Suomalaistutkijoilta kovaa puhetta ilmastoraportista: ”Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkijoilta kovaa puhetta ilmastoraportista: ”Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan”

Julkaistu: 8.10.2018 10:37

Suomalaistutkijat ja -asiantuntijat avaavat parhaillaan IPCC:n ilmastoraportin keskeistä sisältöä Helsingissä.

– Me elämme vuosiaikataululla tästä eteenpäin tulevien sukupolvien elämän ratkaisemiseksi, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski jyrähti tilaisuuden alussa.

– Se elämä, jota olemme elämässä, tulee muuttumaan.

Ilmatieteen laitoksen professori Hannele Korhonen totesi, että ilmasto ei ole muuttunut kaikkialla maailmassa yhtä paljon. Esimerkiksi maa-alueet lämpenevät nopeammin kuin merialueet. Myös arktinen alue lämpenee nopeammin kuin maapallo keskiäärin.

– Meillä lämpenemistä on tapahtunut jo yli kaksi astetta, jos katsotaan vuotuista lämpenemistä.

Korhonen totesi, että raportissa on yksi hyvin huolestuttava johtopäätös, jonka mukaan on mahdollista, että 1,5-2 asteen lämpenemisen jälkeen tapahtuisi peruuttamattomia muutoksia mannerjäätiköissä. Tämän takia olisi tärkeää saada lämpeneminen rajattua 1,5 asteeseen.

0,5 asteella on valtava merkitys myös esimerkiksi siinä, kuinka moni joutuu tulevaisuudessa kärsimään vedenpuutteesta. Mikäli lämpeneminen olisi 2 astetta, tuplasti enemmän ihmisiä kärsisi vedenpuutteesta verrattuna siihen, että lämpeneminen jäisi 1,5 asteeseen. Lisäksi esimerkiksi kaksinkertainen määrä lajeja menettäisi valtaosan elinympäristöstään, mikäli lämpenemistä ei saataisi rajattua 1,5 asteeseen.

Kahden asteen nousu tarkoittaisi myös rajumpia, terveydelle haitallisia hellejaksoja ja esimerkiksi hyttysten levittämien tautien leviämistä entistä nopeammin.

– Me säästyttäisiin merkittävästi enemmän inhimilliseltä kärsimykseltä.

– Se pieneltä tuntuva puolen asteen ero on todella suuri ja merkittävä asia.

VTT:n erikoistutkija Laura Sokka totesi IPCC:n raportin viestin olevan selkeä siinä, että muutoksia on tehtävä nopeasti.

– Toimien on tapahduttava selkeästi aiemmin ja selkeästi nopeammin.

Sokan mukaan useiden arvioiden mukaan 1,5 asteen tavoite voidaan saavuttaa vain, sen tilapäisen ylityksen jälkeen. Jotta voidaan palata 1,5 asteen lämpenemiseen, pitäisi hiilidioksidia saada kuitenkin imettyä ilmakehästä.

– Toistaiseksi meillä ei varsinaisesti ole keinoja hiilidioksidin laajamittaiseen talteenottoon.

Ilmaston lämpenemisen hillitseminen 1,5 asteeseen vaatii samoja toimia kuin, mihin valtiot ovat jo aiemmin sitoutuneet. Kyse on siitä, että toimien on oltava aiemmin sovittua nopeampia ja laajempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?