KRP: 650 kilon kokaiinilastia kuljettaneet suomalaiset toimivat ”muuleina” – vastaavalla kuormalla olisi kyllästänyt koko Suomen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP: 650 kilon kokaiinilastia kuljettaneet suomalaiset toimivat ”muuleina” – vastaavalla kuormalla olisi kyllästänyt koko Suomen

Parempien piirien kokaiini maksaa Etelä-Suomessa vähintään 80 euroa grammalta, pohjoisessa hinta voi lähes kaksinkertaistua.

4.10.2018 17:45

Toissa päivänä Ranskassa noin 650 kokaiinikilosta kärähtäneet suomalaiset ovat olleet viemässä huumelastia muuleina jonnekin muualle kuin Suomeen, arvioi erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista. Leskisen mukaan lasti on niin suuri, että se täyttäisi Suomen markkinat vuosikymmeniksi.

– Tuollaiselle määrälle kokaiinia ei löydy minkäänlaisia markkinoita Suomesta, Leskinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesimittausten mukaan kokaiinin käyttö Suomessa on lisääntynyt useiden vuosien ajan, mutta Leskisen mukaan Suomi on yhä kokaiinimaana lilliputti verrattuna vaikka Ruotsiin tai Norjaan.

– Kokaiinin suhteen täällä painitaan vielä itäeurooppalaisessa sfäärissä.

Lue lisää: Kaksi suomalaista jäi kiinni jättimäisen kokaiinilastin kanssa Ranskassa – KRP: ”Tapaus on työn alla”

Kokaiinigramma maksaa Etelä-Suomessa 80–100 euroa grammalta, minkä vuoksi sitä pidetään parempien piirien huumeena. Pohjois-Suomessa hinta voi olla jopa 150 euroa grammalta.

MTV: Toinen suomalaisista kuulunut Helvetin enkeleihin

Kokaiinin tuonti on Leskisen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. MTV:n tietojen mukaan toinen suomalaiskuriireista kuului vuosina 2012–2013 Helvetin enkelien Lappeenrannan osastoon.

– Semmoisia miljoonia ei meidän järjestäytyneiltä rikollisryhmiltä löydy, että ne pystyisivät ottamaan tuollaisen kertariskin, Leskinen sanoo 650 kilon erästä.

Leskinen katsoo, että noin suuren lastin takana täytyy olla jokin todella voimakas eurooppalainen tai venäläinen rikollisryhmä, joka pystyy nuolemaan tappion hetkellä haavansa kiinni jäämisen jälkeen. Hän arvioi, että lasti on voinut olla matkalla esimerkiksi Ruotsiin, Saksaan tai Venäjälle.

Lunta tupaan Euroopassa

”Lumi”-lempinimeä useissa maissa kantavaa valkoista kokaiinia on viime aikoina takavarikoitu Keski-Euroopassa poikkeuksellisia määriä, minkä perusteella sitä tuupitaan nyt maanosaan paljon Etelä-Amerikasta.

Leskisen mukaan reilun parin viikon aikana Ranskassa on tehty myös 750 kokaiinikilon takavarikko ja Hollannissa vajaan 500 kilon. Näiden katukauppa-arvo olisi ollut poliisin arvion mukaan noin 50 miljoonaa euroa.

– Tämä kahden ja puolen viikon takainen 750 kokaiinikilon takavarikko on Ranskan rikostorjuntahistorian suurin. Ja nyt tuli taas suuri erä. Eli nyt sitä virtaa.

Kokaiinin takavarikkomäärät ovat kasvaneet Suomessa viime vuosien aikana, mutta takavarikoiden kokonaismäärät ovat pysyneet pääsääntöisesti alle kymmenen kilon vuodessa. Leskisen mukaan poliisi on silti pysynyt hyvin kehityksen kelkassa.

– Kyllä takavarikkotilastot seuraavat THL:n jätevesitilastoja, Leskinen sanoo.

Yksikönpäällikkö Teemu Gunnar Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on myös sitä mieltä, että poliisi on pysynyt ainakin takavarikkomäärien perusteella kartalla lisääntyneestä kokaiinikaupasta.

– Takavarikot ovat usein samansuuntaisia, vaikka niissä on satunnaisvaihtelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?