Vihreitä luotsaava Maria Ohisalo toivoo, etteivät kohut leimaa Jani Toivolaa: ”Hän on tehnyt täydellä sydämellä tätä työtä”

Maria Ohisalo toteaa, että ihmisten on voitava luottaa kansanedustajiin.

3.10.2018 20:58

Vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Maria Ohisalo kertoo, ettei ollut etukäteen tietoinen kansanedustaja Jani Toivolan päätöksestä jättää eduskunta ensi vuonna.

– En ole jutellut hänen kanssaan hetkeen, joten en tiedä, mitä tässä on taustalla.

Toivola kirjoitti keskiviikkona nettisivuillaan, ettei aio asettua ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Lue lisää: Toivola IS:lle: Kohut eivät olleet ainoa syy jättäytyä eduskunnasta – ”Monen asian summa”

Maria Ohisalo toivoo, etteivät ihmiset unohtaisi Jani Toivolan saavutuksia.

Ohisalo toteaa viime viikkojen olleen rankkoja Toivolan näkökulmasta. Toivola päätyi myrskyn keskelle syyskuun puolivälissä, kun hänen mojova taksilaskunsa päätyi julkisuuteen. Sen jälkeen on uutisoitu myös Toivolan nostamista kulukorvauksista ja kouluvierailujen puhujapalkkioista. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen antoi viime viikolla Toivolalle vakavat moitteet tämän toiminnasta.

Ohisalo kuitenkin toivoo, että kohuista huolimatta ihmiset muistaisivat myös Toivolan saavutukset.

– Hän on tehnyt kohta kahdeksan vuotta täydellä sydämellä tätä eduskuntatyötä ja halunnut sen lisäksi kertoa omista vaikeista kokemuksistaan ja kannustaa nuoria tekemään rohkeita asioita ja voittamaan pelkoa ja häpeää.

Toivola on myös muun muassa ajanut translain uudistamista. Lisäksi hän kuului tasa-arvoisen avioliittolain näkyvimpiin puolestapuhujiin. Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan viime vuonna.

– Toki on niin, että kansanedustajan työ vaatii poikkeuksellisen isoa avoimuutta ja oikeasti ihmisten täytyy voida luottaa kansanedustajiin. Sen takia on tärkeää, että Jani on pyytänyt anteeksi toimintaansa ja luvannut korjata tehtyjä virheitä.

Jani Toivolan toiminta on herättänyt närää vihreiden kenttäväessä.

Ilta-Sanomat haastatteli vihreiden kenttäväkeä. Haastatelluista 47,5 prosenttia ei pitänyt Toivolan toimia moraalisesti oikeina ja vihreiden arvojen mukaisina. 43,4 prosenttia ei ottanut kysymykseen kantaa ja vain yhdeksän prosenttia vastaajista antoi Toivolan teoille tukensa. Moni haastatelluista kritisoi Toivolaa.

– Toivon, että tämä ei meidän kenttää lannista, Ohisalo sanoo.

– Uskon, että näistä kohuista täytyy vain sisuuntua yhdessä.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kertoi viime viikolla, että eduskuntaryhmä oli päättänyt laatia itselleen eettiset ohjeet viime viikkojen julkisuuden takia. Ohisalon mukaan eettiset ohjeet ovat tiukemmat kuin eduskunnan ohjeet. Kaikkien ensi keväänä valittavien vihreiden kansanedustajien tulee sitoutua ohjeisiin.

– Nämä eettiset ohjeet tulevat varmaan ihan koko eduskunnalle tarpeeseen. Käsittääkseni aika moni muukin on taksilla ajellut ja minusta olisi ihan hyvä pohtia rajoja sille, millaista taksin käyttö voi olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?