Ympäristöministeri Tiilikainen järkyttyi ilmastoraportin viestistä – Suomen kiristettävä tavoitteita: ”Nyt puhutaan ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ympäristöministeri Tiilikainen järkyttyi ilmastoraportin viestistä – Suomen kiristettävä tavoitteita: ”Nyt puhutaan ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä”

Kimmo Tiilikainen korostaa, että ilmastoraportin synkästä sävystä huolimatta toivoa on ja jopa tiukemman 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.

8.10.2018 11:06

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Suomen on syytä kiristää ilmastotavoitteitaan IPCC:n raportin myötä. Toistaiseksi Suomi on luonut tavoitteensa sen mukaan, että Maapallon ilmasto lämpenisi enintään kaksi astetta vuosisadan loppuun mennessä.

– Kyllä tämä IPCC:n viesti on se, että kaikkialla täytyy tehdä enemmän ja nopeammin ja laajemmalla rintamalla yhteiskunnassa. Tähän riittää työsarkaa tuleville hallituksille.

Tiilikaisen mukaan haaste on siinä, miten lämpenemistä saataisiin hillittyä. Ministeri korosti uusien teknologioiden kehitystä ilmasto-ongelmien ratkaisussa. Tärkeänä hän pitää myös sitä, että ihmiset ymmärtävät muutoksen tärkeyden.

– Nyt puhutaan ihmiskunnan kohtalon kysymyksistä. Onko meillä riittävästi ruokaa ja vettä tarjolla tulevaisuudessa? Tämän vakavuusasteen oivaltaminen kautta maailman on tärkeä juttu.

LUE LISÄÄ: Suomalaistutkijoilta kovaa puhetta ilmastoraportista: ”Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan”

Tiilikainen kertoi Suomen olevan nykyisin aktiivinen toimija ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ministeri antoi esimerkiksi Irti hiilestä –koalition, jota Suomi oli mukana perustamassa.

– Meillä on täysi tohina ja toiminta päällä. Ja se on syytä ollakin. Jonkun täytyy raivata tietä. Suomella ja Pohjoismailla laajemminkin voi olla tässä iso merkitys, koska meillä on myös ratkaisuja.

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikaisen mukaan Suomessa tarvitaan pakkoa ilmastotavoitteiden saamiseksi. Esimerkkinä Ollikainen mainitsi hiiliveron.

Tiilikainen ei torpannut hiiliverojen lisäämistä.

– Täytyy pohtia, miten verotus, päästökauppa ja muut ohjauskeinot natsaavat yhteen. Tavoitteena on vauhdittaa sitä kehitystä, että hiilipäästöt tulevat niin kalliiksi, että yritysten on hankkiuduttava niistä eroon.

Tiilikainen kertoi olevansa huolissaan tulevaisuudesta.

– On hurjan mittavasta asiasta kyse, mutta silti meillä on vielä mahdollista kääntää kehityksen suunta. Missään tapauksessa ei pidä lyödä hanskoja tiskiin.

LUE LISÄÄ: Suomi tavoittelee autoille erittäin tiukkoja päästörajoja – päätös luvassa jo huomenna

Myös Ollikainen kertoi IPCC:n raportin pysäyttäneen kokeneen ilmastoasiantuntijan

– Olen paatunut ja kokenut, mutta olen järkyttynyt.

Sekä Tiilikainen että Ollikainen korostavat myös yksilön mahdollisuutta vaikuttaa paitsi omien valintojen kautta myös äänestämällä.

– Ilmastokysymys, sen merkitys ja ratkaisevuus ihmiskunnan kannalta on aivan keskeisiä myös kun valmistaudutaan tuleviin eduskuntavaaleihin, Tiilikainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?