Niinistö kertoo uutuuskirjassa oman versionsa Fortum-kohusta: ”Ne tekstit mitä latelin, olivat Putinin painostamista”

Presidentti Niinistö sanoo puhuneensa Fortumin asiasta presidentti Putinin kanssa yhtiön omasta pyynnöstä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo uutuuskirjassa puhuneensa Fortumista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa 15. kesäkuuta 2015.

3.10.2018 14:42

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo uutuuskirjassa oman versionsa Fortum-kohusta.

Elokuussa julkaistussa Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjassa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra kerrottiin, että Niinistö komensi Fortumin osakkaaksi Fennovoimaan. Nurmen ja Mörttisen kirjan mukaan Suomen ja Venäjän suhteet olisivat vaarantuneet, jos Fortum ei olisi lähtenyt mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen.

Niinistö totesi elokuussa, että väite on käsittämätön.

Nyt Niinistö paljastaa Tuomo Yli-Huttulan kirjassa Presidentti ja porvarivalta (Otava), mitä kulissien takana tapahtui.

Niinistön mukaan hän puhui Fortumista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa 15. kesäkuuta 2015. Niinistö sanoo välittäneensä Putinille Fortumin pyynnöstä viestin, että yhtiö ei lähde mukaan Fennovoimaan, jos se ei saa vesivoimaa.

– Tapio Kuulan (Fortumin toimitusjohtaja) pyynnöstä selvitin, että oliko siihen mitään poliittista estettä. Putin vastasi, ettei ole poliittista estettä ja se on näiden yhtiöiden välinen asia.

– Kerroin Fortumille, ettei ole poliittista estettä, mutta teidän pitää jatkaa itse asian hoitamista. Sitten Fortum yhdessä Rosatomin kanssa yritti ostaa vesivoimaloita Gazpromilta, Niinistö sanoi uutuuskirjassa.

Kuula ja Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf eivät olleet päässeet puheisiin Gazpromin pääjohtajan kanssa ja kertoivat tästä Niinistölle.

Niinistö sanoo ottaneensa asian esille Putinin kanssa, kun hän soitti tälle muissa asioissa 15. heinäkuuta.

– Sanoin, että Fortumin mukanaolo on tärkeää, koska yhtiöllä on ydinvoimaosaamista, mutta ne edellyttävät näitä vesivoimaloita.

– Putin sanoi, ettei hän pakota Gazpromia kauppoihin ja yhtiöt jatkakoot neuvotteluja. Putin oli todennut myös, ettei painosta Gazpromia alihintaiseen myyntiin”, Niinistö kertoi Yli-Huttulan kirjassa puhelustaan Putinille.

Niinistön mukaan hän ei ole ollut asiassa sen kummemmin tekemisissä.

Niinistö vakuuttaa, että hän ei ole painostanut Fortumia. Niinistön mukaan hän on painostanut Putinia.

– Minä en ole painostanut mitenkään Fortumia. Ne tekstit mitä latelin, ne olivat Putinin painostamista.

– Jos esimerkiksi minulle tulisi joku ulkomainen valtionpäämies sanomaan, että teidän yhtiönne, jota tarvitaan johonkin hankkeeseen, niin se ei tule mukaan siihen, jos Suomessa ei tapahdu jotain vastineeksi. Kokisin sen kovana painostuksena, Niinistö sanoi Yli-Huttulan kirjassa.

Venäläinen Rosatom toimittaa Fennovoiman reaktorin ja sen tyräryhtiö omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia.

Fortumista tuli Fennovoiman osakas 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?