Sauli Niinistö kirjoittaa havahtuneensa ilmastonmuutokseen – näin presidentti torjuu sitä: ”Mitta on vaihtunut rahasta arvoon”

Julkaistu:

Sauli Niinistö teki ilmastolupauksen muutama vuosi sitten ja on sen jälkeen pyrkinyt pitämään kiinni lupauksestaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi keskiviikkoiltana kirjoituksen ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten itse pyrkii sitä torjumaan. Aihe on ajankohtainen, sillä ensi maanantaina hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisee uuden raporttinsa ilmaston lämpenemisestä.

Niinistö on otsikoinut tekstin ”Pienet purot – suuri virta.” Presidentti muistaa ajatelleensa, ettei yhden ihmisen ”pienen mittakaavan puuhilla” ilmastonmuutosta torjuta. Suomessa kuitenkin noin 2/3 kasvihuonepäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta, minkä takia pieni teko on miljoonakertaisena suuri, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö kertoo tehneensä joitakin vuosia sitten ilmastolupauksen ja on sen jälkeen pyrkinyt pitämään lupauksestaan kiinni.

– Ja on ollut antoisaa aikaa, moni asia näyttäytyy ihan uudessa valossa. Otetaan esimerkiksi vaikka kaupassa käynti. Ennen tuli mietittyä, mitä mikin maksaa. Mittana olivat eurot. Nyt yhä useammin pohtii, mitä mikin vaikuttaa. Mitta on vaihtunut rahasta arvoon. Eikä elämä siitä juuri sen kalliimmaksi ole tullut, arvokkaammaksi kyllä, presidentti sanoo.

– Johtunee varmaan siitä, että nyt ostaa tarkemmin, tarpeeton jää pois ja ruuan suhteen lihaa kuluu vähemmän.

Niinistö kirjoittaa, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan myös suuria tekoja valtioiden taholta. Kuitenkaan yksittäisen ihmisen panosta ei presidentin mielestä kannata väheksyä.

– Olen käynyt monet kokoukset ja palaverit, joissa ilmastonmuutoksesta on puhuttu ja sen torjumisesta tehty vakuutuksia, sitoumuksia ja sopimuksia. On niitä myös täytetty, mutta silti mieleen hiipii epäily: Tästä tulee valmista vasta kun suuri joukko alkaa asiaa ajaa.

Niinistön päivitys on parissa tunnissa kerännyt reilusti yli 1000 reaktiota. Moni on kehunut kirjoitusta ja kertonut omia vinkkejään, kuinka ilmastonmuutosta voi torjua.

– Hyvä kirjoitus, otetaan opiksi näistä sanoista. Jokainen voi tehdä jotain.

– Kirppikset, juna, bussi ja ratikka, kestokassi, harkitummat ruokakauppareissut, vaatteiden ja kenkien huoltaminen. Ennen kaikkea se, että ulkona käppäillessään saa hengittää syvään puhdasta ilmaa ja tajuaa, että tästä se onni tulee – ei ostamisesta, eräs kirjoittaa.

– Kotimaisia tuotteita, paljon oman kasvimaan tuotteita, metsän marjoja. Luonnossa liikkumista, ja kotimaan matkailua. Eiköhän näilläkin jo pieni hippu maailmaa paran

– Viisaita sanoja. Pieni ihminen ja pienet teot itselläni. Puolet vuodesta ajan työmatkani pyörällä auton sijaan. Kunto ja luonto kiittää. Perheen ruokaostokset pyrin mahdollisuuksien mukaan ostamaan läheltä ja luomua. Ja kierrätämme kaiken minkä voimme.
Suomi on parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Niinistö on usein tuonut keskusteluissaan muiden maiden valtionpäämiesten kanssa ilmastonmuutoksen haittoja ja vaikutuksia arktiselle alueelle.

Kun Niinistö oli vieraana amerikkalaisen ajatushautomon tilaisuudessa Yhdysvalloissa, presidentti kertoi miettivänsä Aaro-poikansa tulevaisuutta. Niinistö ja Jenni Haukio saivat ensimmäisen yhteisen lapsensa viime keväänä.

– Jos me menetämme jään arktisilla alueilla, me menetämme maapallon...Kun katson poikani sinisiin silmiin, mietin, millaista maailmaa hän tulee katselemaan tulevaisuudessa, Niinistö pohti Brookings-instituutin tapahtumassa paikalta twiitanneen asiantuntijan Ted Reinertin mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt