Metsänhoitaja tuskastui: Marjastajat tallovat taimet, polttopuita ja kuusia varastetaan kärrykaupalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Metsänhoitaja tuskastui: Marjastajat tallovat taimet, polttopuita ja kuusia varastetaan kärrykaupalla

Julkaistu: 5.10.2018 19:56

Metsänhoitaja kertoo jokamiehenoikeuksien väärinkäytöstä. Marjojen poimijat tallovat taimikoita. Joulukuusivarkaat vievät parhaat kuusentaimet.

Suomen Ladun halu saada Suomen jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon herättää monenalaisia kannanottoja. Ilta-Sanomat kirjoitti keskiviikkona matkaopas Riitta Mustosen Helsingin Sanomien mielipidepalstan kirjoituksesta, jossa hän varoitti, ettei Suomen jokamiehenoikeuksia tulisi viedä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Artikkelin videosta voit tarkistaa, mitä asioita jokamiehenoikeudet sallivat.

Nyt asian pohtijoihin liittyy päivittäin työnsä takia metsässä liikkuva mies. 65-vuotias pirkanmaalainen metsänomistaja kertoo, millaisia kokemuksia hänellä on jokamiehenoikeuksien käytöstä.

– Korostan sitä, että jos oikeuksia käytetään oikein ja toimitaan muutenkin lain puitteissa, metsässä likkujista ei ole mitään haittaa.

Lue lisää: Matkaopas järkyttyi luonnossa sikailevista turisteista – IS:n lukijoille ilmiö on tuttu: ”Mökkimme veranta on eväidensyöntipaikka”

Miestä kismittää kumminkin se, että monet toimivat ihan tahallaan väärin.

– Nuori kuusitaimikkoni joutuu usein vadelmien poimijoiden tallomaksi. Marjastajat kyllä näkevät, että ruohikon seassa on vasta nousemassa taimia, mutta vadelmien himo vie heitä mennessään niin, ettei mistään välitetä. Tuloksena on usein katkenneita taimia. Ämpärikansan pitäisi kunnioittaa luontoa, mies kertoo.

Alla olevalta videolta voit katsoa, mitä jokamiehenoikeuksien mukaan ei saa tehdä.

Hänen mukaansa marjaherkkuja hamuavien pitäisi tajuta, millaista vahinkoa he tekevät.

– Taimikko on parhaimmillaan myös hiilinielu tarkoittaa, johon sitoutuu hiilidioksidia. Sitä ei saisi tuhoja muutaman marjalitran takia, sillä taimien uusimien ja niiden kasvu kestää vuosia. Taimikkoa runnomalla hankitut marjat ilostuttavat makean nälkäisiä vain.

Mies tuskailee myös toisen välinpitämättömyydestä aiheutuvat ongelman takia.

– Olen teettänyt kevyen metsätien ihan omalla rahallani ilman avustuksia luontoa kunnioittaen ja nyt se houkuttaa ihan liikaa kevytmoottoripyöräänsä ajavia nuoria, jotka runnovat keväistä luontoa moottoripyörillään, metsänhoitaja sanoo.

Lue lisää: Turistien käytös Lapissa ihmetytti: Linnoittautuivat autiotupiin ja kurkkivat sisään suomalaisten koteihin

Tilaisuus houkuttaa miehen mukaan muitakin

– Hehkeän luonnon huomassa oleva tie houkuttaa myös maastoautoilijoita käymään kääntymässä tiellä. Siellä he lainailevat liian isoilla ajoneuvoilla ja jyrsivät tiehen ja lähistön kuusikkoon monttuja, mies tuskailee.

Metsämies on pian pakotettu hankkimaan kunnalta luvan puomien tekoon tien eteen, ettei luonnon ruhjominen lisäänny.

Eikä tässä ole edes kaikki.

– Joku porukka vei henkilöauton perävaunullisen polttopuita. Heillä tuskin oli hätää kylmettymisestä, kun he kerran pystyivät hurauttamaan autollaan pois, mies pohtii.

– Tuon tuostakin joulun alla kuusikosta katoaa nuoria taimia. Parhaat kuuset päätyvät varmaan joulukuusiksi. Onko hienoa herkistyä varastetun kuusen äärellä?, mies ihmettelee.

65-vuotias pirkanmaalainen metsänomistaja ei moiti tai kitise joutavista, vaan hän osaa myös kehua.

– Esimerkiksi lähialueen kesämökkiläiset liikkuvat luontoa kunnioittaen.

Lue lisää: Matkaopas HS:ssa: Jokamiehen­oikeudet pitäisi rajata vain suomalaisille – ”Lintupoikuetta on heitelty kivillä”

Maastoautoilijat ja moottoripyöräilijät runnovat metsänhoitajan mukaan nuorta taimikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?