Vihreät haluaa ulottaa kutsunnat naisiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vihreät haluaa ulottaa kutsunnat naisiin

Vihreiden eduskuntaryhmä haluaa, että kutsunnat koskisivat naisia. Puolustusvoimien koulutuspäällikön mukaan puolueen mallissa ei olisi kyse oikeista kutsunnoista.

Vihreiden Krista Mikkonen kertoi puolueen haluavan myös naiset kutsuntoihin. Prikaatikenraali Jukka Sonninen kommentoi ajatusta Ilta-Sanomille.­

8.10.2018 6:12

Vihreiden eduskuntaryhmä järjesti tiistaina eduskunnassa asepalvelusta koskevan keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin, pitäisikö kutsunnat ulottaa naisiin.

Vihreät ovat esittäneet sukupuolineutraalia asevelvollisuutta ja kutsuntojen ulottamista koko ikäluokalle ”yhtenä askeleena sen suuntaan”.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoi IS:lle, että hän haluaa naisille ”oikeat kutsunnat”.­

– Me vihreät näemme kutsuntojen avaamisen yhtenä keinona lisätä palveluksen suorittavien naisten osuutta ilman, että ase­velvollisuutta laajennettaisiin naisia koskevaksi, vihreiden eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Krista Mikkonen sanoi.

Asevelvollisuus­lain mukaan kutsunnassa määritetään ase­velvollisen palvelus­kelpoisuus, ja sen perusteella päätetään palveluksesta. Kutsunnan­alaisia ovat kutsuntavuonna 18 vuotta täyttävät mies­puoliset Suomen kansalaiset. Kutsutulta tarkistetaan henkilö­tiedot, terveyden­tila ja kuullaan asevelvollisen toivomukset varusmies­palveluksen suhteen.

Puolustusvoimien aluetoimistot huolehtivat naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen liittyvästä hakemusten käsittelystä, valinnoista ja palvelukseen määräämisestä.

Puolustusvoimien koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonnisen mukaan vihreiden tilaisuudessa käsitellyssä mallissa ei olisi naisten kohdalla kyse oikeista kutsunnoista.

– Kutsunta on tilaisuus, jossa määrätään lain mukaan palvelukseen ja määrätään aika ja paikka. Tässä keskustelussa ei ole siitä kysymys, vaan jostakin infopäivästä. Naisiahan ei olla tässä määräämässä mihinkään. Asevelvollisuuslakia ei olla muuttamassa, vihreiden tilaisuuteen osallistunut Sonninen kertoi Ilta-Sanomille.

Puolustusvoimien koulutuspäällikkö prikaatikenraali Jukka Sonnisen mukaan vihreiden tilaisuudessa käsitellyssä mallissa ei olisi naisten kohdalla kyse oikeista kutsunnoista.­

Olisiko siis niin, että miehet ja naiset tulisivat samaan tilaisuuteen, mutta miehet olisivat kutsunnoissa ja naiset infotilaisuudessa?

– En tiedä, mitä tässä ollaan hakemassa. Sitähän tämä keskustelu on, että haetaan muotoa. Mielestäni on huono, jos he tulevat samaan tilaisuuteen, jos toisella on pakko mennä ja toiset voi lähteä pois, jos ei kiinnosta. Se ei ole hyvä asia.

Sonnisen mukaan tilaisuuden järjestämisestä naisille tulisi miljoonien eurojen lisäkustannukset terveystarkastusten ja henkilökunnan työpanoksen myötä.

– Jos tulee terveystarkastukset, summa on 3,5 miljoonaa euroa. Jos laskee myös muut kustannukset, ollaan lähellä kymmentä miljoonaa euroa. Se on kallis juttu, jos tällaista järjestetään, Sonninen sanoo.

Ilta-Sanomat kysyi eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenenä toimivalta vihreiden ryhmäjohtaja Krista Mikkoselta, onko tavoitteena, että naisille tulee oikeat kutsunnat vai infopäivä.

– Meidän ajatus olisi oikeat kutsunnat.

Oikeissa kutsunnoissa määrätään palvelukseen, mutta olisiko tässä kyse siitä?

– Alussa lähdetään niin, että se olisi naisille vapaaehtoista. Ajattelimme, että siihen liittyisi lääkärintarkastukset ja muut, joita voidaan hyödyntää yhteiskunnan muussa tarpeessa.

Prikaatikenraali Sonnisen mielestä ei olisi hyvä, jos samassa tilaisuudessa olisi niitä, jotka määrätään palvelukseen ja niitä, joille se on vapaaehtoista. Olisiko mahdollista järjestää erilliset tilaisuudet miehille ja naisille?

– Varmaan voi olla erilaisia tapoja, miten toteutetaan. Ne ovat kuntakohtaisia ja meillä on pieniäkin kuntia. Voisi olla luontevaa, että niissä olisi kaikki. Miksi pitää erillisiä tilaisuuksia, jos väkeä ei paikkakunnalla hirveästi ole.

Myös muissa puolueissa on ollut kannatusta naisten ”kutsunnoille”.

– Koko ikäluokan oikea-aikainen tavoittaminen kutsunnoissa lisäisi kiinnostusta asepalvelusta kohtaan ja kasvattaisi hyvin motivoituneiden varusmiesten määrää, kansanedustaja ja maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n puheenjohtaja Sofia Vikman (kok) sanoi STT:lle viime vuonna

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?