Näin ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa – katso 10 kohdan lista, joka koskettaa jokaista suomalaista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa – katso 10 kohdan lista, joka koskettaa jokaista suomalaista

Suomi kuuluu niihin maihin, jotka lämpeävät ilmastonmuutoksen vuoksi nopeammin kuin muut maat keskimäärin.

7.10.2018 20:31

Arktisilla alueilla lämpötila nousee keskimääräistä nopeammin, ja lämmön nousu vaikuttaa Suomeenkin.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä kertoo, että arktisilla alueilla on perinteisesti ollut paljon lunta ja jäätä. Valkoinen pinta heijastaa auringon säteilyä tehokkaasti takaisin avaruuteen eli alusta lämpenee vähemmän.

Kun maapallon ilmasto lämpenee, se vähentää lumen ja jään määrää, joten vuoden mittaan yhä enemmän lämpöä kertyy mereen ja maahan.

Lue lisää: Pysäyttävä raportti ilmastonmuutoksesta: Maailmalla on 11 vuotta aikaa

IS kokosi 10 asiaa, joissa ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa.

  • Katso jutun alusta videolta, mistä ilmastonmuutos johtuu

 1. Talvet lämpenevät

Arktisen jään sulaminen näkyy etenkin leutoina ja vähälumisina talvina. Jos lämpötila nousee paljon, Etelä-Suomessa ei välttämättä lumikinoksia näy ollenkaan. Sateet yleistyvät maltillisimpienkin arvioiden mukaan.

 2. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt

Ilmastonmuutos saattaa voimistaa Suomeen saapuvien myrskyjen vaikutusta. Sateiden lisääntyminen puolestaan heijastuu esimerkiksi veden valuntaan ja tulvien esiintymiseen. Toisaalta veden haihdunnan lisääntyminen aikaistuneen kevään, lämpötilojen nousun ja aiempaa yleisempien hellejaksojen vuoksi saattaa vähentää veden määrää kesällä ja aiheuttaa nykyistä pahempia kuivuusjaksoja.

Lue lisää: ”Tuomiopäivän jäätiköt” sulavat odotettua nopeammin – tällaisen tapahtumien vyöryn se voisi saada maapallolla aikaan

3. Pitenevä kasvukausi

Ilmaston lämpenemisen myötä kasvukausi pitenee Suomessa, mikä mahdollistaa viljelylajiston ja viljelykierron monipuolistumisen. Sateet tyypillisesti parantavat satotulosta. Kuitenkin liika kosteus syksyllä heikentää sadon laatua.

4. Kasvava tuholaisten määrä

Vaikka kasvukausi pitenee, myös kasvitautien, rikkakasvien ja kasvintuholaisten riski kasvaa.

– Maataloudessa satotasot nousevat, mutta samaan aikaan etelästä tulee tuholaislajeja, joita ei täällä ole viileän ilmaston takia ollut. Siinä on omat haasteensa, erikoistutkija Juha Pöyry sanoo.

 5. Helteiset kesät

Entistä korkeammat lämpötilat kesäisin aiheuttavat riskin terveydelle. Helle on riski etenkin vanhuksille ja kroonisista sairauksista kärsiville.

  • Katso alta video, jossa suomalaistutkija havainnollistaa ilmaston lämpenemistä eri maissa

6. Sisäilmaongelmat

On todennäköistä, että ilmastonmuutos lisää rakennusten kosteusvaurioita tulevaisuudessa, jos sopeutumistoimiin ei ryhdytä. Rakennusten kosteusvaurioihin ja näistä aiheutuviin sisäilmaongelmiin liittyy lisääntynyt hengitystieoireilu ja astman syntymisen riski.

 7. Ilmastopakolaisuus

Vaikka Suomea usein ajatellaan ilmastonmuutoksessa ”voittajana,” globaalit ongelmat tulevat näkymään myös täällä. Esimerkiksi merenpinnan nousu uhkaa monia saarivaltioita ja esimerkiksi kuivuus on vakava uhka ympäri maapalloa.

– Jos jotkin alueet muuttuvat suorastaan asuinkelvottomiksi, on odotettavissa, että Eurooppaan tulevien pakolaisten määrä entisestään nousee, Juha Pöyry toteaa.

  • Katso alta videolta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Grönlannin inuiittien elämään

8. Punkkien levittäytyminen

Puutiaisten esiintymisalueet voivat laajentua leutonevien talvien myötä. Tämän takia borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen riski kasvaa.

 9. Masentavat pimeät talvet

Valtioneuvoston Sää- ja ilmastoriskit Suomessa -raportissa todetaan, että tulevaisuudessa lisääntyvä pilvisyys, sadanta ja lumipeitteisen ajan lyhentyminen saattavat alentaa mielialaa etenkin talviaikaan. Tämä voi pahimmillaan olla yhteydessä jopa vakaviin masennusoireisiin.

Lue lisää: Ilmastoasiantuntijoilta vakava varoitus: 2 asteen lämmönnousu voi sulattaa Antarktiksen – maapallo lämpenemässä 4–5 astetta

 10. Muuttuva eläimistö

Etenkin pohjoisen tunturialueiden eläimet ja kasvit kärsivät ilmastonmuutoksesta, kun niiden elinympäristö muuttuu. Tällaisia ovat esimerkiksi jääleinikki ja kiiruna. Samalla Suomeen levittäytyy muualta Euroopasta uusia lajeja.

– Jo tällä hetkellä naali on sellainen, että vaikka se periaatteessa Suomessa esiintyy, se ei enää täällä lisäänny. Sen elintilaa on syönyt ennen kaikkea kettu, WWF:n Kaarina Kolle toteaa.

– Eläimet ja kasvit voivat joko levittäytyä pohjoiseen, mutta sielläkin tulee Jäämeri jossain vaiheessa vastaan.

Lue lisää: Suomen ylin johto julkisti pysäyttävän listauksen – 11 vakavaa riskiä, jotka ilmastonmuutos aiheuttaa suomalaisilleLähteet: Juha Pöyry, Antti Mäkelä, WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle, Valtioneuvoston kansallinen raportti Sää- ja ilmastoriskit Suomessa, ilmasto-opas.fi, Luonnonvarakeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?