– Vain taivaan isä tietää, kuinka paljon hän vei muita kohteita, Penttinen jyrähti.

Liski kiistää kaikki väitteet liikesalaisuuksien rikkomisesta.

– Ei ole mitään liikesalaisuutta, mitä olisin voinut hyödyntää. Ainut, mitä voin hyödyntää, on se, mitä Vivaankin vein. Eli myynnin osaaminen.

– En ole kopioinut (asiakastietoja), Liski sanoi.

Penttisen mukaan Liski olisi rikkonut työsopimuksessa sovittua rekrytointikieltoa sillä, kun hän olisi aktiivisesti työsuhteensa aikana houkutellut Vivan työntekijöitä leipiinsä.

Liskin perässä hänen perustamaansa yritykseen siirtyi toistakymmentä Uudenmaan Vivan työntekijää. Liskin mukaan työntekijät hakivat hänelle töihin vasta hänen lähtemisensä jälkeen. Liski kiistää houkuttelemisen siten oman työsuhteensa aikana.

– En ole pyytänyt siirtämään yhtään ketään.

– Laitoin työnhakuilmoitus Mollin sivuille, Liski sanoi.

Oikeudessa kävi ilmi, että Liskin ja hänen pomonsa, Vivan toimitusjohtajan Seppo Valojärven väliset suhteet olivat tulehtuneet. Valojärven mukaan Liski hoiti vastuullista tehtäväänsä yrityksessä manipuloivasti. Liskin tehtävänä oli jakaa myyntikohteiden hoitoa alaisilleen.

– Hänen toiminnassaan oli täysin pelolla johtamista, minkä takia ihmiset jakautuivat ryhmiinsä, Valojärvi sanoi.

Hänen mukaansa Liski suosi enemmän ”omaa ryhmäänsä”, mikä johti ristiriitoihin yrityksen sisällä. Hänen mukaansa Liski oli myös hyvä manipuloimaan ihmisiä.

– Minulla on tästä asiasta omakohtaista kokemusta. Jos hän haluaa jonkun ihmisen huonoon valoon, hän onnistuu sen saamaan ja tekemään, ja sen hän onnistui tekemään veljelleni, Seppo Valojärvi sanoi.

Seppo Valojärven mukaan Liski onnistui parjaamaan veljeä koko henkilökunnalle. Seppo Valojärven asianajaja Matti Penttinen kysyi oikeudessa, onko veljeskaksikko sitten jollain tavoin kiusannut Liskiä.

– Varmaan kiusattiin sillä lailla, että annettiin hänelle isoa palkkaa ja rahaa. En ole koskaan arvostellut Liskiä mediassa tai kilpailijoille.

– Me ollaan autettu häntä joka ikisessä käänteessä ja maksettu järkyttävän kovaa palkkaa, Seppo Valojärvi selvitti.

Liski sai yli 20 000 euron kuukausipalkkaa.

Liskin mielestä hän ei voinut hoitaa tehtäviä yrityksessä haluamallaan tavalla.

– Olin pitkään puhunut siitä, jos mun halutaan olevan johtaja, mun pitää tuntea olevan johtaja.

Liskin mukaan molemmat Valojärvet toivat toimistolla esille, ettei hän olisi hyvä johtaja.

– He toivat esiin, että Kaisa ei ole täällä johtaja, Kaisa ei tee täällä päätöksiä. Kaisa ei osaa näitä asioita, Liski selvitti.

Liski vaatii yritykseltä puolestaan yli 200 000 euron korvauksia ja oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Vaade muodostuu palkkasaatavista. Uudenmaan Viva kiistää Liskin vaatimukset.

Kaisa Liski on televisiosta tuttu kiinteistövälittäjä. Kiinteistökuningatar Kaisa -nimistä televisio-ohjelmaa esitettiin Liv-kanavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?