Laihialaisen Karin iltalenkki sai painajaismaisen käänteen – ”Näytti siltä, että toinen hyökkää”

Laihian petoyhdyshenkilön mukaan susihavainnot alueella ovat viime vuosina lisääntyneet.

Kari Kankaanpää kertoi IS:lle kohtaamisestaan susien kanssa. Kuvan susi asustaa Ähtärin eläinpuistossa.

4.10.2018 21:57

Laihialaisen Kari Kankaanpään tiistai-illan lenkki sai hurjan käänteen, kun mies kertoi joutuneensa kahden suden piirittämäksi. Kankaanpää käy usein lenkkeilemässä Laihian Kirkonkylän kuntoradalla. Tiistaina hän kuitenkin kiinnitti huomiota koirien haukuntaan.

– Kiinnitin huomiota siihen, että koirat haukkuivat tosi kovaa. Siinä on ympärillä paljon taloja ja koiria on paljon. Ajattelin siinä, että noh, siellä menee susi jossakin, Kankaanpää kertaa.

Kankaanpää ehti juosta viitisen minuuttia, kun huomasi sudet lenkkipolun lähellä. Sudet olivat vastakkaisilla puolilla niin, että Kankaanpää oli eläinten välissä.

– Ne näyttivät hampaita ja ärisivät ja pikkuhiljaa hivuttautuivat lähemmäksi.

”Ihan varmasti olivat aggressiivisia”

Mitään epäilystä miehelle ei jäänyt siitä, että oli todella ollut tekemisissä susien kanssa. Kankaanpään mukaan oli myös selvää, etteivät sudet vain katselleet uteliaina lenkkeilijää.

– Ihan varmasti olivat aggressiivisia. Ne katsoivat, koska hypätään. Koko ajan ajattelin, että kohta jompikumpi hyppää.

Kankaanpää kertoo, kuinka aika tuntui pysähtyvän, vaikka tilanne todennäköisesti oli ohi puolessa minuutissa.

– Minä heiluttelin käsiäni ja karjuin niille. Koko ajan näytti siltä, että toinen hyökkää.

Kankaanpää on metsästäjä ja viettää muutenkin paljon aikaa metsässä, joten kaikeksi onneksi tiesi, miten saada sudet perääntymään. Lopulta eläimet poistuivat paikalta.

Sudet pääsivät karkuun

Laihian Eränkävijöiden petoyhdyshenkilö Vesa Mattila sai tapauksesta tiedon vähän iltayhdeksän jälkeen, jolloin hän lähti heti tapahtumapaikalle. Myös poliisi kävi paikalla ja selvitti, mitä susille voisi tehdä. Samalla Mattila kutsui paikalle noin 20 miestä susia jäljittämään, jos viranomaiset antaisivat luvan.

Noin 2,5 tuntia susihavainnon jälkeen heltisi lupa jäljittämiseen muttei kaatamiseen. Vaikka susia etsittiin yömyöhään ja koirien haukuntaan oli kiinnitetty huomiota vielä noin neljän kilometrin päässä ensimmäisestä havainnosta, ei eläimiä enää löydetty.

– 2,5 tunnin päästä jos pääsee maastoon, se on aika menetetty peli, Mattila harmittelee.

Pururata on paikallisten suosima ulkoilualue ja sen yhteydessä on frisbee-rata. Keskiviikkona pururadalla oli tarkoitus järjestää maastojuoksutapahtuma lapsille. Mattila kertoo kuitenkin, että koulut päättivät perua tapahtuman saatuaan tiedon susihavainnosta.

Mattilan mukaan susihavaintoja on tänä vuonna tehty Laihialla jo 20 kertaa enemmän viime vuoteen verrattuna. Myös Kankaanpään mukaan susia on näkynyt alueella poikkeuksellisen paljon.

– Meidän porukkaa on asunut tässä talossa 1950-luvulta lähtien, eikä ikinä ole mistään susista puhuttu mitään. Minä olen asunut tässä 30 vuotta ja ihan vasta nyt parina kolmena viimeisenä vuotena niistä on näkynyt jälkiä. Tänä vuonna se on ihan räjähtänyt, niistä on havaintoja jatkuvasti.

Lapsista huoli

Kankaanpää kertoo, että pururadan läheisyydessä sijaitsee omakotitaloja ja kallioisessa ja kumpuilevassa maastossa lapset leikkivät usein.

– Olen aina ajatellut, ettei aikuisen ihmisen sillä lailla tarvitse sutta peljätä. Mutta pienet lapset huolettavat minua. Se huolestuttaa tosi paljon, että koska sudet ottava jonkun lapsen mukaansa.

Susihavainnosta ensimmäisenä uutisoinut Pohjalainen tavoitti Pohjanmaan poliisilaitoksen tilannekeskuksen yleisjohtajan Timo Välimäen, joka vahvisti tapahtumien kulun. Hän arveli lehdelle, että poliisi tekee kahdesta sudesta karkotusmääräyksen.

– Aivan hiljattain määräsin yhden suden karkotettavaksi vähän lännempänä, Sulvalla. Ilmeisesti karkotusmääräys täytyy antaa myös Laihialle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?