Kotimaa

80-luvulta asti käydyt neuvottelut vieläkin kesken – Uffe Grüssner odottaa yhä sukunsa maiden saamista takaisin Venäjältä

Julkaistu:

Ahvenanmaalla Saltvikin kunnassa on tontti, joka siirtyi Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen.
Toisen maailmansodan päättymisestä alkanut yhden suvun piina jatkuu yhä. Ahvenanmaalla Saltvikin kunnassa on tontti, joka siirtyi Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen. Venäjän ulkoministeriöltä tontti on siirtynyt asiakirjojen mukaan myöhemmin Venäjän presidentin kanslialle.

Grüssnerin suku joutui puolisaksalaisena perheenä luovuttamaan Ahvenanmaalla omistamansa talon ja maat Pariisin rauhansopimuksen nojalla Neuvostoliitolle vuonna 1947. Venäjän presidentinhallinnon omistama rantatontti nousi uudelleen julkisuuteen lokakuussa 2014 ja tilanteeseen toivottiin parannusta. Venäjällä ei pitäisi olla enää käyttöä Grüssnereiden talolle ja tontille Saltvikin keskustassa virkistyspaikkana.

Ilta-Sanomat kysyi suvun edustajalta, onko asia vielä ratkennut.

– Olemme useaan otteeseen olleet yhteydessä Venäjän lähetystöön, jotta asia saataisiin oikaistuksi. Emme ole saaneet venäläisiltä vastausta, Uffe Grüssner kertoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Grüssnerin perhe on odottanut, että perhe saisi vanhan lapsuudenkotinsa takaisin.

– Äitini syntyi Ahvenanmaalla ja avioliiton jälkeen hänellä oli kaksoiskansalaiuus. Suomen lainsäädännön mukaan Suomen kansalaisuuden tulisi olla voimassa, ja se kerrottiin Neuvostoliiton edustajille, Grüssner sanoo.

Lue lisää: Voiko Uffe saada perintönsä takaisin Putinilta vaihtokaupan avulla?

Tapahtumien tausta alkaa vuodesta 1947

Tapauksen tausta vaatii hieman selvitystä. Talon kohtalossa on kyse Ahvenanmaalla ja Pohjoismaissa tunnetusta tragediasta. Grüssnerin perhe joutui puolisaksalaisena luovuttamaan omistamansa talon ja maat Pariisin rauhansopimuksen nojalla Neuvostoliitolle vuonna 1947.

Lue lisää: Näin saksalaisten omaisuus vietiin Suomesta: Jopa vihkisormukset Neuvostoliitolle

Perheen isä ja omaisuuden alkuperäisen omistajan Anna-Greta Grüssnerin puoliso Albert Grüssner oli saksalainen. Maarianhaminan konsulaatissa tuolloin työskennelleet virkamiehet halusivat itselleen virkistyspaikan. Neuvostoliittolaiset eivät käyttäneet pitkään taloa virkistäytymiseen käyttäneet. Talo rapistui ja oli hylättynä vuosikymmeniä. Venäläiset eivät ole silti halunneet myydä taloa takaisin alkuperäisille omistajilleen.

Talon palauttamisesta on neuvoteltu 1980-luvulta lähtien. Venäläiset eivät aio palauttaa taloa Grüssnereille. Talon palauttamalla venäläiset tunnustaisivat samalla omaisuuden takavarikoinnin olleen moraalisesti väärin.

Myös vaihtokauppaa on yritetty. Venäläiset voisivat luovuttaa talon Ahvenanmaan maakuntahallinnolle. Vastineeksi maakuntahallinto luovuttaisi venäläisille kunnallistekniikalla varustetun tontin jostain muualta.

Vaihtokaupan jälkeen Grüssnerin perhe voisi lunastaa kotitalon maakuntahallinnolta.

Venäjällä ei ole enää käyttöä Grüssnereiden talolle ja tontille Saltvikin keskustassa virkistyspaikkana.
Tuoreimmat